Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globalno zatopljenje

Znanstvenici u šoku: Prvi put u povijesti na Antarktici izmjereno više od 20 stupnjeva Celzijevih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na otoku Seymouru 9. veljače izmjerena je rekordna temperatura. Znanstvenici su je opisali kao nenormalnu.

Brazilski znanstvenik na otoku Seymour na Antarktici izmjerio je temperaturu od 20,7 stupnjeva Celzijevih. To se dogodilo prvi put u povijesti. 

Guardian piše kako je to izazvalo strah od klimatske nestabilnosti u najvećem skladištu leda na Zemlji. 

Pročitajte i ovo Raste globalno zatopljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 globalno zatopljenje Rekordne temperature: Jučer je na Antarktici bilo toplije nego na Floridi, izmjereno je 18,3 °C

Pročitajte i ovo Ilustracija: Thinkstock alarmantni podaci "Ovakvo globalno zatopljenje dosad nije viđeno, razina mora ubrzano raste"

Temperatura viša od 20 stupnjeva izmjerena je 9. veljače i iznosi gotovo cijeli stupanj više od prethodnog rekorda od 19,8 stupnjeva, izmjerenog na otoku Signy u siječnju 1982. 

Drastične temperature stižu nakon još jednog, prošlotjednog rekorda. Argentinski istraživači su 6. veljače u bazi Esperanza izmjerili 18,3 stupnja, što je najveća izmjerena vrijednost na antarktičkom poluotoku. Antarktika je taj dan bila toplija od Floride na kojoj je izmjereno 15 stupnjeva.

Ova mjerenja još mora potvrditi Svjetska meteorološka organizacija, ali Guardian piše kako se temperatura tamo podigla za tri stupnja u odnosu na predindustrijsku eru. 

Znanstvenici koji svaka tri dana prikupljaju podatke o temperaturama, opisali su nove rekorde kao nevjerojatne i nenormalne.

"Vidimo trend zagrijavanja u mnogim mjestima koje promatramo, ali nikad nismo vidjeli nešto ovako", rekao je Carlos Schaefer, koji radi za projekt koje financira brazilska vlada, a koji mjeri učinak klimatskih promjena.

Macron upozorava na kafastrofu 

Na jedno od gorućih pitanja današnjice - klimatske promjene - upozorava francuski predsjednik. Ne samo riječima, već i djelom.  U društvu klimatologa Emmanuel Macron posjetio je najveći francuski ledenjak. Mer de Glace ili more leda ubrzano nestaje. Nastavi li se globalno zagrijavanje, većina ledenjaka ovim će tempom nestati do kraja ovoga stoljeća.

"Duboko vjerujem da ova borba, koja je dugoročna, može imati konkretne, opipljive, vidljive rezultate. Bit će to borba stoljeća, borba o našoj sposobnosti da pronađemo nove načine življenja, na održivi način", rekao je Macron.

Ako promjene ne krenu odmah, u opasnosti je cijela Zemlja, slažu se i znanstvenici koji se nadaju da će ovaj posjet i ono što je vidio, francuskom predsjedniku dati i dodatne argumente u borbi protiv klimatskih promjena na globalnoj razini.

"Okoliš koji ovdje vidimo - planine, ledenjaci, flora, fauna, drveće i ocean - čine zrak koji dišemo, vodu koju pijemo i što jedemo. To je ona hitnost o kojoj govorimo, od čega živimo i umiremo“, kaže glaciolog Luc Moreau.

Najbolje to znaju oni kojima promjene izravno utječu na život. A koliko su one dokazuju i stare fotografije. Leda je sve manje, ogoljenih stijena sve više.

Bonus za političare na biciklu

"Zabrinjavajuće je to što se ova pojava ubrzava. Tijekom posljednjih deset godina temperatura svake godine je viša nego prethodne. Toplinski valovi postaju sve vrući i sve dulji" kaže Olivier Greber, predsjednik udruge vodiča Chamonixa.

Problem je i zagađenje i sve veći broj turista.

"Za nas koji smo prvi put ovdje još je nevjerojatno lijep i impresivan, a želimo ga očuvati koliko god je moguće", govori Eileen Burchfiel, turistica iz Bostona

Kako bi se to učinilo do kraja godine ograničit će se broj turista i otvoriti zaštićen rezervat prirode. Osnovana je i nova agencija za bioraznolikost, a francuski ministri bit će poticani na korištenje vlakova za sve putovanja koja nisu hitna, vozni park vlade činit će električna ili hibridna vozila, uključujući i ono predsjednika Macrona. A svi državni službenici dobit će godišnji bonus od 200 eura ako se ne voze sami svojim automobilom već voze još nekoga, ili do svog posla stižu biciklom.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene