Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SELO OD 1000 STANOVNIKA

Slavlje u BiH: U Jezeru večeras javno praćenje povijesnog slijetanja Rovera na Mars

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nestrpljivo se iščekuje slijetanje NASA-inog rovera Perseverancea u četvrtak na Mars u krater Jezero kojim će započeti potraga za dokazima drevnog mikrobiološkog života na Crvenom Planetu.

Nestrpljivost vlada i među stanovnicima sela Jezero u BiH po kojemu je ovaj krater dobio ime. Selo Jezero nalazi se na granici entiteta Federacije BiH i Republike Srpske, unatoč svojim prirodnim ljepotama, vjerovatno nikada ne bi došlo na stranice svjetskih medija da nije NASA-e i slijetanja Rovera na Mars. 

Zadatak Rovera je pronalazak znakova života na planeti Mars, a po prvi put u povijesti, snimit će i zvuk ove planete. U Jezeru koje se nalazi u blizini Jajca živi oko 1.000 ljudi, koji su sretni zbog ovoga, te im je drago što se njihovo malo mjesto na ovaj način popularizira.

Međunarodna astronomska unija (IAU) 2007. godine donijela je odluku da krateru promjera 45 kilometara na Marsu daju ime po mjestu Jezero u Bosni i Hercegovini. Krater se nalazi na rubu gigantskog udarnog bazena Isidis Planitia, sjeverno od ekvatora na Crvenom planetu. Unija i inače značajnim kraterima na Marsu daje imena po malim gradovima i selima diljem svijeta.

Slijetanje na Mars predviđeno je za 21 sat, a organizirano će ga pratiti mještani ovog malog sela u sportskoj dvorani Osnovne škole "Vuk Karadžić", javlja Dnevni Avaz. Prethodno će u 19 sati biti odigrana sportska utakmica. 

Cilj misije 

Glavni cilj dvogodišnje misije Perseverancea, vrijedne 2,7 milijardi dolara, jest potraga za mikrobiološkim životom kojeg je na Marsu moglo biti prije tri milijarde godina, otprilike u vrijeme kad je nastajao život na Zemlji.

Znanstvenici se nadaju da će uspjeti pronaći znakove života u uzorcima drevnih sedimenata koje će Perseverance izvlačiti iz marsovskih stijena i poslati na analizu na Zemlju - što bi trebali biti prvi takvi uzorci koje su ljudi prikupili s drugog planeta.

Planirane su dvije misije u budućnosti - preuzimanje uzoraka stijena i tla i povratak istih u NASA-u u idućem desetljeću.

Ako sigurno sleti, Perseverance će imati društvo na Crvenom Planetu. Njegov prethodnik, rover Curiosity, koji je sletio 2012. ostaje u funkciji NASA-e kao i stacionarni slijetač InSight koji je stigao na Mars u studenom 2018. kako bi istražio duboku unutrašnjost tog planeta.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene