Obavijesti Video Pretražite Navigacija
gomilaju vojsku

FOTO/VIDEO Poriču da planiraju napad, a satelitske snimke ne idu im u korist: Je li na pomolu novi rat u Europi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komercijalne satelitske snimke koje je objavila privatna američka tvrtka pokazuju rapoređivanje novih ruskih snaga na nekoliko lokacija u blizini Ukrajine, što ukazuje na to da Moskva nastavlja gomilati snage dok traju diplomatski napori za smirivanje krize.

Rusija održava zajedničke vojne vježbe s Bjelorusijom u toj bivšoj sovjetskoj republici kao i pomorske vježbe u Crnom moru, dio vojnih aktivnosti koje su razbuktale strahove o prijetećoj invaziji. Rusija poriče da planira napad.

Tvrtka Maxar Technologies sa sjedištem u SAD-u, koja tjednima prati gomilanje ruskih snaga, navodi da snimke od srijede i četvrtka pokazuju značajna nova raspoređivanja na nekoliko lokacija na anektiranom Krimu, u zapadnoj Rusiji i Bjelorusiji.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti te snimke.

Maxar kaže da je na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014. godine, identificirao veliko novo raspoređivanje vojnika i opreme na aerodromu Oktjabarskoje sjeverno od grada Simferopolja, uključujući 550 vojnih šatora i stotine vozila.

Novi vojnici i oprema došli su i nedaleko od Novoozernoga na Krimu, a novo raspoređivanje vidi se i kod grada Slavne na sjeverozapadnoj obali poluotoka.

U Bjelorusiji, gdje se održavaju velike vojne vježbe, Maxar kaže da je identificirao novo raspoređivanje vojnika, vojnih vozila i helikoptera na Zjabrovki, aerodromu nedalekood Gomela, manje od 25 km od granice s Ukrajinom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanak s Borisom Johnsonom NATO o sve izvjesnijem ruskom napadu na Ukrajinu: ''Ovo je vjerojatno najopasniji trenutak''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NA RUBU SVJETSKOG RATA Biden: ''Ovo je sasvim drugačija situacija i stvari bi mogle brzo poludjeti''

U priopćenju poslanom elektronskom poštom kasno u četvrtak navodi se da je veliki broj vojnika nedavno došao na poligon za obuku Kursk u zapadnoj Rusiji, otprilike 110 km istočno od ukrajinske granice.

Rusija nije otkrila koliko je vojnika rasporedila i kaže da ima pravo premještati snage na svom teritoriju kako želi te ustrajava na tome da one ne predstavljaju vanjsku prijetnju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene