Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjeveroistočno od Christchurcha

Snažan potres magnitude 7,4 pogodio Novi Zeland, dvije osobe poginule

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snažan potres pogodio je Novi Zeland oko ponoći po lokalnom vremenu.

19:43 Dvije osobe poginule su u snažnom potresu na Novom Zelandu, rekao je novozelandski premijer John Key. "Nemamo nikakvih naznaka u ovom trenutku da će brojke rasti, ali ne možemo to isključiti", rekao je Key novinarima u Wellingtonu. Dodao je da je vojni helikopter upućen u Kaikouru, turističko mjesto koje se nalazi u blizini epicentra potresa jačine 7,8 zabilježenog stotinjak kilometara u smjeru sjevera od Christchurcha.

Pročitajte i ovo Ilustracija Građani uznemireni Potres u susjedstvu: "Čulo se kao eksplozija i kuća se pomaknula lijevo-desno" Potres Nova podrhtavanja Potres kod Rijeke: ''Kratko, ali žestoko!''

18:40 Tsunami koji je pogodio sjeveroistočnu obalu Novog Zelanda dva sata nakon potresa, možda nije, niti jedini, niti najveći, upozorili su lokalni dužnosnici. Tsunami aktivnost i alarm mogli bi potrajati više sati.

16:09 - Nakon glavnog udara koji je dosegnuo magnitudu od 7,4, i probudio Novi Zeland, uslijedilo je još najmanje 45 manjih udara. Nekoliko je bilo zaista snažnih, magnitude od 5,6 do 7,5. U tijeku su evakuacije zbog opasnosti od tsunamija.

Snažan potres pogodio Novi Zeland

Potres magnitude 7,4 pogodio je danas Novi Zeland, javlja Europska geološka služba. Epicentar je bio 97 kilometara sjeveroistočno od grada Christchurch.

Christchurch se još oporavlja od snažnog potresa u kojem je 2011. godine poginulo 185 ljudi, a centar grada bio je uništen.

Zasad nema izvještaja o štetama. Vlasti su objavile upozorenje od tsunamija od kojeg još uvijek prijeti opasnost.

Lokalne vlasti poručile su kako valovi bili visoki oko dva metra te su aktivnosti tsunamija moguće još nekoliko sati.

Lokalni mediji javljaju kako se podrhtavanje tla osjetilo i u Wellingtonu gdje su se oglasile sirene, a mnogi su stanovnici plačući istrčali iz zgrada.

Novozelandska geološka služba javlja kako je moguće da je potres ipak bio manji, magnitude 6,6.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene