Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Ustanak protiv Madura

Juan Guaido proglasio se privremenim predsjednikom Venezuele: Podupiru ga SAD, Kanada, Brazil...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države, Brazil i brojne druge američke zemlje objavile su u srijedu da privremenim predsjednikom priznaju predsjednika venezuelskog parlamenta Juana Guaida u kojemu većinu ima oporba.

Juan Guaido proglasio se u srijedu u Caracasu privremenim predsjednikom Venezuele pred tisućama simpatizera koji su prosvjedovali protiv venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura.

Pročitajte i ovo Nicolas Maduro (Foto: AFP) Kriza u Venezueli Maduro smijenio ministra kako bi riješio nestašicu struje, Guaido pozvao građane na ulice Neredi u Venezueli (Foto: AFP) Proglašeno "stanje uzbune" SAD povlači kompletno diplomatsko osoblje iz Venezuele: "Ta odluka odraz je pogoršanja krize u zemlji"

Maduro je prisegnuo za novi mandat 10. siječnja, nakon uvelike bojkotiranih izbora prošle godine koje su mnoge strane vlade proglasile nepoštenima. Otad pristaše venezuelske oporbe traže od Guaida da preuzme ulogu predsjednika.

Američki predsjednik Donald Trump je prvi reagirao i rekao da je "narod Venezuele hrabro govorio protiv Madura i njegovog režima i zahtijevao slobodu i pravnu državu".

Zatim je njegovim primjerom krenuo Brazil i priznao Guaida izvršnim predsjednikom Venezuele. "Brazil će politički i gospodarski podržati proces tranzicije kako bi se demokracija i socijalni mir vratili u Venezuelu", navelo je ministarstvo vanjskih poslova najveće zemlje Latinske Amerike.

Iz Davosa gdje sudjeluje na Svjetskom gospodarskom forumu, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, žestoki Madurov kritičar, prenio je tu izjavu na Twitteru.

Kolumbijski predsjednik Fernando Duque je također iz Davosa rekao da njegova zemlja priznaje Juana Guaida predsjednikom Venezuele i da "prati proces tranzicije prema demokraciji kako bi se narod Venezuele oslobodio diktature".

I kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland je iz Davosa izjavila da priznaje Guaida.

Putem Twittera je argentinski predsjednik Mauricio Macri istaknuo da se "nada da će odluka Nacionalne skupštine i njezin predsjednik pokrenuti uspostavu demokracije putem slobodnih i transparentnih izbora".

Čile, Paragvaj i Peru su također priznali venezuelskog oporbenog čelnika privremenim predsjednikom kao i Kostarika i Gvatemala. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene