Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZBOG JEDNE TRUMPOVE IZJAVE

Sjeverna Koreja: SAD nam je objavio rat, srušit ćemo im bombardere! Bijela kuća: To je apsurdno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho Sjeverne Koreje kaže da Pjongjang zadržava pravo srušiti američke bombardere u međunarodnom zračnom prostoru.

Američki predsjednik objavio je rat Sjevernoj Koreji, smatra Ri Yong-ho, ministar vanjskih poslova Sjeverna Koreje, protumačivši tako jedan od Trumpovih tweetova u kojima je predsjednik SAD-a komentirao Kim Jong Una.

Pročitajte i ovo Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje" Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban"

''Cijeli svijet bi trebao zapamtiti da je SAD prvi proglasio rat našoj zemlji'', rekao Ri je reporterima u New Yorku.

''Budući da nam je SAD proglasio rat, zadržavamo pravo srušiti američke bombardere, čak i kada nisu u zračnom prostoru naše zemlje'', dodaje.

Objava Donalda Trumpa na društvenoj mreži Twitter koja je posebno uznemirila Izvrsnog vođu i potaknula ovakvu odluku glasi: ''Upravo sam čuo govor sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova u UN-u. Ako odražava misli malog raketnog čovjeka, neće ih još dugo biti!''
 

 

Reakcija Pentagona

Nakon ovakve reakcije Sjeverne Koreje oglasio se i Pentagon izvijestivši da će predsjedniku SAD-a dati opcije ukoliko se nastave provokacije s istoka. ''Ako Sjeverna Koreja ne prestane sa svojim provokacijama, pobrinut ćemo se da Predsjedniku damo opcije kako bi se suočio sa Sjevernom Korejom'', priopćili su iz Pentagona.

Podsjetimo, američki bombarderi letjeli su u subotu vrlo blizu sjevernokorejske istočne obale kako bi demonstrirali vojne opcije koje imaju na raspolaganju u slučaju bilo kakve prijetnje.

Pentagon je istaknuo da je let obavljen u sjevernom dijelu demilitarizirane zone između Koreja u kojem još nijedan američki mlažnjak ili bombarder nije letio u ovom stoljeću.

Nova eskalacija u odnosima SAD-a i S.Koreje uslijedila je nekoliko dana nakon govora Donalda Trumpa pred Općom skupštinom UN-a, u kojemu je sjevernokorejskog čelnika nazvao "čovjekom raketom" u samoubilačkoj misiji, zaprijetivši da će tu zemlju u potpunosti uništiti. U četvrtak je naložio uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji.

Samo nekoliko sati nakon informacije o pooštravanju sankcija, Kim Jong-Un je Trumpa nazvao "mentalno poremećenom osobom" koja će "skupo platiti prijetnje upućene njegovoj zemlji".

"Iskreno govoreći, ta je tvrdnja apsurdna"

SAD nije objavio rat Sjevenoj Koreji, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica Bijele kuće nakon što je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova optužio američkog predsjednika Donalda Trumpa da je oštrim porukama Pyongyangu zapravo objavio rat.

"Nismo proglasili rat Sjevernoj Koreji i, iskreno govoreći, ta tvrdnja je apsurdna", rekla je Sarah Sanders.

Odgovorila je i na prijetnju da bi Sjeverna Koreja mogla oboriti američke vojne zrakoplove. "Nikada nije dobro da neka država ruši zrakoplove druge države u međunarodnom zračnom prostoru", rekla je Sanders, prenosi Hina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene