Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice potresa

U Turskoj među ruševinama neumorno traže preživjele, no broj žrtava popeo se preko 70

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spasioci su u nedjelju pretraživali ruševine zgrada na zapadu Turske dok gube nadu da će pronaći preživjele, dan nakon razornog potresa u kojemu je poginulo više od 70 ljudi.

Uz svjetla reflektora i buku bagera spasilačke ekipe raščišćavale su gomile betona i greda u Bayrakliju, u okolici Izmira, dok su ih promatrali zabrinuti stanovnici, izvijestila je novinarka agencije France Pressea.

Neke među njima obuzeo je očaj: pošto su iz ruševina izvukli tijela troje članova jedne obitelji, među kojima i malog djeteta, mladi spasilac se srušio na betonski blok ne mogavši zaustaviti suze, pokazuju snimke objavljene u medijima.

"Situacija je loša", rekao je za AFP Ethem, stanovnik koji iščekuje vijesti o svoje dvoje djece. "Nadamo se čudu", rekao je.

Turska vladina agencija za katastrofe (AFAD) izvijestila je o najmanje 69 poginulih i 940 ozlijeđenih u Turskoj u tom potresu koji je u Grčkoj usmrtio dvoje mladih.

Potres, kojega je magnitudu Američki geofizički institut (USGS) procijenio na 7 po Richteru a turske vlasti na 6,6, dogodio se u petak poslijepodne u Egejskome moru, jugozapadno od Izmira, trećeg po veličini grada u Turskoj i blizu grčkog otoka Samosa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 20 zgrada uništeno Broj žrtava od potresa u Turskoj narastao na 51, 885 ljudi je ozlijeđeno, a 15 je u kritičnom stanju

  Pročitajte i ovo Seizmolog Tomislav Fiket uslijedio mini tsunami Čak 50 puta jači od zagrebačkog: Seizmolog otkriva može li potres u Egejskom moru utjecati i na Hrvatsku

Snaga mu je bila tolika da se osjetio sve do Istanbula i Atene i prouzročio plimni val koji je potopio ulice Seferihisara, turskog grada u blizini epicentra i obalu grčkog otoka Samosa.

Na Samosu, gdje su dvije osobe poginule, stanje je "krajnje teško", rekle su vlasti u subotu, i pričinjena je velika materijalna šteta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene