Obavijesti Video Pretražite Navigacija
41. DAN RATA

Putinov suradnik objavio zloglasnu poruku: "Euroazija od Lisabona do Vladivostoka"

Traje već 41. dan ruske invazije na Ukrajinu. Primirja nema na vidiku, a sukobljene strane međusobno se optužuju. Crveni križ ponovno nije uspio u evakuaciji civila iz Mariupolja, a Rusi tvrde da su snimke iz Buče inscenirane i lažne.

 

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebao bi se danas obratiti Vijeću sigurnosti UN-a
  • Ruski veleposlanik pri UN-u rekao je da su snimke iz Buče, gdje civili mrtvi leže na ulicama, inscenirane, dok je američka tvrtka objavila satelitske snimke na kojima se navodno vide mrtvi civili na ulici tjednima prije nego su Rusi napustili grad
  • Rusija je podržala novog, samoproglašenog gradonačelnika Mariupolja, koji surađuje s ruskim snagama
  • Kina se oglasila o ratu u Ukrajini
  • Ukrajina je priopćila da se Rusija sprema pokrenuti napad na istoku zemlje
  • Nove europske sankcije mogle bi uključivati ​​mjere usmjerene na ruski energetski sektor
  • Rusija je u svoju vojsku upisala više od 130.000 novih ročnika
  • Zapadni dužnosnici rekli su da je Rusija na putu u "duboku recesiju"
  • Tim Međunarodnog odbora Crvenog križa zadržan je nakon što je pokušao pomoći u evakuaciji civila iz opkoljenog grada Mariupolja. Poslije su pušteni

Stanje iz minute u minutu pratite u nastavku:

15:30 Optužbe zapadnih zemalja da su ruski vojnici počinili ratni zločin ubijanjem civila u Buči "monstruozna su krivotvorina" osmišljena kako bi se ocrnilo rusku vojsku, rekao je Kremlj u utorak.

15:25 Europska komisija je u utorak predložila peti paket sankcija protiv Rusije koji, među inim, uključuje zabranu uvoza ugljena, zabranu svih transakcija za četiri ključne ruske banke, zabranu pristajanja ruskih brodova u europske luke te najavila da radi na dodatnim sankcijama koje bi uključivale zabranu uvoza nafte.

Više o tome čitajte OVDJE.

14:43 Iz Ukrajine ne prestaju stizati snimke opustošenih područja koja su do prije nekoliko dana bila pod kontrolom ruske vojske. Ruševine obilaze volonteri Crvenog križa i pružaju pomoć onima koji nisu pobjegli.

14:42 Zbog rata u Ukrajini otkazana je karnevalska povorka u Duesseldorfu koja je prvobitno trebala biti održana u veljači ali je zbog pandemije koronavirusa premještena za kraj svibnja, priopćeno je u utorak u Duesseldorfu.

14:38 I Vrhovna Rada objavila upozorenje zbog eksplozije spremnika dušične kiseline. Upozoravaju na štetnost dima, a posljedice eksplozije uspoređuju s upotrebom kemijskog ili biološkog oružja. 

 

14:04 Italija je iz zemlje protjerala 30 diplomata iz sigurnosnih razloga, kako su naveli. 

13:59 Kremlj je reagirao na Bidenove izjave kako bi se Putinu trebalo suditi za ratne zločine, nakon što su ubijeni civili otkriveni u ostavljeni u Buči. Kremlj je u utorak rekao kako su Bidenove opaske neprihvatljive i nedostojne predsjednika SAD-a.

13:00 Bliski Putinov suradnik i bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev objavio je na Telegramu podulji status u kojem je još jednom Ukrajince optužio za propagandu. U njemu ponavlja tvrdnje o simpatizerima u Kijevu, ali "strastveni dijelovi ukrajinske populacije molili za Treći Reich zadnjih 30 godina", prenosi Sky News. 

Ponavlja retoriku Kremlja koja dovodi u pitanje Ukrajinu kao neovisnu zemlju, referirajući se na pseudo povijest ukrajinske državnosti.

U posljednjem odlomku krije se zloglasna rečenice koja sugerira da je cilj Moskve u konfliktu".

"Ruski predsjednik Vladimir Putin čvrsto je postavio cilj demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine. Ovi složeni zadaci se ne događaju odjednom. I o njima će se odlučivati ​​ne samo na ratištima", napisao je i dodao da je potrebno primijeniti dijela Ukrajinaca, punu lažnih mitova.

"To je cilj radi mira budućih generacija samih Ukrajinaca i prilike da se konačno izgradi otvorena Euroazija – od Lisabona do Vladivostoka.

Ukrajinski diplomat Oleksander Šerba reagirao je na to, zapitavši se na Twitteru znači li to da ni Lisabon više nije siguran.

 

Šverc robe pod sankcijama kroz Gruziju

12:44 Gruzija je odbacila optužbe šefa ukrajinske obavještajne službe da Rusi preko gruzijskog teritorija uspostavljaju kanale za krijumčarenje robe pod sankcijama. Pripadnici gruzijskih specijalnih službi dobili su naloge da se ne miješaju u aktivnosti krijumčara.

12:32 Švedska će protjerati tri ruska diplomata, javlja Sky News. Optužuju ih da se ne ponašaju u skladu s međunarodnim pravilima.

12:23 Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, zatražio je od europskih političara da prekinu sve komercijalne veze s Moskvom.

"Svaki euro, svaki cent koji dobijete od Rusije ili ga pošaljete tamo, na sebi ima krv. To je krvav novac, a krv na tom novcu je ukrajinska, krv ukrajinskog naroda", objavio je Kličko.

12:20 Tim Međunarodnog odbora Crvenog križa pušten je nakon što ga je zadržala policija u ukrajinskom gradu Manuš koji je trenutno navodno u ruskim rukama. Već danima ekipa pokušava doći do Mariupolja kako bi dostavila pomoć i evakuirala ljude koji to žele.

Navodno su se vratili u Zaporižje, a nejasno je hoće li pokušati nastaviti svoju misiju prema Mariupolju.

Ursula von der Leyen putuje u Kijev 

12:17 Ruska vojska tvrdi da je projektilima napala centar za trening ukrajinskih snaga, blizu grada Očakiv. Centar se, između ostalog koristi i za trening, kako ih nazivaju, stranih plaćenika. CNN nije mogao potvrditi te navode.  

12:14 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell otputovat će ovoga tjedna u Kijev na sastanak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijim.

Von der Leyen i Borrell otputovat će u Kijev prije donatorske konferencije za Ukrajinu, koja se u subotu održava u Varšavi, objavio je u utorak glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

11:49 Rusi su navodno pogodili skladište dušične kiseline u gradu Rubizne u Luhanskoj oblasti. Vlasti su pozvale građane da ne izlaze iz skloništa te da zatvaraju vrata i prozore.

Dušična kiselina je opasna za udisanje, i korozivna za kožu, objavio je Kyiy Independent. 

11:40 Na društvenim mrežama pojavila se snimka koja navodno prikazuje veći broj ukrajinskih vojnika iz Mariupolja kako se predaju. U opisu na Twitteru stoji da je riječ o 267 vojnika.

Ukrajinci kažu da to nije istina.

"Navedeni bataljon službeno je demantirao tu informaciju, napisao je na Twitteru Illia Ponomarenko, novinar Kyiv Independenta.

 

Nova izvješća o gubitcima

11:14 Ukrajinske snage ponovno su od ruske vojske zauzele “ključno područje” na sjeveru zemlje, objavilo je britansko ministarstvo obrane u najnovijem izvješću o procjeni ratne situacije u Ukrajini.

"Lokalizirane borbe će se vjerojatno nastaviti u nekima od ponovno zauzetih regija, ali će se značajno smanjiti ovog tjedna paralelno s povlačenjem preostalih ruskih snaga", navodi se u izvješću.

10:56 Ukrajinci su objavili dnevno izvješće o ruskim gubitcima. Prema njima, oko 18.500 ruskih vojnika je stradalo. 

10:43 Nakon izbacivanja većine zapadnih tehnoloških kompanija iz zemlje, na ruskoj meti sad bi se mogla naći i Wikipedia. 

Državni regulator kaže da bi stranica, koju može uređivati svatko, trebala izbrisati ilegalne informacije ili se suočiti s kaznom.

Wikipediju se optužuje da sadrži netočne informacije o "specijalnoj vojnoj operaciji", koje su izrazito proturuske, piše Sky News.

10:30 Masovna ubojstva u Buči nedaleko Kijeva su "ruska odmazda za ukrajinski otpor", rekao je u intervjuu za talijanski list Corriere della Sera gradonačelnik Anatolij Fedoruk.

10:29 Ruske trupe pripremaju ofenzivu na grad Slovjansk kako bi se na istoku spojile sa snagama u Donbasu, tvrdi Institut za proučavanje rata. 

 "Ovo će vjerojatno biti nova ključna bitka u ratu Ukrajini", navodi se u izvješću, prenosi BBC. Rusi to moraju učini kao minimalan korak. 

"Ako to ne uspiju, njihova nastojanja da zauzmu regije Donjeck i Lugansk će vjerojatno propasti. Ruske trupe napreduju sporo ili nimalo", previđaju.

10:26 Grad Mikolajiv i dalje se bombardira, potvrdio je gradonačelnik BBC-ju

10:24 Ukrajinci tvrde da je u ratu dosad poginulo 165 djece.  

10:12 Konvoj Crvenog križa koji je trebao stići u Mariupolj zaustavile su ruske snage, tvrdi potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Sedam humanitarnih koridora danas će se pokušati uspostaviti.

Ubijeni civili na cesti tjednima prije povlačenja Rusa

10:09 Nove satelitske snimke koje je objavila tvrtka Maxar pokazuju da su tijela na cesti u Buči ležala i prije nego je ruska vojska napustila grad. Rusi tvrde da su stravični prizori inscenirani. Više o svemu OVDJE

9:12 Japan će omogućiti dodatnih 100 milijuna dolara humanitarne pomoći Ukrajini i susjednim zemljama. 

8:20 Sjedinjene Države zatražit će od Opće skupštine Ujedinjenih naroda da suspendira Rusiju iz Vijeća za ljudska prava, rekla je u ponedjeljak američka veleposlanica pri UN-u nakon što je Ukrajina optužila ruske snage za ubojstva desetaka civila u Buči.

"Sudjelovanje Rusije u Vijeću za ljudska prava je lakrdija", poručila je američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield tijekom posjeta Rumunjskoj.

"To je pogrešno, stoga smatramo da je vrijeme da UN-ova Opća skupština izglasa njihovo izbacivanje", dodala je.

Ukrajina je objavila da će koristiti sve “dostupne mehanizme UN-a” za prikupljanje dokaza o ruskim zločinima u zemlji.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da “za Rusiju nema mjesta u UN-ovom Vijeću za ljudska prava”.

SAD testirate hipersonični projekti

7:00 Sjedinjene Države uspješno su sredinom ožujka testirale hipersonični projektil, ali nisu izlazili u javnost s time dva tjedna kako bi izbjegle napetosti s Rusijom u vrijeme kada je predsjednik Joe Biden trebao otputovati u Europu, izjavio je u utorak dužnosnik upoznat s tim pitanjem za CNN.

Više čitajte OVDJE

6:50 Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi telefonski je razgovarao u utorak sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom, a Peking je ponovno pozvao na pregovore o okončanju sukoba u Ukrajini, javlja Reuters.

Više čitajte OVDJE

6:40 Rusija će proporcionalno odgovoriti na protjerivanje svojih diplomata iz niza zapadnih zemalja, rekao je bivši ruski predsjednik i zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev, javlja Reuters: "Svi znaju odgovor: To će biti simetrično i destruktivno za bilateralne odnose. Koga su kaznili? Prije svega sebe", naglasio je Medvedev u objavi na svojem Telegram kanalu.

Francuska je dan ranije najavila da će protjerati 35 ruskih diplomata zbog rata u Ukrajini, a Njemačka navodi "značajan broj" ruskih diplomata koji su proglašeni neželjenima. "Ako se ovo nastavi, bit će prikladno, kao što sam napisao 26. veljače - zalupiti vrata zapadnim veleposlanstvima. Svima će biti jeftinije. A onda ćemo na kraju samo gledati jedni druge, ni na koji drugi način, nego kroz nišane", kazao je Medvedev.

6:30 Tvrtka Airbnb dovršila je povlačenje s tržišta Rusije i Bjelorusije, nakon što su 3. ožujka najavili sprečavanje novih rezervacija u te dvije zemlje, javlja BBC. Dopustili su provedbu rezervacija koje su već bile rezervirane unutar mjesec dana. Putnici u Rusiji i Bjelorusiji trenutno ne mogu više rezervirati boravak na drugim Airbnb oglasima. Ova odluka prvi je put objavljena nakon što su Rusi granatirali i izazvali požar u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pretukli ih pa ubili Imaju i fotografije: U podrumu dječje bolnice u Buči pronađena tijela muškaraca svezanih ruku
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Javna kritika Njemački predsjednik priznao grešku: "Nisam vjerovao da će Putin pristati na propast zemlje u ime svog imperijalnog ludila"

6:20 Broj civilnih žrtava mogao biti i mnogo veći od onog u Buči, i to u Borodjanki i drugim oslobođenim ukrajinskim gradovima, upozorio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, javlja CNN: ''U mnogim selima oslobođenih okruga Kijevske, Černigovske i Sumske oblasti okupatori su radili stvari koje mještani nisu vidjeli ni za vrijeme nacističke okupacije prije 80 godina".

Okupatori će "sigurno snositi odgovornost za to", a važno je da novinari dokumentiraju posljedice u oslobođenim ukrajinskim gradovima, poručio je i dodao da će Rusija pokušati prikriti tragove počinjenog nasilja. Također je opetovao zamolbu da se Ukrajini pošalje više oružja, a kasnije danas bi se trebao obratiti Vijeću sigurnosti UN-a.

 

Kako je protekao 40. dan rata u Ukrajini pročitajte >>OVDJE.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene