Obavijesti Video Pretražite Navigacija
incident izazavao bijes javnosti

Kaos na ulicama Minneapolisa: Prosvjednici napali policijsku stanicu, pokušali ih rastjerati suzavcem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelj Afroamerikanca Georgea Floyda (46), koji je umro nakon brutalnog uhićenja, o čemu internetom kruži viralni video, tražili su u srijedu da policajci koji su sudjelovali u njegovu uhićenju budu optuženi za ubojstvo. Oni su u međuvremenu otpušteni s posla. Prosvjednici na ulicama Minneapolisa ne miruju već dva dana.

Druge večeri zaredom prosvjednici su se u srijedu okupili u američkom gradu Minneapolisu, nakon incidenta u kojem je uhićeni crnac preminuo tijekom nasilnog uhićenja, što je izazvalo bijes i pozive na pravdu, a zatim i pljačke te sukobe prosvjednika s policijom tijekom noći.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ostavljena djeca Tijelo nestalog dječaka (13) pronašli zakopano u napuštenom povrtnjaku: Prije smrti prebacio je novac s računa Ilustracija Ottawa Ubojstvo šokiralo predgrađe: U kući pronađeno šest tijela, četvero su djeca

Šef policije toga grada na sjeveru Sjedinjenih Država tražio je od prosvjednika da ostanu mirni, ali su tijekom noći izbili sukobi u kojima su prosvjednici zapalili trgovinu automobilskih dijelova i opljačkali drugu trgovinu u blizini policijske postaje u kojoj su radili policajci koji su sudjelovali u uhićenju Georgea Floyda koje je završilo njegovom smrću, a koji su nakon incidenta otpušteni.

Policija je ispalila suzavac i formirala ljudski štit kako bi spriječila prosvjednike da probiju ogradu oko policijske postaje.

Snage reda sukobile su se s masom okupljenih drugog dana prosvjeda, a dan ranije, u utorak navečer, razbijeni su prozori policijske postaje, a policija je također bila prisiljena upotrijebiti suzavac i gumene metke.

Obitelj Afroamerikanca Georgea Floyda (46), koji je umro nakon brutalnog uhićenja, o čemu internetom kruži viralni video, tražili su u srijedu da policajci koji su sudjelovali u njegovu uhićenju budu optuženi za ubojstvo. Oni su u međuvremenu otpušteni s posla.

Njegova sestra Bridgett Floyd izjavila je na kanalu NBC da su joj ubili brata. "Vjerujem i nadam se ostvarenju pravde", izjavila je i dodala da njihovo otpuštanje "nije dovoljno".

Četvorica policajaca koja su sudjelovala u Floydovu uhićenju otpuštena su u utorak, ali su na slobodi nakon pokretanja istrage.

Gradonačelnik Minneapolisa Jacob Frey zapitao se u srijedu "zašto osoba koja je ubila Georga Floyda nije u zatvoru".

Predsjednik Donald Trump je napisao na Twitteru da je tražio od FBI-a objašnjenje te "tužne i tragične smrti".

Videosnimka prilikom uhićenja pokazuje kako uhićeni muškarac govori policajcu koji ga stišće "da ne može disati", na što mu policajac uzvraća da ostane miran.

Brojne osobe iz javnog života osudile su neopravdano pribjegavanje nasilju prema crncima.

Crna senatorica Kamala Harris, bivša tužiteljica Kalifornije, osudila je "akt mučenja" i "javnu egzekuciju" u društvu koje je obilježeno rasizmom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene