Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka za 10-ak dana

Ništa od izručenja? Tužiteljstvo BiH dijeli stav obrane, nisu ispunjeni uvjeti da Zdravko Mamić bude izručen Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred Sudom Bosne i Hercegovine održano je ročište o zahtjevu hrvatskog Ministarstva pravosuđa za izručenje bivšeg Dinamova čelnika Zdravka Mamića.

Nakon ročišta, Mamićev odvjetnik Zdravko Raić izjavio je kako odluku o izručenju očekuje za desetak dana.

Pročitajte i ovo Zdravko Mamić na konferenciji za novinare - 5 Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić dao intervju, komentirao i izbore u Hrvatskoj: "Ja mogu glasati" Zoran i Zdravko Mamic bivši nogometaši Nova svjedočenja na suđenju protiv Mamića: "Ne sjećam se da sam primio novac"

"Tužiteljstvo BiH dijeli stav obrane da nema uvjeta za primjenu ugovora o izručenju jer je on potpisan 2012. godine, a počinjenje djela se dogodilo između 2004. i te 2012. godine", rekao je Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić nakon ročišta. Objasnio je da je sudac dao svoje mišljenje koje će potom ići do sudskog vijeća koje će onda, kroz desetak dana, donijeti odluku".

Tužiteljstvo BiH tvrdi da nisu ispunjeni uvjeti da Zdravko Mamić bude izručen Hrvatskoj. Tužiteljica Gordana Bosiljčić izjavila je da je od 32 kaznena djela za koja se Mamić tereti samo sedam počinjeno nakon potpisanog Ugovora o izručenju državljana BiH i Hrvatske, javlja Dnevni Avaz.

Ugovor je potpisan u studenom 2012., a stupio je na snagu 2014. Godine. Bosiljčić je dodala da je po članu 40. Zakona o međunarodno-pravnoj pomoći jasno da BiH ne izručuje svoje državljane te da se ovaj Ugovor ne može retroaktivno primjenjivati.

Napomenula je kako nije ispunjen ni uvjet obostrane kažnjivosti po novoj optužnici koja tereti Mamića za izvlačenje novca iz Dinama. Mamićev advokat Rajić kazao je da je uvjeren da Mamić neće biti izručen Hrvatskoj. Također, Rajić je nakon ročišta izjavio kako je zatražio ukidanje mjera zabrane, zabranu putovanja i javljanja policiji.

Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak je izvijestio da se odluka koju donese sudsko vijeće zatim upućuje na mišljenje ministru prave Bosne i Hercegovine Josipu Grbeši. ''On, neovisno o odluci sudskog vijeća, može potpisati ili odbiti potpisati izručenje. Sam ministar rekao je da će, kao i u svim dosadašnjim slučajevima, poštovati odluku Suda kakva god ona bila i da je neće mijenjat'', javio je Jarak.

Teške optužbe

Dolazeći na ročište na Sud u Sarajevo, Mamić je komentirao izjave svoga zagrebačkog odvjetnika Veljka Miljevića o korumpiranosti nekih sudaca u Hrvatskoj. "Mogu potvrditi autentičnost izjave mog odvjetnika Miljevića i stojim iza toga što je rekao, ali o imenima nekom drugom prilikom i uz druge uvjete. Ne kanim si natovariti još neke kaznene prijave, ali sigurno ću u datom trenutku izvući najteže oružje.

Mogu vam sada reći da je jedan od šest korumpiranih sudaca predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa", rekao je Mamić.

"Poručujem mu je da je korumpiran. On je jedan nepošten, pokvaren sudac, a kada se stvore uvjeti za to, ja ću to bez problema dokazati. Spreman sam da se zajedno podvrgnemo detektoru laži. I u Bosni i u Hrvatskoj, kada se za to stvore uvjeti. Toliko je bezobrazan i drzak da jednog uglednog odvjetnika poput Miljevića prijavljuje odvjetničkoj komori", rekao je Mamić.

Kazao je kako ne može govoriti o ostalim imenima jer "mora čuvati artiljeriju". Smatra da danas neće doći do odluke o izručenju.

Sessa: "Sve je plod njegove fabrikacije"

Predsjednik Vrhovnog suda nije u Zagrebu i htio bi detaljnije vidjeti što je točno Mamić rekao. "A što da vam kažem... Nadam se da ljudi više vodi računa tko govori, a ne što govori. Sve je to plod njegove fabrikacije", rekao nam je Sessa, koji još uvijek ne zna hoće li protiv Mamića poduzimati i neke pravne korake.

"Teško mi je to sada reći, nisam u Zagrebu, a htio bih detaljnije proučiti što je rekao. Moram prespavati, ali ne znam ima li uopće smisla povlačiti se s takvim tipovima", kaže Sessa. 

Hrvatska od Bosne i Hercegovine traži izručenje Mamića po drugoj optužnici koja je protiv njega podignuta pred Županijskim sudom u Osijeku i potvrđena u svibnju kada mu je zbog toga određena i mjera pritvora.

Zdravko Raić, BiH odvjetnik Zdravka Mamića rekao nam je da će svoje stavove danas na ročištu iznijeti i obrana i tužiteljstvo, koje je konstatiralo da nema uvjeta za izručenje.

"Danas neće biti konačne odluke, a i kada je bude, još imamo vremena i za žalbu. Konačnu odluku potom donosi ministar pravde BiH“, objasnio je Raić i dodao kako je zakonska nadležnost Suda da provjeri ispunjenost uvjeta za izručenje u svakom konkretnom slučaju.

To znači da Sud odlučuje je li hrvatski zahtjev za izručenjem valjan i je li djelo učinjeno nakon Sporazuma o izručenju iz 2012. godine.

Mamića i još šest okrivljenika tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, oštetili Dinamo za oko 200 milijuna kuna. Optužnica se odnosi na Mamićeva sina Marija, brata Zorana, bivšeg Dinamova direktora Damira Vrbanovića, poduzetnike Sandra Stipančića i Igora Krotu te menadžera Nikkyja Artura Vuksana.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna. Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo neosnovano je obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Mamić je u lipnju prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima, te danas živi u Međugorju.

Sud BiH u lipnju je razmatrao zahtjev da se Mamiću odredi pritvor u toj zemlji do konačne odluke o tome hoće li biti izručen Hrvatskoj, no na kraju su mu samo nametnute mjere zabrane putovanja izvan zemlje uz obvezu javljanja policijskoj postaji u Čitluku. (Hina)

Aktualno Ždrijeb Europske lige: Rijeka ima priliku za osvetu, Osijek dobro prošao Ždrijeb Europske lige (Foto: Screenshot) Ždrijeb Europske lige (Foto: Screenshot) Foto: Screenshot Ždrijeb Europske lige (Foto: Screenshot) Ždrijeb Europske lige (Foto: Screenshot) Foto: Screenshot +0 Igrači Osijeka slave pogodak (Photo: Davor Javorovic/PIXSELL) Nogomet Ždrijeb Europske lige: Rijeka ima priliku za osvetu, Osijek dobro prošao 1/3 >>
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene