Obavijesti Video Pretražite Navigacija
granatiranja harkiva i mariupolja

VIDEO Objavljena nova snimka napuštenog kampa u Černobilu: "Rusi su kopali rovove u radioaktivnom tlu"

55. je dan ruske agresije na Ukrajinu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je sinoć da je počela bitka za Donbas. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov potvrdio je da Moskva započinje novu fazu rata u Ukrajini. Crta bojišta nove ofenzive duga je 480 kilometara. Ruske snage osvojile su grad Kreminnu na istoku Ukrajine i još jedan manji grad, priopćile su vlasti.

 

  • Putin odlikovao brigadu koju Ukrajina optužuje za ratne zločine u Buči
  • EU priprema embargo na rusku naftu, izjavio je francuski ministar
  • Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov potvrdio novu fazu rata
  • Počeo je napad na čeličanu u Mariupolju u kojoj se nalazi 1000 civila
  • Zarobljeni ruski oligarh Viktor Medvedčuk zatražio je od ruskog i ukrajinskog predsjednika da ga iskoriste u razmjeni s braniteljima opkoljenog Mariupolja

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku::

15:46 U razgovoru sa Zelenskim, nizozemska ministrica obrane Kajsa Ollongren i nizozemski premijer Mark Rutte izrazili su podršku dok Rusija započinje ofenzivu.

"Nizozemska će Ukrajini slati jaču opremu, uključujući oklopna vozila. Zajedno s ostalim saveznicima, tražimo opskrbu dodatnog teško naoružanje", objavio je Rutte na Twitteru.

15:40 Predsjednik Moldavije pozvao je ljude i oporbene političare da se suzdrže od korištenja ruskih simbola tijekom proslave 9. svibnja povodom pobjede u Drugom svjetskom ratu jer su ruske trupe ubijale civile u Ukrajini.

"Nemoguće je spojiti u istom simbolu mir i trenutni nehumani rat", rekla je predsjednica Maia Sandu na brifingu, prenosi Reuters.

Dodaje da "Moldavija brani svoju neutralnost i mir u društvu. Zato su simboli rata vođenog protiv Ukrajine zabranjeni u Moldaviji. Pozivam političare da se suzdrže od bilo kakvih provokacija”, rekla je Sandu.

15:20 Britanski premijer Boris Johnson izvijestio je svoje ministre u vladi o najnovijoj situaciji u Ukrajini, rekavši da je Putin "bijesan zbog poraza, ali odlučan da ostvari neku vrstu pobjede bez obzira na ljudsku cijenu", prenosi CNN.

14:50 Objavljena je nova snimka napuštenog kampa u Černobilu. "Rusi su kopali rovove u radioaktivnom tlu", objavila je Nexta na Twitteru.

14:26 Objavljena je snimka ulične borbe na kojoj se vidi kako bojna Azov iz zasjede uništava ruski konvoj u Mariupolju. Više o tome OVDJE.

13:35  Ruske snage nastavile su s bombardiranjem čeličane Azovstal u Mariupolju. Istekao je rok koji su Rusi dali civilima i vojsci, koja se još uvijek nalazi u bunkerima čeličane. 

Rusija je u utorak pozvala ukrajinske borce i strane plaćenike da do podneva po mjesnom vremenu napuste metalurško postrojenje Azovstal u opkoljenom gradu Mariupolju.

13:04 Ruski ministar obrane Sergej Šojgu ustvrdio je da SAD i druge zapadne zemlje odugovlače rusku "vojnu operaciju" u Ukrajini. Istaknuo je da slanje oružja Ukrajini "jasno pokazuje njihove namjere da isprovociraju režim u Kijevu da se bori dok posljednji Ukrajinac stoji". Dodao je da ruske snage metodično provode plan za "oslobađanje Donjecka i Luhanska".

Šojgu je bio prikazan na ruskom državnom TV kanalu Rossiya 24, a navodi se da je ministar razgovarao na savjetodavnom odboru s najvišim vojnim dužnosnicima zemlje u Moskvi. Nije bilo jasno je li se sastanak prenosio uživo ili je unaprijed snimljen. Ako se to potvrdi, ovo će biti prvo njegovo pojavljivanje u posljednjih nekoliko dana, nakon navoda da bi mogao imati zdravstvenih problema.

Izjavio je i da će ruske trupe koristiti nove metode ratovanja.
"Ruske oružane snage uvest će nove metode borbenog djelovanja kako bi se bolje prilagodile ratu", rekao je ministar obrane, general vojske Sergej Šojgu na sastanku s najvišim zapovjednicima u utorak. "Uvođenje novih metoda borbenog djelovanja pomoći će da se trupe bolje prilagode današnjim uvjetima oružanog sukoba", dodao je.

12:58  Ukrajina je objavila ruske gubitke. Navode da je ubijeno 20.800 ruskih vojnika i da su uništena 2063 oklopna vozila.

12:47 10 ljudi poginulo je u ruskom napadu na Mikolajiv. Ranjeno je oko 295 osoba.

12:43 Savjetnik predsjednika Zelenskog Igor Žovkva kazao je da Ukrajina može pobijediti koncentriranu rusku ofenzivu na istoku s teškim naoružanjem. "Ako Ukrajina ima takvo oružje, moći će izdržati rusku ofenzivu i ostvariti pobjedu u istočnoj regiji", naglasio je.

12:40 Španjolski premijer Pedro Sánchez otputovat će u Kijev idućih dana kako bi se sastao s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim. Ostale informacije nisu objavljene iz sigurnosnih razloga. 

12:28 U Kreminni se vode ulične borbe. Grad se nalazi u Luhanskoj oblasti i pod kontrolom je ruskih snaga. Regionalni upravitelj Sergij Haidaj kaže da su poginula četiri civila. Ruske snage pokušale su probiti obranu Ukrajine duž gotovo cijele crte bojišnice, no dosad su se uspjele probiti samo kroz dva područja - istočni grad Kreminna i još jedan mali grad, tvrdi Haidaj. 

Kreminna, grad s više od 18.000 stanovnika, prvi je grad zarobljen u novoj ruskoj ofenzivi na istoku Ukrajine.

12:27 Čečenski vođa koji se bori za Ruse Ramzan Kadirov kaže da će ukrajinski borci koje se još uvijek bore u Mariupolju biti "dokrajčeni" do kraja dana. "Danas ćemo potpuno zauzeti Azovstal", rekao je Kadirov na Telegramu.

11:45 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov potvrdio je da Moskva započinje novu fazu rata u Ukrajini. "Počinje nova faza i siguran sam da će to biti vrlo važan trenutak cijele specijalne operacije", rekao je Lavrov u intervjuu za TV kanal India Today.

"Operacija na zapadu Ukrajine usmjerena je na potpuno oslobođenje Donjecka i Luhanska. Kriza je već odavno mogla biti riješena da je Zelenski surađivao i da je poštovan sporazum iz Minska", nastavio je Lavrov. Rekao je da ne razmišljaju o mogućnosti upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini.

"Samo konvencionalno oružje", rekao je Lavrov. 

Kazao je da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski daje izjave ovisno o tome što pije ili puši. "Puno priča. Ovisno o tome što pije ili puši'', rekao je Lavrov upitan da komentira riječi Zelenskog, koji tvrdi da Rusija namjerava upotrijebiti nuklearno oružje.

11:43 BBC javlja da ruska vojska napada frontu dugu 480 kilometara u istočnoj Ukrajini u sklopu velike ofenzive. Ukrajina je novu ofenzivu nazvala novom fazom rata. 

11:32  Britansko ministarstvo obrane objavilo je novu kartu rata u Ukrajini. Više o tome OVDJE. 

 

11:31 Japan će Ukrajini poslati maske i odjeću za zaštitu od kemijskog oružja, najavio je u utorak ministar obrane Nobuo Kishi. Japan će dodatno poslati i izvidničke dronove, a pošiljke će doći nakon zahtjeva iz Kijeva, u vrijeme sve veće zabrinutosti da će Rusija u Ukrajini iskoristiti kemijsko oružje.

"Nastavljamo pružati što je više moguće pomoći ukrajinskoj vladi", rekao je Kishi. Japan je nedavno Ukrajini poslao pancirke, šljemove i zimsku odjeću. U sklopu sankcija uvedenih Moskvi u Japanu je u utorak na snagu stupila zabrana uvoza 38 proizvoda iz Rusije, uključujući votku i drvene proizvode.Ta zabrana se odnosi na samo jedan posto uvoza iz Rusije, objavila je japanska novinska agencija Kyodo. Tokio trenutno sa Zapadom radi na uvođenju strožih sankcija.

11:02  Grčka je zaplijenila ruski tanker za prijevoz sirove nafte, rekao je dužnosnik grčkog ministarstva pomorstva. Pegas pod ruskom zastavom, s 19 ruskih članova posade, zaplijenjen je u blizini otoka Evia- 

11:01 Rusija je pozvala ukrajinske borce i strane plaćenike da do podneva po mjesnom vremenu napuste metalurško postrojenje Azovstal u opkoljenom gradu Mariupolju. "Svima koji polože oružje jamčimo život", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Ranije danas su proruske separatističke snage objavile da pokušavaju zauzeti Azovstal, prenijela je RIA pozivajući se na glasnogovornika separatista Eduarda Basurina.  Ukrajinske vlasti su zatražile od Rusije da omogući humanitarne koridore iz Mariupolja i tamošnje tvornice Azovstal.

Azovstal je jedna od najvećih europskih metalurških tvornica. Proteže se na 11 četvornih kilometara i gleda na Azovsko more. Zauzimanje Mariupolja, glavne luke u regiji Donbas, bila bi strateška nagrada za Rusiju, povezujući teritorij koji drže proruski separatisti na istoku s Krimom, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

10:46 Ujedinjeno Kraljevstvo ne želi pomoći Moskvi oko razmjene proruskog oligarha i ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka za dvojicu britanskih boraca ​​koje su ruske snage zarobile u Ukrajini, rekao je britanski ministar. Tajnik Sjeverne Irske Brandon Lewis nije potvrdio za Sky News radi li njegova vlada na vraćanju boraca u Ujedinjeno Kraljevstvo, rekavši da neće komentirati "pitanja nacionalne sigurnosti".

10:37 Kina je rekla Rusiji da će s njom i dalje jačati "stratešku suradnju" bez obzira na međunarodnu nestabilnost, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u utorak. Više o tome OVDJE. 

10:33 Uvođenje trenutnog embarga na isporuku plina iz Rusije moglo bi dovesti do raskola u EU-u, rekao je u intervjuu za Handelsblatt šef najvećeg njemačkog energetskog koncerna E.ON Leonard Birnbaum.

10:29 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Kuleba u posjetu je Sofiji.

10:23  Bivši britanski veleposlanik u Rusiji Sir Tony Brenton rekao je da je rat u Ukrajini u odlučujućoj fazi i da se ruska upotreba nuklearnog oružja "ne može u potpunosti isključiti".

10:21 Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su ruske raketne i topničke snage tijekom noći pogodile 1260 ciljeva u Ukrajini. Navode kako su njihove protuzračne snage srušile ukrajinski avion MiG-29 u regiji Donjeck, priopćilo je ministarstvo, javlja Sky News. 

9:38 Proruske snage pokušavaju upasti u čeličanu Azovstal u Mariupolju, javlja Sky News. 

Separatističke snage koje podupire Rusija pokušavaju upasti u čeličanu u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju, izvještava ruska novinska agencija RIA, pozivajući se na glasnogovornika separatista Eduarda Basurina. Separatistima je cilj "osloboditi" objekt što je prije moguće, rekao je drugi separatist, Denis Pushilin, a prenosi RIA.

Rusi bombardiraju i stambene četvrti u Mariupolju. Procjenjuje se da je u gradu 100.000 civila. Traže se koridori za izlazak iz grada. Ukrajina traži i koridor za izlazak iz čeličane. 

 9:35 U tijeku je evakuacija civila iz Luhanska. Građani su pozvani na evakuaciju nakon što su Rusi zauzeli Kreminnu, javlja CNN. 

U gradu je oko 70.000 civila. 

9:32 U Poljsku je pristiglo oko 2,8 milijuna Ukrajinaca. 

9:23 Francuski ministar financija Bruno Le Maire izjavio je da EU priprema embargo na rusku naftu. Prema njegovim riječima, to želi i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

8:42 Objavljena je snimka na kojoj se vidi gusti crni dim iz čeličane Azovstal u Mariupolju. Snimka je objavljena u ponedjeljak. U podrumima tvornice nalazi se oko 1000 civila. Ruske snage bombardirale su u ponedjeljak čeličanu. 

8:40 Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk objavila je da danas neće biti uspostavljeni humanitarni koridori za evakuaciju civila.

"U Donbasu se nastavlja intenzivno granatiranje. Mariupolj tvrdi da Rusi odbijaju osigurati koridor za civile u smjeru Berdjanska. Nastavljamo teške pregovore o otvaranju humanitarnih koridora u regiji Herson i Harkiv", napisala je putem Telegrama. 

8:32 Rusija je počinila više od 7000 ratnih zločina, priopćilo je ukrajinsko tužiteljstvo. Ukrajinski tužitelj je rekao da je prijavljeno ukupno 7280 ratnih zločina.

8:21 U okupiranom gradu Heničesku postavljen je kip bivšeg sovjetskog čelnika Vladimira Lenjina. Na krovu zgrade vidi se ruska zastava, prema objavljenoj fotografiji, javlja CNN. 

8:15 Ukrajinska vojska u svom izvješću navodi kako Rusija provodi snažne akcije u regijama Donjecka i Luhanska, kako bi tamo uspostavile kontrolu.  Ruske snage nastavljaju s prebacivanjem oružja i vojne opreme u Ukrajinu iz središnjih i istočnih regija Rusije, a djelomično su blokirale i grad Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine, navodi se u izvješću.

"Glavni fokus ruske vojske je probijanje ukrajinske obrane u regijama Luhansk i Donjeck, kao i uspostavljanje potpune kontrole nad južnim lučkim gradom Mariupoljem. Rusija nastavlja koristiti bjeloruski teritorij za pokretanje zračnih napada i zračno izviđanje u Ukrajini", ističu.

Tvrde i da je 810. zasebna brigada marinaca Crnomorske mornarice izgubila 158 vojnika, oko 500 ih je ozlijeđeno, a 70 osoba se vodi kao nestalo.

"Ukrajinske snage su u posljednja 24 sata uništile 10 tenkova, 18 jedinica oklopne opreme i osam jedinica automobilske opreme." Tvrde i da su ukrajinske zračne snage pogodile u ponedjeljak sedam ciljeva - jedan avion, četiri bespilotne letjelice i dvije krilne rakete.

8:10 Prema podacima FlightRadara, ruski zrakoplov koji je iz Moskve poslan po protjerane ruske diplomate iz Španjolske i Grčke bio je prisiljen letjeti obilaznom rutom dugom 15.000 kilometara zbog zabrane letova u EU-u, javlja BBC.

7:36 Ukrajinski istražitelji pregledali su 269 tijela u Irpinu, pored Kijeva, otkad je grad vraćen od ruskih snaga potkraj ožujka, rekli su policijski dužnosnici u ponedjeljak dok su radnici kopali svježe grobove u predgrađu. Grad u kojemu je prije rata živjelo oko 62.000 ljudi bio je jedno od glavnih žarišta borbi s ruskim vojnicima prije nego što su se povukli iz sjevernih ukrajinskih regija kako bi pojačali ofenzivu na istoku.

Na groblju u predgrađu Irpina iskopani su deseci novih grobova i prekriveni vijencima. Praćeni pogledima nekolicine uplakanih ožalošćenih ljudi, radnici su u ponedjeljak žurno zatrpavali pješčanom zemljom jedan grob. "Do sada smo pregledali 269 trupala", rekao je Serhij Pantelejev, prvi zamjenik načelnika glavnog policijskog odjela za istrage, na internetskom brifingu. Rekao je da je forenzički rad u tijeku kako bi se utvrdio uzrok smrti mnogih žrtava, dijeleći fotografije pougljenjenih ljudskih ostataka. On je rekao da je pregledano sedam mjesta u Irpinu na kojima su civili navodno strijeljani, ne iznoseći više detalja.

7:15 Zapovjednik pukovnije Azov tvrdi da Rusi znaju da se u čeličani u Mariupolju s vojnicima kriju i civili, ali da svejedno pucaju na tvornicu. Zapovjednik Nacionalne garde Azov Denis Prokopenko obratio se u videoporuci, u kojoj tvrdi da Rusi bacaju bombe na čeličanu u Mariupolju kako bi uništili bunkere.

"Ruske snage znaju za civile, ali stalno pucaju na tvornicu", rekao je. U tunelima čeličane nalazi se 1000 ukrajinskih vojnika, ali i civili i djeca.

 

7:14 Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je kako Mariupolj još nije pao. Ruska vojska kaže da kontrolira gotovo cijeli Mariupolj, dok se ukrajinska bojna Azov još uvijek drži u Azovstalu, velikoj čeličani na obali Azovskog mora.

7:10 Ukrajinske snage napale su selo blizu granice Rusije i Ukrajine te su ranile jednog stanovnika, rekao je u utorak guverner ruske pokrajine Belgorod. Nije odmah bilo jasno je li napad na rusko selo Golovčino koji se pojavljuje u objavama guvernera Vjačeslava Gladkova u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram izveden topništvom, minobacačima, projektilima ili je bio zračni napad.

Ovog mjeseca Rusija je optužila Ukrajinu, na koju je izvršila invaziju krajem veljače, za helikopterski napad na skladište goriva u Belgorodu, kao i za granatiranje tamošnjih sela i ispaljivanje projektila na skladište streljiva. Rusija svoju akciju u Ukrajini naziva "posebnom vojnom operacijom".

 

 

6:44 Tri osobe su poginule, a 15 je ozlijeđeno prilikom granatiranja grada Harkiva na istoku Ukrajine, rekli su ukrajinski dužnosnici. Među ozlijeđenima je 14-godišnjak. Navodni raketni napadi također su prijavljeni iz južnog ukrajinskog grada Mikolajiva u večernjim satima. Gradsko vijeće Mariupolja u ponedjeljak je priopćilo da se u podzemnim skloništima ispod velike čeličane Azovstal skriva najmanje tisuću civila. Dodali su da Rusija granatira tvornicu koju drže Ukrajinci u opkoljenom gradu.

6:43 Američki predsjednik Joe Biden trenutno ne planira posjet Ukrajini unatoč apelu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, no planira održati sastanak sa saveznicima kako bi raspravili ukrajinsku krizu, priopćila je u ponedjeljak Bijela kuća. Nema takvih planova, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Američka vlada se koncentrira na slanje vojne opreme u Ukrajinu. Ako član američke vlade otputuje u Ukrajinu, to će biti javno objavljeno tek nakon dolaska iz sigurnosnih razloga. Zelenski je pozvao Bidena da posjeti Ukrajinu kako bi iz prve ruke dobio ideju o tamošnjoj situaciji gotovo dva mjeseca nakon početka sukoba.

"Mislim da je on vođa SAD-a i zato bi trebao doći ovamo vidjeti", rekao je Zelenski u nedjelju prilikom davanja intervjua za CNN. Washington je navodno razmatrao slanje ministra obrane Lloyda Austina ili državnog tajnika Antonyja Blinkena u posjet Ukrajini, što bi u tom slučaju učinilo malo vjerojatnim da bi i sam Biden otputovao u zemlju u skorijoj budućnosti. Ipak, američki predsjednik planira u utorak održati razgovor o ukrajinskog krizi sa saveznicima.

6:00 Počela je bitka za Donbas, najavili su sinoć Ukrajinci. Tijekom ponedjeljka napadan je i Lavov, dok se Mariupolj još ne predaje. U međuvremenu, objavljeni su i zatrašujući podaci o razmjerima štete. U ruskoj invaziji uništeno je ili oštećeno do 30 posto ukrajinske infrastrukture, u vrijednosti od 100 milijardi američkih dolara, rekao je u ponedjeljak ukrajinski ministar infrastrukture.

Ukrajina do sada nije iznosila procjenu konkretnih posljedica rata po infrastrukturu, poput cesta i mostova, iako dužnosnici kažu da bi ukupna šteta, od infrastrukture do kuća i drugih zgrada, do sada mogla biti oko 500 milijardi dolara. "Praktički su svi dijelovi naše prometne infrastrukture stradali na neki način", rekao je Reutersu ukrajinski ministar infrastrukture Oleksander Kubrakov.

Rekao je da je ruska invazija pogodila "20 do 30 posto cjelokupne infrastrukture u različitoj mjeri, s različitim razinama uništenja".

Kubrakov je rekao da je više od 300 mostova na državnim cestama uništeno ili oštećeno, više od 8000 kilometara cesta mora biti popravljeno ili obnovljeno, dok su deseci željezničkih mostova su dignuti u zrak. On je procijenio da je šteta na infratsrukturi do sada 100 milijardi dolara. Ministar je rekao da je njegovo ministarstvo započelo neke obnove u područjima koja su sada ponovno pod kontrolom ukrajinskih vojnika.

"Ako govorimo o cestama, mostovima i stambenim zgradama, vjerujem da se gotovo sve može obnoviti za dvije godine... ako svi brzo rade", rekao je.

5:55 U prvim tjednima rata ruske snage su se približile Kijevu, nanijevši veliku štetu u gradovima i na infrastrukturi u regiji. Ruske snage povukle su se ovog mjeseca sa sjevera oko glavnog grada kako bi se usredotočile na istok i jug, gdje je razoren opkoljeni lučki grad Mariupolj.

O jučerašnjim događajima u Ukrajini više OVDJE. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene