Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo poglavlje ljudske rase

'SPACEMAN' MUSK PREDSTAVIO KOMPLETAN PLAN Evo kako će od čovječanstva napraviti međuplanetarna bića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Elon Musk definitivno je čovjek koji razmišlja više koraka ispred svih, a njegov novi projekt to iznova dokazuje.

Američki tech milijarder Elon Musk predstavio je svoj novi ambiciozni projekt svijetu - kompletan međuplanetarni transportni sustav, na 67. Međunarodnom kongersu astronautike u meksičkom gradu Guadalajari. Dok je svijet zaokupljen krizama i ratovima, šef tvrtke SpaceX razmišlja kako budućim naraštajima stvoriti novo nasljeđe, koje ne mora nužno ostati na matici Zemlji.

Pročitajte i ovo Elon Musk, Volodimir Zelenski Starlink Elon Musk reagirao na optužbe iz Ukrajine: "To je kategorički neistinito" Slika nije dostupna Korak bliže Marsu SpaceX testirao jezgru najsnažnije rakete na svijetu

Musk je na predstavljanju svojeg plana dočekan uz velike ovacije.

"Jedan od ciljeva je učiniti misiju na Mars mogućom za našeg života", rekao je na početku Musk. "No zašto uopće i krenuti?", pita se Musk i odmah odgovara da on smatra da je pravi put čovječanstva postati međuplanetarnom rasom, a ne ostati zauvijek na Zemlji.

Zašto Mars? 'Je to je pravi put'

Zašto Mars? Musk ističe da je izbor čovječanstva u Sunčevom sustavu zapravo ograničen te da je najbolji i najjednostavniji izbor zapravo Mars. Ne samo otići, već od njega napraviti dom za čovječanstvo sam po sebi, čime bi naša vrsta doista postala multiplanetarna.

Koristeći konvencionalne, današnje metode za slanje čovjeka na Mars, cijena slanja po osobi iznosila bi otprilike 10 milijuna dolara, što je vrlo visoka cijena karte za Crveni planet. Musk ističe da je potrebno tu cijenu spustiti na 200.000 dolara po čovjeku.

Da bi se ta cijena smanjila potrebno je provesti nekoliko nužnih koraka - imati svemirsku letjelicu koju se može koristiti iznova, a ne jednokratno, mogućnost punjenja gorivom u orbiti, mogućnost proizvodnje goriva na Marsu i odabir pravog goriva, a Musk ističe da je za to najbolji metan, kojeg se na Marsu može proizvesti iz CO2 i kisika u ledu koji se nalazi na Marsu. Uz te četiri navedene točke, cijena puta na Mars drastično opada.

Raketa neviđenih proporcija

Na prezentaciji je prikazana i simulacija leta na Mars, kako je Musk istaknuo, točno onako kako će i izgledati. A izgleda, najblaže rečeno, impresivno.

Raketa koja bi lansirala svemirski brod prema Marsu bila bi neviđeno velika, no Musk ističe kako vjeruje da će buduće rakete biti još i veće. U raketu koju je SpaceX zamislio stalo bi oko 100 članova posade. Raketa bi bila visoka 122 metra, promjera 17 metara i promjera potisnika od 12 metara.

Da bi se uspostavila u potpunosti neovisna civilizacija na Marsu, Musk procjenjuje da bi bilo potrebno 40 do 60 godina.

Raketa bi bila napravljena od karbonskih vlakana, što je, Musk priznaje, velik izazov, ponajviše zbog spremnika goriva na njoj. Nedavno testiran raketni motor Raptor, koji ide na metan, izbor je za kojeg se SpaceX odlučio, a Musk je pojasnio da se radi o povećanom i poboljšanom sustavu Falcon 9 i Falcon Heavy sustava. Čitav "booster" bio bi dug 77,5 metara i puno moćniji od postojećih. Ukupno bi imao 42 Raptor motora na dnu.

Sam svemirski brod, odnosno gornji dio rakete, velik je izazov je mora imati prostor za posadu, za teret, za spremnik s tekućim kisikom i spremnik s gorivom, kaže Musk. Inicijano, brod bi mogao primiti 100 putnika, no Musk kaže da će SpaceX ići na to da se broj putnika pone na 200 ili više.

Podsjećamo, pozivajući se na Muskove riječi, sve to nije samo puko iznošenje želja, već stvarni plan kojeg SpaceX namjerava provesti, a ono što je Musk predstavio, jest i kako će ta raketa i svemirski brod u konačnici i izgledati.

Musk je stavio i naglasak na to da će put na Mars za posadu biti zabavan i sadržajan te nikako s osjećajem skučenosti prostora.

Što nakon Marsa?

Musk kaže da predstavljeni sustav čovjeku daje mogućnost da ode bilo gdje u Sunčevom sustavu, od mjeseca Jupitera i Saturna pa sve do Plutona.

Pogledajte prezentaciju i zavirite u ne tako daleku budućnost ispred nas.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene