Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVA RUNDA PREGOVORA

Rusija je blokirala Ukrajinu na Crnom moru? Zelenski traži zabranu leta: "Ruske rakete mogle bi padati po zemljama NATO-a"

U tijeku je već 18. dan ruske invazije na Ukrajinu. Diljem svijeta održali su se prosvjedi u znak potpore Ukrajini, a Putin je razgovarao s francuskim predsjednikom i njemačkim kancelarom. No, on nije pokazao spremnost da prekine rat s Ukrajinom. S druge strane, ukrajinski dužnosnici nemaju namjeru prihvatiti bilo kakve ultimatume i predati se režimu ruskog predsjednika.

 

  • Putin razgovarao s Macronom i Scholzom
  • Uskoro bi trebale biti nametnute nove sankcije Rusiji
  • Pregovori se nastavljaju virtualno - videovezom
  • Oko 220.000 Ukrajinaca vratilo se u zemlju od početka rata
  • Mariupolj je pretpio ogromnu štetu.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

00:35 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovo je u ponedjeljak pozvao NATO da uspostavi zonu zabrane letenja iznad njegove zemlje, upozorivši da bi u protivnom "ruske rakete" mogle padati po njegovim zemljama članicama.

"Ako ne zatvorite naše nebo, samo je pitanje vremena kada će ruske rakete početi padati na vaš teritorij, na teritorij NATO-a", rekao je Zelenski u video snimci objavljenoj netom poslije ponoći.

23:40 Rusija je zabranila pristup Instagramu, pokazuju podaci.

 

23:37 "Ruske pomorske snage uspostavile su udaljenu blokadu ukrajinske obale Crnog mora, učinkovito izolirajući Ukrajinu od međunarodne pomorske trgovine", objavilo je na Twitteru Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

23:35 Ukrajinske snage objavile su novu snimku snimljenu dronom za koju kažu da prikazuje bombardiranje ruske kontrolne točke borbenim dronom. "Zdravo okupatoru, dolazim po tvoju dušu", napisali su Ukrajinci uz objavu.

22:35 Bahami, jedno od najpopularnijih offshore zona, su uveli sankcije Rusiji. Također, EU bi trebala u ponedjeljak objaviti nove sankcije Rusiji. Prema Financial Timesu Roman Abramovič bit će na listi osoba. 

22:07 NEXTA javlja da Rusi granatiraju Harkiv.

22:01 U odgovoru na izvješća da Rusija traži vojnu opremu i drugu potporu od Kine, kinesko veleposlanstvo u SAD-u je reklo da je trenutno prioritet osigurati da situacija ne eskalira ili izmakne kontroli, navodi Reuters.

"Trenutna situacija u Ukrajini je doista zabrinjavajuća", rekao je glasnogovornik Liu Pengyu u priopćenju. 

21:15 Rusija je od Kine tražila vojnu pomoć za rat u Ukrajini, piše Financial Times. Američki dužnosnici su potvrdili da je Moskva od početka invazije od Pekinga zatražila opremu i drugu pomoć, ali nisu iznosili detalje oko toga što je točno Rusija zatražila.

Polovica zlatnih i deviznih rezervi Banke Rusije zamrznuta je zbog sankcija zapadnih zemalja, rekao je ruski ministar financija Anton Siluanov u intervjuu za TV kanal Rusija 1 u kojem ujedno ističe kako računaju na pomoć Kine da bi izdržali udar na gospodarstvo.

"Mislim da će nam naše partnerstvo s Kinom omogućiti da održimo suradnju koju smo postigli i ne samo da je zadržimo nego i unaprijedimo u okruženju u kojem se zapadna tržišta zatvaraju", rekao je Siluanov.

Nastavak pregovora

21:09 "Pregovori se odvijaju non-stop u formatu video konferencija. Radne grupe stalno rade. Velik broj pitanja zahtijeva stalnu pažnju. U ponedjeljak, 14. ožujka održat će se pregovaračka sjednica na kojoj će se sumirati preliminarni rezultati", napisao je na Twitteru ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak.

21:00 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič rekao je nacionalnoj televiziji da su razgovori s Rusijom u tijeku.

Rekao je da je situacija u Mariupolu posebno u fokusu ukrajinskih vlasti. Humanitarni konvoj ponovno nije uspio stići do grada, gdje su tisuće ljudi zarobljene u strašnim uvjetima i nemilosrdnom ruskom granatiranju.

"Razgovori se sada nastavljaju", rekao je gospodin Arestovič, dodajući da Ukrajina ima dovoljno vojnika raspoređenih u Mariupolju kako bi spriječila da je zarobe ruske snage.

Tome je, međutim, proturječila Rusija, a novinska agencija RIA pozivajući se na glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova koji je rekao da, iako su razgovori planirani za ponedjeljak putem videolinka, oni se trenutno ne odvijaju. 

20:55 Volodimir Zelenski pozvao je Microsoft, Oracle i SAP da prestanu podržavati svoje ugovore i proizvode u Rusiji u nedjelju. Microsoft je prestao primati nove klijente u Rusiji, ali Zelenski je rekao da su ovakvi potezi polumjere i predstavio to kao crno-bijelu odluku. Microsoft, SAP i Oracle nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom. 

20:53 Boris Johnson rekao je da su "barbarski postupci" Vladimira Putina test za "cijelo čovječanstvo", tijekom njegova razgovora s predsjednikom Zelenskim u nedjelju, piše The Guardian.

"Vođe su osudile ubojstva Brenta Renauda i bezbroj nevinih Ukrajinaca, te otmicu gradonačelnika Dnjeprorudne i Melitopolja", rekao je glasnogovornik Downing streeta. "Premijer je istaknuo potporu koju Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja pružati Ukrajini . Rekao je da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti tražiti više opcija za jačanje ukrajinske samoobrane, surađujući s partnerima, uključujući i sastanak Združenih ekspedicijskih snaga u Londonu u utorak."

20:51 Gradska uprava Mariupolja potvrdila je u nedjelju navečer da veliki konvoj humanitarne pomoći namijenjen opkoljenom gradu nije stigao, te da je još uvijek zapeo u Berdjansku.

Berdjansk drže Rusi kao i prilaze Mariupolju. U postu Telegrama, gradska uprava Mariupolja je rekla: "Još malo je ostalo. Humanitarna karavana je skoro stigla do Mariupolja."

"Prema vozačima, cesta je jako teška, kolona je spora, ali nastavlja se kretati. Možete ići samo danju, to je zbog sigurnosnih pravila. U skoro dva dana karavana je prešla više od 200 km duž prethodno dogovorena ruta. Do odredišta ima oko 80 km."

Uz sve dogovore, sutra ujutro se otvara zeleni koridor, a humanitarna karavana nastavlja prema Mariupolju, gdje pomoć čeka 400.000 ljudi, rekli su.

20:50 Američki senator Richard Blumenthal, demokrat iz Connecticuta, izjavio je u nedjelju da bi SAD trebao opskrbljivati ​​Ukrajinu vojnom opremom, uključujući avione, jer se brani od Rusije.

"Treba razmotriti sredstva protuzračne obrane, kao što su avioni, dronovi, protuzrakoplovi, baterije i projektili, sva sredstva protuzračne obrane. I moj osobni osjećaj je da bismo trebali osigurati te avione jer su potencijalno vrlo važni za ukrajinsku obranu”, rekao je Blumenthal, koji sjedi u senatskom odboru za oružane snage, za CNN-ovu Fredricku Whitfield za “Newsroom”.

Nastavio je: "Ne s američkim pilotima, već s obukom koju Ukrajinci trebaju za upravljanje tim zrakoplovima i učiniti ih učinkovitim kao sredstvo odvraćanja, kao i snaga za zaštitu ukrajinskog naroda od zračne nadmoći ruskih mlaznih lovaca."

Pentagon je prošlog tjedna rekao da se SAD protive poljskom planu za prebacivanje borbenih zrakoplova u Ukrajinu preko SAD-a i njemačke zračne baze "u ovom trenutku". CNN je ranije izvijestio da su članice NATO-a izrazile zabrinutost da bi isporuku borbenih zrakoplova Ukrajini -- čak i ako se to učini bilateralno -- Rusija mogla shvatiti kao da se savez izravno uključuje u rat. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je za CNN ranije u nedjelju da je SAD usredotočen na pružanje drugih protuzračnih sustava koji bi Ukrajincima mogli pomoći da napreduju.

Pročitajte i ovo Sanja Jurišić SANJA JURIŠIĆ IZ POLJSKE Očaj i tuga na graničnom prijelazu: "Susreli smo i jednog Hrvata koji tu danima kuha za izbjeglice"

Pročitajte i ovo Srđan Kerim - 1 bivši predsjednik Skupštine UN-a Može li diplomacija spriječiti prijetnju kemijskim oružjem? "Više bih se bojao radijacije od projektila koji se bacaju na Ukrajinu"

Bankrot Rusije pred vratima?

19:49 Međunarodni monetarni fond (MMF) više ne smatra nemogućim da Rusija prestane plaćati svoje dugove, ali to ne bi trebalo izazvati globalnu financijsku krizu, prenose agencije.

"Više ne smatramo da je ruski prestanak plaćanja nevjerojatan", rekla je čelnica MMF-a Kristalina Georgieva u intervjuu za američku televizijsku kuću CBS u nedjelju. Zbog sankcija uvedenih kao rezultat invazije na Ukrajinu, Rusija je sada u opasnosti od ulaska u "duboku recesiju", rekla je Georgieva, prenosi agencija dpa.

Devalvacija nacionalne valute, rublje, već je "značajno umanjila" kupovnu moć ruskog stanovništva, dodala je. Međunarodne devizne rezerve ruske središnje banke uglavnom su blokirane kao rezultat sankcija, što Rusiji otežava stabilizaciju tečaja rublje. "Rusija ima novac za servisiranje svog duga, ali ne može mu pristupiti", rekla je Georgieva. Osim toga, servisiranje državnog duga u stranim valutama poput američkih dolara ili eura postalo je sve kompliciranije.

Upitana bi li takvo neispunjavanje obveza moglo izazvati financijsku krizu diljem svijeta, odgovorila je: "Za sada ne." Ukupna izloženost banaka u Rusiji iznosila je oko 120 milijardi dolara, iznos koji, iako nije beznačajan, "nije sustavno relevantan", rekla je Georgieva, prenosi Reuters. Georgieva je prošlog tjedna rekla da će MMF umanjiti prethodnu prognozu za globalni gospodarski rast od 4,4 posto u 2022. kao rezultat rata, ali je rekla da je ukupan smjer i dalje pozitivan.

Rast je ostao snažan u zemljama poput Sjedinjenih Država koje su se brzo oporavile od pandemije covida-19, rekla je za CBS. Utjecaj bi bio najozbiljniji u smislu povećanja cijena roba i inflacije, što bi potencijalno moglo dovesti do gladi i nesigurnosti opskrbe hranom u dijelovima Afrike, rekla je.

SAD upozorio Kinu

19:00 Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan upozorio je u nedjelju, uoči sastanka s kineskim diplomatom, da će Peking "apsolutno" snositi posljedice bude li pomagao Moskvi izbjegavati zapadne sankcije nametnute zbog ruske agresije na Ukrajinu.

"Kažemo izravno Pekingu, apsolutno će se suočiti s posljedicama, sankcijama velikih razmjera, pokušajima izbjegavanja ili potpore Rusiji", rekao je Sullivan za CNN.

"To nećemo dopustit i nećemo dopustiti da to bude pojas za spašavanje od gospodarskih sankcija za bilo koju zemlju, nigdje u svijetu", rekao je.

Sullivan i kineski diplomat Yang Jiechi trebaju se sastati u ponedjeljak u Rimu i Ukrajina će dominirati njihovim razgovorima s kojih se ne očekuju nikakvih posebni rezultati, rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Sjedinjene Države i zapadni saveznici nametnuli su najoštrije sankcije Rusiji i zabranile izvoz energenata te pružili vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini.

Pojedinačno pozivaju i Kinu i zemlje Perzijskog zaljeva koje to još nisu učinile da se pridruže naporima izolacije Rusije iz globalne ekonomije.

Peking, ključni trgovinski partner Rusije, odbio je nazvati rusku invaziju tim imenom, no kineski predsjednik Xi Jinping prošli tjedan pozvao je na "maksimalnu suzdržanost" nakon virtualnog sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i francuskm predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ISPALILI 30 RAKETA Rusija priznala napad na vojni poligon u blizini poljske granice: "Ubili smo 180 stranih plaćenika"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Grad na izdisaju Katastrofa u Mariupolju: Sukobi zbog malo preostalih potrepština, ljudi kuhaju površinsku vodu za piće, mrtve pokapaju gdje ih pronađu

Xi je izrazio zabrinutost zbog sankcija na globalnoj gospodarskoj razini te zabrinutost za energetski sektor, promet i dobavne lance jer je sve više naznaka da bi zapadne sankcije mogle ograničti kinesku sposobnost da kupuje rusku naftu.

SAD i G7 u petak su ukinuli Rusiji status "najpovlaštenije nacije" na području trgovine

Trgovina je činila 46 posto ruskog gospodarstva u 2020. godini, a velik dio te trgovine bio je upravo s Kinom, najvećim ruskim izvoznim odredištem.

Ostali bez 300 milijardi dolara

18:47 Rusija je u nedjelju potvrdila da zbog zapadnih sankcija uvedenih nakon invazije na Ukrajinu ne može pristupiti financijskim rezervama vrijednim 300 milijardi dolara. 

"To je otprilike polovica svih rezervi koje smo imali", rekao je ministar financija Anton Siluanov za rusku državnu televiziju Rossiya-1. “Imamo ukupan iznos rezervi od oko 640 milijardi dolara. Trenutno ne možemo koristiti oko 300 milijardi dolara tih rezervi."

Zbog zamrzavanja sredstava od strane SAD-a, Europske unije i drugih država, Rusija ima problema s ispunjavanjem određenih obveza i plaćanjem nekih dugova, objasnio je ministar.

Siluanov je rekao da se dio zlatnih i deviznih rezervi drži u kineskim juanima i da Zapad vrši pritisak na Peking da ograniči trgovinu s Moskvom.

Međutim, ministar je izrazio uvjerenje da će odnosi s Kinom biti održani, ali je ponovio da će se dugovi prema "neprijateljskim državama", poput SAD-a i zemalja EU, plaćati samo u rubljama.

Ruska blagajna još uvijek je relativno puna unatoč ratu i posljedičnim sankcijama zahvaljujući milijardama prihoda od prodaje plina, nafte i ugljena.

Ministar je obećao da će ruska država podržati banke koje je sankcionirao Zapad. Također je uvjeravao da ima dovoljno novca za održavanje proizvodnje osnovnih dobara.

"Središnja banka će osigurati potrebnu likvidnost financijskom sustavu", rekao je Siluanov, dodajući da će se posebna pozornost posvetiti cijenama hrane.

18:40 Međunarodni odbor Crvenog križa upozorio je u nedjelju da se može dogoditi "najgori scenarij" u Mariupolju, opkoljenom gradu sjeveroistočne Ukrajine ako zaraćene strane ne "dogovore hitno humanitarni koridor" i ponudio je medijaciju.

"MOCK kao neutralan spreman je posredovati da olakša dijalog između strana o humanitarnim pitanjima", stoji u priopćenju.

"Vrijeme istječe za stotine tisuća ljudi opkoljenih sukobima. Povijest će s užasom suditi o tome što se događa u Mariupolju ako strane brzo ne postignu nikakav dogovor", navodi Crveni križ.

"Pozivamo sve strane umiješene u sukobu da prioritet daju humanitarnih imperativima", rekao je Peter Maurer iz MOCK-a, kako prenosi agencija AFP.

Zahtijeva sigurnost za stotine tisuća stanovnika koji su pod neprekidnim bombardiranjima ruskih snaga.

MOCK zahtijeva "precizan dogovor, funkcionalan i bez odgode tako da civili koji žele mogu napustiti grad i otići na sigurno, a da vitalna pomoć dopre do onih koji ne mogu ili ne žele otići", poručuje.

Da bi humanitarni koridori djelovali, strane moraju dogovoriti modalitete, vremenske odrednice i točne lokacije, borci moraju na vrijeme biti upozoreni i to cjelokupni zapovjedni lanac, a i civili moraju biti upozoreni da budu spremni, navodi Crveni križ.

Nadalje je pozvao da putevi budu očišćeni.

"Važno je da se putanja koridora očisti od svih zapreka", navodi MOCK.

Upozorava na mine prije nekoliko dana na cesti koja je trebala služiti za evakuaciju.

Gradsko vijeće opkoljenog Mariupolja reklo je ranije u nedjelju da je od početka ruske agresije 24. veljače ubijeno 2187 stanovnika tog lučkog grada na koji je bačeno više od 100 bombi te da je grad na izdisaju i troši svoje posljednje zalihe hrane i vode.

Više od 140.000 evakuiranih

18:36 Više od 140.000 civila evakuirano je iz zona sukoba u Ukrajini , rekao je zamjenik premijera zemlje, prenosi Reuters.

Irina Vereshchuk rekla je da humanitarni konvoj još jednom nije uspio doći do opkoljenog lučkog grada Mariupolja zbog ruskog granatiranja.

"Kolona je ostala u (ruski okupiranom gradu) Berdjansku, a sutra će ponovno pokušati doći do Mariupolja", rekla je u intervjuu na nacionalnoj televiziji u nedjelju.

U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pokreću protunapade na ruske trupe u ukrajinskoj južnoj regiji Mikolaiv i istočnoj regiji Harkov, rekao je dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova Vadim Denisenko.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Projektili u blizini Poljske SAD zaprijetio Putinu: "Ako Rusija zapuca na teritorij NATO-a, savez će na to odgovoriti"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napredak vide i u SAD-u Neočekivani obrat u pregovorima? "Rusija već počinje konstruktivno razgovarati"

Na pitanje o mogućnosti da ruske trupe blokiraju glavni grad Ukrajine, Kijev, Denisenko je rekao: "Nema blokade u ovom trenutku, niti je predviđena u bliskoj budućnosti."

Reuters nije uspio provjeriti izjavu o protunapadima. 

18:23 Nakon što je danas ubijen američki novinar, gradonačelnik Irpina zabranio je ulaz novinarima u grad.

"Od danas zabranjujemo novinarima ulazak u Irpin. Želimo spasiti živote i njima i našim braniteljima", rekao je gradonačelnik.

Nuklearna elektrana u Černobilu nastavlja s radom

17:44 Ukrajinsko ministarstvo atomske energije u nedjelju je priopćilo da je nuklearna elektrana u Černobilu vraćena na struju, što znači da će rashladni sustavi raditi normalno i ne moraju koristiti rezervnu energiju.

Ministarstvo je to objavilo putem internetske objave. Ukrajina je ranije upozorila na povećani rizik od curenja radijacije ako se ne popravi visokonaponski dalekovod do elektrane. Oštećen je u borbama, piše Reuters.

Inače, nuklearka nije aktivna, ali zahtjeva određenu vrstu održavanja te u njoj radi oko 200 zaposlenika. Podjsetimo, Rusi su prije četiri dana isključili napajanje, to jest isključili nuklearku iz nacionalne električne mreže.

17:32 Rusko ministarstvo obrane priznalo je odgovornost za raketni napad na Međunarodni centar za očuvanje mira i sigurnost, vojnu bazu, u blizini Lavova u nedjelju.

Rečeno je da se objekt u Yavorivu koristi za skladištenje vojne opreme dostavljene od stranih zemalja, navodi Reuters. Glasnogovornik je rekao da je ubijeno do 180 "stranih plaćenika" i uništena "velika količina" oružja.

17:19 Nekoliko tisuća stanovnika Hersona izašlo je na miran skup u privremeno okupiranom gradu. 

Mnoštvo se okupilo u centru grada i moglo se vidjeti kako mašu ukrajinskim zastavama, na fotografijama i video snimkama koje je objavio list Ukrajinska pravda.

Zahtijevali su povlačenje ruskih trupa, skandirajući "Idite kući" i "Herson je ukrajinski".

Prethodno je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij upozorio da Rusija priprema namješteni referendum kako bi uspostavila promoskovsku "narodnu republiku" u tom području.

Ruske snage su zabranile demonstracije u ukrajinskom gradu Melitopolju nakon što su mještani više puta prosvjedovali. Tamo je uveden policijski sat od 18 do šest sati ujutro.

 

 

17:14 Smatra se da je Amerikanac Brent Renaud bio prvi strani reporter ubijen u sukobu u Ukrajini. Ali ubijen je još najmanje jedan novinar - snimatelj koji je poginuo u napadu na TV toranj u Kijevu.

Yevhenii Sakun, dopisnik i snimatelj ukrajinskog televizijskog kanala LIVE, koji je također radio za španjolsku novinsku agenciju EFE, ubijen je tijekom napada na toranj 1. ožujka, kaže Međunarodna federacija novinara.

Nekoliko drugih novinara se našlo na udaru vatre, uključujući švicarskog fotografa Guillaumea Briqueta, na kojeg su pucali navodni pripadnici ruskog specijalnog komandosa nedugo nakon što je 6. ožujka prošao kontrolni punkt na cesti prema južnom gradu Mikolajvu, Reporteri bez granicakaže.

Briquet kaže da su ga također maltretirali vojnici, koji su mu ukrali 3000 eura i opremu.

 

 

17:10 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je u bolnici ranjene branitelje. 

17:00 Rusko ministarstvo obrane kaže da će se nastaviti napade na strane plaćenike, prenosi Reuters.

16:51 Ruski i ukrajinski dužnosnici iznijeli su u nedjelju dosad najviše obećavajuću ocjenu napretka u pregovorima, sugerirajući da je pitanje dana kad će doći do pozitivnih rezultata, a naznake napretka vide i Sjedinjene Države. >>Opširnije

Uskoro konkretni rezultati pregovora?

16:49 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mikhailo Podoljak rekao je u nedjelju kako misli da će u sljedećih nekoliko dana "postići konkretne rezultate" iz razgovora s Rusijom.

U videu objavljenom na Twitteru, Podoljak, viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da Rusija "postaje mnogo osjetljivija na ukrajinski stav" i da je "počela konstruktivno razgovarati".

"Naši prijedlozi su na stolu. Vrlo su čvrsti. Među njima, povlačenje trupa, prekid vatre", dodao je Podoliak. "Nećemo odustati ni od jedne točke, iz principa." 

16:47 U okruženom jugoistočnom gradu Mariupolju - koji je bio pod bombardiranjem bez osnovnih usluga i zaliha gotovo dva tjedna, gradsko vijeće kaže da je sada poznato da je ubijeno 2187 stanovnika.

Lokalni dužnosnici rekli su da su proteklog dana bila najmanje 22 ruska napada na grad. "Ljudi su u teškoj situaciji već 12 dana. U gradu nema struje, vode, grijanja. Mobilne komunikacije gotovo da nema. Zadnje zalihe hrane i vode su na izmaku", stoji u priopćenju.

Ruske snage zauzele su istočnu periferiju grada. 

16:38 Ruske snage napale školu u Mikolajevskoj oblasti. Spasioci se suprostavljaju požaru i spašavaju ljude koji su pod ruševinama betona zbog granatiranja, rekao je guverner Mikolajvske oblasti Vitalij Kim. Za sada nema prijavljenih žrtava, javlja Tke Kyiv Independent.

 

 

16:33 U raketiranju na vojnu bazu u blizini Lavova poginulo je 35 ljudi. 

"Rusija je već na vašoj granici. Imate borbene avione koji mogu zaštititi naše nebo. A kad kažem "naše" mislim ne samo na ukrajinsko. Učinite to sada", poručio je gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij Zapadu.

Zapad će odgovoriti "punom snagom"

16:31 Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan upozorio je da će Zapad odgovoriti "punom snagom", ako Rusija zapuca na NATO i njezine članice.  Sullivan je rekao da će to pokrenuti NATO-ov članak 5, koji kaže da bi se napad na jednog saveznika u NATO-u smatrao napadom na sve saveznike.

"Ako dođe do vojnog napada na teritorij NATO-a, to bi uzrokovalo pozivanje na članak 5, a mi bismo na njega odgovorili punim snagama NATO saveza", rekao je za CBS.

"Sve što ću reći je da ako Rusija napadne, puca, puca na teritorij NATO-a, NATO savez će na to odgovoriti".

Dolazi samo nekoliko sati nakon što su ruske snage ispalile 30 projektila na bazu koju je koristio NATO samo 15 milja od poljske granice - i teritorija NATO-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ubijen Brent Renaud Ozlijeđeni novinar ispričao kako je poginuo njegov kolega: "Prelazili smo most u Irpinu, počeli su pucati po nama"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna STRAHOTE RATA Jezivi prizori kod Kijeva: U masovnoj grobnici pokopano 67 osoba, traju napori za evakuaciju iz grada mučenika

Također je rekao da SAD izravno upozorava Rusiju da ne koristi kemijsko oružje, dodajući da bi, ako Vladimir Putin razmjesti oružje za masovno uništenje, to bila "šokantna dodatna crta" koju je prešao u međunarodnom pravu.

16:29 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obišao je ranjene ukrajinske vojnike.

 

16:27 U masovnoj grobnici kod Kijeva pokopano je 67 osoba. Više o tome OVDJE. 

15:20 Ruski i ukrajinski dužnosnici dali su u nedjelju svoje najpovoljnije ocjene o napretku u njihovim razgovorima o ratu u Ukrajini, sugerirajući da bi pozitivni rezultati mogli biti za nekoliko dana.

"Nećemo u načelu popustiti ni na jednom stajalištu. Rusija to sada razumije. Rusija već počinje konstruktivno razgovarati", rekao je ukrajinski pregovarač i predsjednički savjetnik Mikhailo Podoljak u videu objavljenom na internetu, piše Reuters.

Mislim da ćemo neke rezultate postići doslovno za nekoliko dana, rekao je.

Novinska agencija RIA citirala je ruskog izaslanika Leonida Slutskog koji je rekao da su razgovori postigli značajan napredak.

"Prema mojim osobnim očekivanjima, ovaj napredak bi u narednim danima mogao prerasti u zajednički stav obiju izaslanstava, u dokumente za potpisivanje", rekao je Slutsky.

Nijedna strana nije naznačila koliki bi mogao biti opseg bilo kojeg sporazuma. Njihovi javni komentari objavljeni su gotovo u isto vrijeme. Došli su 18. dana rata koji je počeo kada su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu 24. veljače, što je, kako Kremlj kaže, posebna vojna operacija.

Tisuće ljudi je ubijeno, a više od 2,5 milijuna ljudi pobjeglo je od borbi. Ukrajina je rekla da je spremna pregovarati, ali ne predati se ili prihvatiti bilo kakve ultimatume.

U tvitu, Podoljak je rekao da Rusija pažljivo sluša prijedloge Ukrajine. "Naši zahtjevi su - završetak rata i povlačenje (ruskih) trupa. Vidim razumijevanje i postoji dijalog", rekao je.

Tri runde razgovora između dviju strana u Bjelorusiji, posljednji prošlog ponedjeljka, uglavnom su se fokusirala na humanitarna pitanja i dovela do ograničenog otvaranja nekih koridora za civile kako bi pobjegli od borbi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da je u razgovorima došlo do nekih "pozitivnih pomaka", ali nije precizirao. Kremlj je u subotu rekao da se razgovori između ruskih i ukrajinskih dužnosnika nastavljaju "u video formatu".

14:52 Gotovo 125.000 ljudi evakuirano je humanitarnim koridorima iz zona sukoba u Ukrajini, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u video obraćanju u nedjelju.

"Danas je ključna zadaća Mariupolj", rekao je.

Humanitarni koridor sada je nekih 80 kilometara udaljenog od tog južnog lučkoga grada koji je danima razaranim ruskim napadima i stanovništvo, koji je prije rata bilo oko 400.000 opkoljeno je bez hrane, vode, lijekova.

14:45 Lokalni The Kyiv Independent tvrdi da, pozivajući se na ukrajinski glavni stožer, navodno Rusija dovodi borce iz Sirije, Srbije, Nagorno-Karabaha za popunu trupa u Ukrajini. Rusija pregrupira svoje trupe za ofenzivu, priopćio je ukrajinski glavni stožer, navodi medij.

14:38 Objavljena je videosnimka bombardiranja Mariupolja. Na videu se vidi kako granate pogađaju stambene zgrade.

14:25 O smrti Brenta Renauda se oglasio i urednik New York Timesa Cliff Levy. "The New York Times je duboko ožalošćen saznanjem o smrti američkog novinara u Ukrajini, Brenta Renauda. Brent je bio talentirani fotograf i filmaš, ali nije bio na zadatku za New York Times u Ukrajini", napisao je.

U priopćenju New York Timesa navodi se i da su rana izvješća sugerirala da je riječ o njihovom novinaru jer je nosio iskaznicu NYT-a, koju je imao iz ranijeg angažmana. 

Ubijen novinar, drugi ranjen u napadu na Irpin

13:56 Novinar koji je surađivao s New York Timesom ubijen je u blizini Kijeva, potvrdio je šef regionalne policije. Nagrađivani video novinar Brent Renaud, 51, upucan je kada su ruske snage otvorile vatru na automobil u blizini Irpina. Još jedan novinar s njim u to vrijeme prebačen je u bolnicu na liječenje nakon napada, piše The Guardian.

Kako je rekao ozlijeđeni novinar dok su ga šivali u bolnici, prelazili su most u Irpinu kako bi snimili video. Netko je ponudio da ih odveze automobilom, ali kad su prošli kontrolnu točku, počeli su pucati po njima.

Automobil se okrenuo, njegov prijatelj je pogođen u vrat i ostavljen je tamo. Ozlijeđenog je u bolnicu prevezla hitna pomoć.

Bacili fosforne bombe

13:50 Ukrajinski policijski čelnik u luhanskoj oblasti, na istoku, optužio je rusku vojsku da je u noći na nedjelju bombardirala njegovo mjesto fosfornim bombama. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

13:35 Papa Franjo zatražio je u nedjelju prestanak "neprihvatljivog oružanog napada" na Ukrajinu i zavapio "prekinite pokolj!", prenose novinske agencije s Trga sv. Petra u Rimu.

U dosad najoštrijim komentarima od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, Papa je nakon nedjeljnog Angelusa zatražio prestanak "barbarskog" bombardiranja bolnica i drugih civilnih ciljeva bez ikakvih "valjanih strateških razloga". "U ime Boga preklinjem vas: zaustavite taj pokolj!", rekao je Sveti Otac.

Nadaju se da Putin neće upotrijebiti oružje za masovno uništavanje

13:31 Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je u intervjuu u nedjelju da bi ruska upotreba kemijskog oružja u Ukrajini sve promijenila i da bi NATO morao ozbiljno razmisliti o tome kako da odgovori. Upitan bi li, da Putin upotrijebi kemijsko oružje, to bila crvena linija za NATO nakon koje se mora uključiti, Duda je rekao za televiziju BBC: "Ako upotrijebi bilo kakvo oružje za masovno uništenje, to bi potpuno promijenilo stvari".

"Zasigurno, NATO i njegovi čelnici pod vodstvom SAD-a morat će sjesti za stol i zaista ozbiljno razmisliti što učiniti, jer tada počinje biti opasno", rekao je. "Naravno, svi se nadaju da se neće usuditi to učiniti, da neće koristiti oružje za masovno uništenje, ni kemijsko, ni biološko oružje, niti bilo koji oblik nuklearnog oružja. Svi se nadamo da to neće dogoditi", dodao je.

13:15 Još 31,5 milijuna dolara vojne pomoći bit će poslano iz Češke u Ukrajinu, priopćeno je iz češkog Ministarstva obrane. Jana Černochová rekla je da će biti pružena dodatna pomoć, ali nije htjela otkriti detalje pozivajući se na sigurnost.

Otet još jedan gradonačelnik

12:57 Navodna otmica gradonačelnika južnog grada Dnjeprorudne, Jevhena Matvejeva, dogodila se nekoliko sati nakon što su ruske snage u drugom južnom gradu, Melitopolju, postavile novog gradonačelnika na mjesto odvedenog Ivana Fedorova, piše BBC. Otmica Fedorova u petak potaknula je stotine prosvjednika da izađu na ulice uz povike: "Oslobodite gradonačelnika!"

Sinoć je na lokalnoj TV za novu gradonačelnicu proglašena Galina Danilčenko, bivša vijećnica. Danilčenko je pozvala stanovnike da ne sudjeluju u, kako je nazvala, "ekstremističkim akcijama". U gradu je proglašen policijski sat, a prosvjedi zabranjeni.

U napadima na Mikolajiv ubijeno devet osoba

12:04 U zračnim napadima na grad Mikolajiv na jugu Ukrajine u nedjelju je poginulo devet osoba, kazao je regionalni guverner Vitalij Kim. Grad se smatra ključnim u svakom budućem napadu na luku Odesa, dalje niz obalu Crnog mora.

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva priopćilo je u nedjelju da ruske snage koje napreduju s Krima žele zaobići Mikolajiv dok se kreću prema Odesi.

11:58 Šef ukrajinskog Vijeća nacionalne sigurnosti Oleksij Danilov rekao je: "NATO će štititi svoje konvoje s oružjem za Ukrajinu. Ako i jedan metak, jedna granata padne na konvoj, smatrat će se kršenjem petog članka".

U napadu na institut ubijeno 35, ranjene 134 osobe

11:44 35 ljudi je ubijeno u zračnom napadu na vojnu bazu u Lavovu, rekao je regionalni guverner Maksim Kozicki. Prema ranijim podacima, broj ubijenih bio je devet. Vojni centar Javoriv je rano jutros pogođen s 30 ruskih raketa, tvrde ukrajinski dužnosnici. Lokalni mediji pišu da je ranjeno 134 osoba.

To je najzapadniji zračni napad u sukobu do sada, blizu granice Ukrajine s Poljskom - članicom NATO-a. Bazu su također koristili NATO saveznici za obuku ukrajinske vojske, piše Sky News.

10:59 Tri neaktivirane zračne bombe OFAB-500 su u jednom danu uklonjene u Černihivu iz stambenih zgrada. Pirotehničari rade precizno i pažljivo, a sve je zabilježila Državna služba za hitne slučajeve.

"Može se samo zamisliti koliko ćemo još morati čistiti domovinu od ovakvih ruskih 'darova' nakon naše pobjede", napisali su na Twitteru.

Rusi gađali putnički vlak koji je krenuo po izbjeglice

10:22 Putnički vlak koji je krenuo po izbjeglice evakuirane iz istočne Ukrajine napadnut je od strane ruskih snaga. U napadu je jedan kondukter poginuo, priopćila je ukrajinska nacionalna željeznička tvrtka. Drugi zaposlenik je prevezen u bolnicu s ozljedama kada je vlak napadnut u blizini stanice Brusin u regiji Donjeck, navodi se.

 

Vlak je taman trebao pokupiti evakuirane stanovnike iz Donjecke i Luganske regije na stanici Liman, uključujući stotinjak djece. Tvrtka navodi da "čini sve napore" kako bi se svi oni spasili, piše BBC.

10:11 Državna služba za hitne situacije objavila je video bombardirane zgrade u Černihivu. "U 05:46 zračni napad uništio je sve od 2. do 9. kata. Na mjestu požara radi 10 timova tehničara i 48 djelatnika", napisali su na Twitteru.

Zabrinuti da bi Putin mogao uporabiti nuklearno oružje

9:56 Jedan od britanskih državnih tajnika Michael Gove, upitan zabrinjava li vladu mogućnost Putinove uporabe nuklearnog oružja, kratko je odgovorio: "Da".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZASAD NEMA POTVRDE Ukrajina optužila Rusiju da je u napadima koristila fosforne bombe: "Neopisiva patnja i požari!"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nesreća u Italiji VIDEO Autobus s desecima Ukrajinaca sletio s ceste i prevrnuo se: Poginula jedna osoba, ima i ozlijeđenih

"Mislim da postoje različiti načini na koje možete opisati djelovanje Vladimira Putina. On djeluje prema nizu kriterija, potpuno odvojen od onih koje bismo vi ili ja smatrali razumnim ili racionalnim", rekao je Gove.

"Ono što on radi je nastavak sukoba za koji vjeruje da ga mora pobijediti. Moramo se pobrinuti da izgubi. Postoje ljudi koji čak i sada procjenjuju kakav bi trebao biti naš odgovor na to", dodao je, prenosi Sky News.

9:39 Ukrajinske snage su navodno jutros srušile ruski borbeni avion SU-34 ispred istočnog grada Izjuma. Prema snimci, ruski piloti su se katapultirali.

 

U vojnoj bazi blizu poljske granice ubijeno devet osoba

9:24 Guverner regije Lavov rekao da je devet osoba ubijeno u napadu na vojnu bazu Međunarodnog centra za održavanje mira i sigurnosti, a 57 je ranjeno.

Maksim Kozicki potvrdio je da je Rusija ispalila 30 raketa na kompleks oko 50 km jugozapadno od Lavova i oko 25 km od granice s Poljskom u nedjelju nešto prije 6 sati ujutro, piše The Guardian.

8:52 U svom trećem tjednu, ruska invazija na Ukrajinu nastavlja se razvijati dok se istovremeno nove vojne sposobnosti i taktike stavljaju u pogon. Rusi u Ukrajini počeli koristiti vrlo opasne samoubilačke dronove, a više o njima pročitajte >>OVDJE.

U napadu na Černihiv poginuo civil

8:50 Državna hitna služba Ukrajine javlja da je ruska vojska u napadu pogodila stambenu zgradu u Černihivu. Jedna osoba je poginula, jedna je ozlijeđena, navode.

 

8:45 "Rusija je napala Međunarodni centar za mir i sigurnost u blizini Lavova. Ovdje rade strani instruktori. Informacije o žrtvama se razjašnjavaju. Ovo je novi teroristički napad na mir i sigurnost blizu granice EU i NATO-a. Mora se poduzeti nešto da se ovo zaustavi. Zatvorite nebo!", napisao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.

8:38 Glasnogovornik ruske obrane Igor Konašenkov rekao je da su vojnici Vladimira Putina do sada uništili 3687 ukrajinskih vojnih objekata, javlja lokalna novinska agencija, a prenosi Sky News.

"Pucano na evakuacijski vlak"

8:35 "Granatirana stambena zgrada u Černihivu. Ista priča u Harkivu. Pucalo se i na evakuacijski vlak iz regije Donjeck. I rakete su pogodile zračnu luku Ivano-Frankivska. Samo par sati sna i sve se to događa", napisala je na Twitteru ukrajinska parlamentarna zastupnica Lesia Vasilenko.

8:18 Gradonačelnik grada na zapadu Ukrajine, Ivano-Frankivska, rekao je da su ruske snage nastavile gađati njegovu zračnu luku u nedjelju. Prema preliminarnim izvješćima, nije bilo žrtava.

"Prema preliminarnim informacijama, jutrošnje eksplozije proizašle su iz napada na zračnu luku", rekao je Ruslan Martsinkiv. "Podsjećam da je cilj neprijatelja posijati paniku i strah", dodao je. Grad se nalazi oko 114 km južno od Lavova, gdje je pogođena baza koja se koristila za vojnu obuku.

Rusi gađali Međunarodni centar za mir i sigurnost

8:13 Međunarodni centar za mir i sigurnost u blizini Javoriva je pogođen rano u nedjelju. Kremlj je dugo vremena sumnjao, a ruski mediji prenosili, da se radi o tajnoj bazi NATO-a u Ukrajini.

Baza je u posljednje vrijeme uvelike poboljšana međunarodnim vojnim naporima uključujući američke, kanadske, britanske, poljske i litavske pripadnike koji su pomagali u obuci ukrajinske vojske, piše The Guardian.

7:43 Vojni dužnosnici Lavova rekli su da su ruske snage izvele zračni napad i ispalile osam projektila. Pogodili su Međunarodni centar za održavanje mira i sigurnosti. Centar se nalazi u okrugu Javoriv, oko 30 km sjeverozapadno od Lavova, i vojni je poligon. Viđeni su veliki stupovi dima koji se dižu iz tog područja.

Napad je izveden na vojnu jedinicu u tom objektu, prenijela je novinska agencija Interfax Ukrajina Antona Mironoviča, glasnogovornika Akademije kopnenih snaga ukrajinskih oružanih snaga. "Prema preliminarnim podacima nema mrtvih, ali se razjašnjavaju informacije o ozlijeđenim i ranjenima", dodao je Mironovič.

Vojno učilište, najveće u zapadnom dijelu zemlje i tradicionalno mjesto zajedničkih vježbi s NATO-om, nalazi se manje od 25 km od poljske granice.

Oglašene sirene za zračni napad u više gradova

6:45 Sirene za zračni napad oglasile su se u nekoliko dijelova Ukrajine, javlja ukrajinska novinska agencija Ukrinform. Alarmi su se oglasili u Žitomiru, zapadno od glavnog grada Kijeva, kao i u regiji Ternopilj, Rivne i Ivano-Frankivsk na zapadu.

Sirene su se također oglasile u regiji Volin na sjeverozapadu i Kramatorsku na istoku Ukrajine, piše BBC.

6:02 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u subotu, na konferenciji za novinare u Kijevu, govorio o "temeljno drukčijem pristupu" pregovorima Moskve, koja je ranije samo "postavljala ultimatume" u razgovorima s Ukrajincima.

Upitan o izjavama ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je spomenuo "napredak" u rusko-ukrajinskim pregovorima, Zelenski je rekao da je "zadovoljan što ima neki signal iz Rusije".

Tijekom zadnjih pregovora, "počeli smo razgovarati", a Moskva "više ne postavlja samo ultimatume", što predstavlja "temeljno drugačiji pristup", dodao je Zelenskij.

U Mariupolju ubijeno blizu 1600 civila

6:01 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u subotu da je Mariupolj opkoljen ruskim snagama koje su izvele invaziju na njegov zemlju, no taj lučki grad koji je prije rata imao oko 400.000 stanovnika još je pod ukrajinskim nadzorom.

U petak je gradsko vijeće Mariupolja objavilo da su najmanje 1582 civila ubijena su gradu u ruskom granatiranju i dvanaestodnevnoj blokadi.

6:00 Satelitske snimke od subote ujutro pokazuju požare, srušene zgrade i goleme štete nanesene civilnoj infrastrukturi i stambenim objektima u Mariupolju na jugu Ukrajine, objavila je privatna američka tvrtka Maxar.

Vatre su vidljive u zapadnom sektoru crnomorskoe luke Mariupolj, a deseci visokih stambenih zgrada teško su oštećeni navodi Maxar TTechnologies. Reuters nije mogao provjeriti te snimke, dodaje novinska agencija.

Rusija bi mogla upotrijebiti kemijsko oružje

5:30 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u nedjelju da bi Rusija nakon invazije na Ukrajinu mogla upotrijebiti kemijsko oružje te upozorio da bi takav potez bio ratni zločin.

"Čuli smo prošlih dana apsurdne tvrdnje o laboratorijima za kemijsko i biološko oružje", rekao je Stoltenberg za njemačke novine Welt am Sonntag, optužujući Kremlj da izmišlja laži kako bi opravdao ono što se ne može opravdati.

Stoltenberg smatra da nakon što su objavljene te lažne tvrdnje moramo ostati na oprezu jer postoji mogućnost da bi Rusija pod tim izgovorom mogla planirati napad kemijskim oružjem. Ustvrdio je da bi to bio ratni zločin.

Iako su se Ukrajinci hrabro suprotstavljali ruskoj invaziji idući dani vjerojatno će biti još teži, rekao je Stoltenberg.

Kako je prošao 17. dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene