Obavijesti Video Pretražite Navigacija
princip milo za drago

Rast tenzija između Srbije i Kosova, na granici dežuraju kosovski specijalci: "Ovo je jedan od najtežih dana za naš narod"

Nova pravila na granicama Srbije i Kosovo uzrokovala su ponovni rast tenzija. Na prijelazima iz Kosova prema Srbiji dežuraju specijalci, Srbi sa sjevera Kosova prosvjeduju, a Aleksandar Vučić u izvanrednom obraćanju javnosti žalio se da Priština demonstrira silu.

Po principu milo za drago, Kosovo je na svojim granicama za Srbe uvelo isti režim kakav za ulazak u Srbiju već dugo vrijedi za Kosovare. Vozači koji imaju registarske oznake s oznakama Srbije moraju uzeti probne oznake i platiti osiguranje. Automobilima s oznakama sa sjevera Kosova one se oduzimaju.

"Već 10 godina naši građani plaćaju srbijanske probne registarske oznake. Ne želimo ništa od toga. Sve dok naši građani moraju plaćati tablice kada ulaze u Srbiju, to će se također događati i na ulazu u Kosovo", rekao je Albin Kurti, premijer Kosova.

Od ranog jutra na prijelazima prema Srbiji raspoređeni su pripadnici specijalne policije Kosova. Srbi sa sjevera Kosova u znak prosvjeda blokirali su prilaz prema prijelazu Jarinje.

"Pozivam sve i okupljene ovdje na razum. Pozivam ih na mir, da ne nasjedaju na provokacije. Pozivam Prištinu da ne nasjeda na provokacije ili izazovu provokacije, a također pozivam i Beograd, pozivam državu Srbiju, pozivam predsjednika Vučića da nam pomogne", rekao je Goran Rakić, predsjednik kosovske stranke Srpska lista.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skuplje vožnje Novi udarac po džepu za vozače: Jedna vrsta goriva neznatno pojeftinila, ali zato druge dvije...

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kome vjerovati? Božinović: "Nećemo postrožavati mjere", Pem Novosel: "Bojim se da će kod nas morati doći do postroženja nekih mjera"

Aleksandar Vučić sazvao je hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Tijekom dana je o svemu razgovarao s posebnim predstavnikom Europske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, a u obraćanju javnosti rekao je da je znao da se ovo sprema i da Priština demonstrira silu.

"Danas je jedan od najtežih dana za naš narod na sjeveru Kosova i Metohije. Sit sam, beskrajno sam sit priča o pozivima objema stranama jer sad pitam te što svaki dan pričaju o dvije strane ili pozivima objema stranama: Što je to Srbija uradila? Što su to Srbi uradili?", rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je također nabrajao točke iz Bruxelleskog sporazuma koje Kosovo nije ispunilo i pozvao je međunarodnu zajednicu da što prije reagira na potez Prištine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene