Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak u normalu

Amerikanci koji su primili obje doze smiju biti u zatvorenom bez maske i distance, Biden najavio cjepivo za sve do kraja svibnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Centri za borbu protiv zaraznih bolesti objavili su kako će svi cijepljeni građani smjeti bez maske ili distance biti u zatvorenim prostorima. Smije posjećivati i necijepljene, ali samo ako nisu u rizičnoj skupini.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju širenja zaraznih bolesti objavili su kako se građani koji su cijepljeni dvjema dozama cjepiva mogu vratiti nekom obliku normalnog života. Oni koji su pravilno procijepljeni mogu posjećivati druge sve druge cijepljene i neke necijepljene građane i to bez maske ili socijalnog distanciranja u zatvorenom prostoru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rok tjedan dana U zadnji čas izbjegnuta blokada vlasti u SAD-u: Bez plaće bi ostali državni službenici, djelomično bi se ugasio državni aparat... Maske / Ilustracija AMERIČKA ADMINISTRACIJA Žalit će se na odluku o ukidanju maski? ''Odluke o javnom zdravstvu ne bi trebali donositi sudovi''

"Ljude se smatra zaštićenima dva tjedna nakon primitka drugog cjepiva“, potvrdili su iz centara. Dosad je u potpunosti s obje doze cijepljeno oko trideset milijuna Amerikanaca.

Prema novim pravilima Amerikanci koji su cijepljeni s dvije doze od sada se smiju: sastajati s drugim cijepljenim građanima u zatvorenom prostoru bez maski i socijalnog distanciranja, izbjeći karantenu ako budu izloženi Covidu-19 te ako ne dobiju nijedan od simptoma, a mogu se sastajati i s necijepljenim ljudima ako su članovi jednog kućanstva ili ako nisu u rizičnoj skupini građana.

"Počeli smo opisivati kako svijet izgleda i shvatili smo da smo pobijedili Covid-19 i nastavili dalje. Kako se sve više ljudi procjepljuje, lista aktivnosti kojima se slobodno mogu baviti sve više raste“, izjavio je savjetnik Andy Slavitt.

Poziv na oprez, cijepljeno je samo 10% građana

Ipak, procijepljeni građani i dalje će morati poštovati neke osnovne mjere zaštite drugih poput nošenja maske i socijalnog distanciranja u javnosti te im se preporučuje izbjegavanje velikih gužvi i putovanja. Također se savjetuje izbjegavanje necijepljenih i onih koji imaju povećan rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija pri zarazi, prenosi BBC.

Broj cijepljenih sve brže raste u SAD-u pa je tako građanima podijeljeno preko devedeset milijuna doza cjepiva. Tomu je pripomoglo i odobrenje cjepiva Johnson & Johnsona kod kojega je dovoljna i jedna doza. Ipak, kako je upozorila direktorica Centra Rochelle Walensky „Preko devedeset posto ukupne populacije SAD-a i dalje nije cijepljeno“.

U Sjedinjenim Američkim Državama je dosad zabilježeno 29 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom i preko 525 tisuća preminulih. Stoga se uskoro očekuje i obraćanje predsjednika Joea Bidena na godišnjicu pojave korone u ovoj zemlji, koji je uoči toga najavio da će SAD do kraja svibnja imati dovoljno doza cjepiva protiv COvida-19 za svakog građanina SAD-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene