Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ISIS preuzeo odgovornost

Pucnjava u središtu Pariza: Ubijen policajac, dvojica teško ranjena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U pucnjavi u središtu Pariza jedan policajac je ubijen, a dvojica su teško ranjena. Ubijen je i napadač. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

7:37 - Izvori unutar policije rekli su AP-u kako je napadač muškarac star 39 godina, čiji stan u predgrađu Pariza pretražuje policija.

Pročitajte i ovo Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost" Slika nije dostupna IMA ČETIRI KAZNENE PRESUDE Objavljeno ime ubojice iz Pariza: Policajca je smaknuo s dva metka u glavu

Poznata francuska ulica Champs-Elysees, u kojoj se napad odvio, ponovno je otvorena za promet.

6:37 - Otkriveno je kako je napadač otprije poznat policiji.

01:02 - Tužitelj Francois Molins izjavio kako je identitet napadača poznat i provjeren. Ime neće biti otkriveno sve dok je istraga u tijeku, odnosno dok ne budu sigurni da li je imao suučesnika, prenosi Reuters.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Pierre-Henry Brandet rekao je kako životi ranjenih policajaca više nisu u opasnosti.

00:09 - Kako javlja CNN, ubijeni napadač bio je poznat francuskim sigurnosnim službama zbog aktivnosti vezanih uz radikalni islamizam. Njihov izvor rekao je kako vjeruju da se u svakom slučaju radi o terorističkom napadu, ali i da je napadač bio samo jedan, te da je opasnost najvjerojatnije prošla.

23:39 - Reuters javlja kako je odgovornost za pucnjavu u Parizu preuzela Islamska država.

Skupina Islamska država je preuzela odgovornost za pucnjavu u priopćenju njezina propagandne službe Amaq-a. "Napad na Elizejskim poljanama u središtu Pariza izveo je Abu Yussef, Belgijac, borac Islamske države", piše Amaq.

23:21 - Francuski predsjednik Francois Hollande je rekao kako sve upućuje na to da je napad na policiju u četvrtak u Parizu u kojem je ubijen jedan policajac, a druga dva ranjena prije nego je policija ubila napadača bio povezan s terorizmom te da će sigurnosne snage biti na oprezu tijekom predstojećih predsjedničkih izbora.

Hitni sastanak sigurnosnih, obrambenih i obavještajnih čelnika bit će održan u petak, rekao je Hollande u televizijskoj izjavi.

Hollande, koji se ne natječe ponovno za dužnost na izborima čiji prvi krug je u nedjelju, je rekao: "Bit ćemo krajnje oprezni, posebice u vezi s izborima".

23:19 - Pucnjava koja se u četvrtak navečer dogodila na pariškoj aveniji Elizejske poljane, u kojoj je ubijen policajac, sliči na "teroristički napad", poručio je američki predsjednik Donald Trump uputivši izraze "sućuti francuskom narodu".

"Ovo što se danas događa u svijetu doista je strašno. No čini se da je to teroristički napad", izjavio je republikanski predsjednik odgovarajući na upit o toj pucnjavi koja se dogodila tri dana prije prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, na tiskovnoj konferenciji koju je održao zajedno s talijanskim premijerom Paolom Gentilonijem u Bijeloj kući.

To "jednostavno nikako ne prestaje", dodao je Trump. "Moramo biti jaki i oprezni, odavno to govorim".

Ured pariškog državnog odvjetništva za borbu s terorizmom provodi istragu o pucnjavi u kojoj je jedan policajac ubijen a dvojica su ranjena, priopćilo je pariško državno odvjetništvo.

23:00 - Policija je izdala nalog za uhićenje za drugog osumnjičenog za napad u Parizu koji je u Pariz stigao vlakom iz Belgije, prenosi Reuters policijske izvore.

22:57 - Razgovarali smo s hrvatskim veleposlanikom u Parizu, Ivom Goldsteinom.

''Ja sjedim na jednoj večeri još smo vani, moram priznat da smo kilometar od Champs Elyseesa i moramo ga prijeći da bi došli do kuće. Ovo je po prvi puta da se sada nešto događa u zapadnom dijelu Pariza. Ne znamo što se dogodilo, ja sam vidio samo kratku agencijsku vijest, iz mog iskustva znam da se sve mijenja od minute do minute. Ja se samo nadam da je to samo jedan izolirani slučaj. Koliko možemo vidjeti, za sada je to izolirano'', rekao nam je.

22:54 - Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova rekao je da ne mogu isključiti navode da je bilo više napadača. Demantirao je informaciju da je drugi policajac preminuo. Jedan je mrtav, a dva su teško ozlijeđena, kaže.

22:34 - Kako javlja Reuters, drugi policajac preminuo je od zadobivenih ozljeda.

U tijeku je pretraga kuće u kojoj je živio ubijeni napadač.

Napadač ubijen, nagađa se o motivima

Jedan policajac je ubijen, a dvojica su teško ranjena u pucnjavi koja se dogodila u središtu Pariza. Do pucnjave je došlo na glasovitoj aveniji Elizejska polja u Parizu.

U napad su navodno bile uključene dvije osobe, a jedan od napadača je ubijen. Iako su iz policije kako pišu strani mediji poručili da je napad vjerojatno bio teroristički čin, pojavile su se i informacije kako se radi o pokušaju oružane pljačke.

Glasnogovornik francuskog ministarstva unutarnjih poslova rekao je kako je prerano govoriti o motivima napada.

Prema riječima svjedoka napadač je na policajce pucao iz kalašnjikova.

Policija je pozvala javnost da izbjegava područje na kojem je došlo do pucnjave. Avenija je zatvorena za javnost. Jedna od najpoznatijih ulica na svijetu je trenutno puna pripadnika snaga sigurnosti, dok stanovnika i turista nema.

Navodno je došlo do pucnjave i na novoj lokaciji u blizini avenije.

''Odjednom su svi ustali i počeli trčati''

Svjedokinja identificirana samo kao Ines rekla je francuskoj televizijskoj postaji BMF da je čula pucnjavu i vidjela tijelo na tlu, nakon čega je područje brzo evakuirano.

''Odjednom su svi ustali i počeli trčati, nismo imali vremena ni razumjeti što se događa'', ispričao je jedan od svjedoka.

Prema riječima svjedoka svi ljudi koji su sjedili na terasama ustali su i počeli trčati. ''Nisam vidio jesu li bila dva, tri ili samo jedan napadač. Samo smo trčali'', pričaju.

Francusku je u 2015. i u 2016. pogodio niz džihadističkih napada u kojima je poginulo 238 ljudi. (Hina/Ma.B.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene