Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Nikada nismo išli jedni protiv drugih''

Lavrov u Beogradu: ''Rusija neće stajati po strani"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija i Rusija su partneri koji jedno drugom ništa ne nameću i ne uvjetuju, a za 180 godina diplomatskih odnosa nikad nisu bile suprotstavljene strane što će održavati i ubuduće, rekli su u srijedu u Beogradu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ruski šef diplomacije Sergej Lavov duputovao je u srijedu navečer u dvodnevni posjet Beogradu u povodu obilježavanja 180 obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Srbije i Rusije, a nakon što ga je na aerodromu dočekao srbijanski kolega Ivica Dačić, sastao se s Aleksandrom Vučićem.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić "Mali Rusi" Vučić: "Srbija se naoružava da razni patuljci ne bi umislili da joj ponovo mogu otimati teritorij" Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić PRITISCI ZBOG SANKCIJA Vučić priznao da bi dolazak Lavrova mogao ugroziti planirani Scholzov posjet: "Ima nekih drugih problema..."

Moskva pozdravlja napore Srbije na putu ka EU, ali i u odnosima sa euroazijskim savezom, poručio je Lavrov na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Vučićem nakon njihova sastanka i rekao kako Rusija ne uvjetuje Srbiji bilo kakve kontakte.

Lavrov je ponovio svoju poruku iz intervjua uoči posjeta Beogradu da se države ne smije stavljati pred "lažni izbor", da su ili sa Zapadom ili s Rusijom, naglasivši stajalište Rusije da svaka zemlja ima apsolutnu slobodu izbora i da svoje veze i vanjsku politiku može neovisno razvijati.

"Mi znamo da EU u okviru pregovaračkih poglavlja o priključenju postavlja neke uvjete, pa i neke vanjskopolitičke, među kojima su sankcije Rusiji i priznanje (neovisnosti) Kosova", rekao je Lavrov, ocijenivši kako sve više zemalja članica Unije drži da je "politika sankcija Rusiji kontraproduktivna", uz ocjenu da takvi zahtjevi "neće dugo živjeti".

Ruski šef diplomacije poručio je i da Rusija "neće stajati po strani" zatraži li Srbija da se i Moskva uključi u dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, nakon što su kosovske vlasti najavile uključivanje SAD-a.

Vođenje dijaloga je povjereno EU, a ako Albanci budu tražili promjenu okvira dijaloga i uvođenje drugih strana, SAD-a, Rusija će ostaviti Srbiji da odluči šta joj odgovara, rekao je.

Lavrov je nagovijestio da EU mora poduzeti dodatne korake kako bi opravdala ukazano povjerenje da vodi dijalog između Beograda i Prištine.

Odnos Rusije i Srbije

Vučić je ocijenio da su Rusija i Srbija za 18 desetljeća diplomatskih odnosa "prošle sito i rešeto" i izgubile mnogo ljudi u brobama za slobodu svojih naroda.

"Nikada nismo išli jedni protiv drugih, što je rijedak slučaj u povjesti bilo kojih naroda u svijetu", istaknuo je Vučić.

On je naglasio i da Srbija ni ubuduće, bez obzira na eventualne pritiske, neće mijenjati svoju politiku prema Rusiji niti joj uvoditi sankcije, a istodobno neće mijenjati ni svoju politiku vojne neutralnosti.

"Vjerujem da će biti pritisaka da se naš odnos prema Rusiji promijeni, ali Srbija će poštovati svoje tradicionalne odnose s Rusijom i dalje ih razvijati. Mi smo samostalna zemlja i odluke donosimo neovisno, svidjelo se to nekom ili ne", poručio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s Lavrovom.

Komentirajući odnose dviju država, Vučić je rekao kako Srbija nikada nije učinila ništa protiv interesa Rusije, kao što ni Rusija nije učinila ništa protiv Srbije.

Lavrov je u srijedu započeo dvodnevni posjet Srbiji u povodu obilježavanja 180 obljetnice uspostave diplomatskih odnosa dviju država, a tijekom boravka sastat će se sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem, premijerkom Anom Brnabić, a nazočit će i ceremoniji otkrivanja mozaika na središnjoj kupoli Hrama Svetog Save u Beogradu koji su zajedno radili ruski i srpski umjetnici. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene