Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što znamo dosad?

Objavljeni tajni dokumenti otkrivaju novi misterij: U redakciju britanskog lista 25 minuta prije ubojstva JFK-a stigao uznemirujuć poziv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije trebalo dugo čekati da svjetski mediji počnu s objavom prvih analiza netom u javnost puštenih 2800 tajnih dokumenata o ubojstvu bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja. Donosimo što je dosad otkriveno.

FBI je znao da se prijetilo smrću Lee Harvey Oswaldu, osumnjičenom za ubojstvo bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja. Sovjeti su nakon atentata na JFK-a strahovali od nuklearnog napada SAD-a, a CIA je tražila mogućnosti kako da smakne Fidela Castra. To je ono što su strani mediji pronašli "na prvu loptu" u netom objavljenim tajnim dokumentima vezanim za ubojstvo Johna F. Kennedyja i istrage oko toga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko ga je ubio i zašto? 10 najluđih teorija zavjere o atentatu na Johna F. Kennedyja Slika nije dostupna Javio se vlasnik Otkrivena tajna groba koji je desetljećima poticao teorije zavjere

Američka je vlada objavila 2800 dosad tajnih dokumenata, koji su povezani s atentatom na bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja u studenom 1963. godine. Detaljno proučavanje tih dokumenata potrajat će neko vrijeme, no strani mediji već su napravili prve analize, pa tako i ugledni britanski list Guardian.

FBI je upozorio policiju Dallasa da se sprema ubojstvo Leeja Harveyja Oswalda

Prema memorandumu koji je policiji Dallasa poslao sam tadašnji direktor FBI-ja J. Edgar Hoover, navedena je policija bila obaviještena da se Leeju Harveyju Oswaldu prijeti smrću. Oswald je bio osumnjičen za ubojstvo bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja.

"Protekle noći zaprimili smo poziv u našem uredu u Dallasu, od strane muškarca koji je govorio smirenim glasom i koji je tvrdio da je član skupine organizirane za Oswaldovo ubojstvo", napisao je Hoover u spomenutom memorandumu 24. studenog 1963. godine, otkrivaju novoobjavljeni tajni dokumenti.

"Odmah potom obavijestili smo šefa policije, a on nas je uvjeravao da će Oswaldu biti osigurana dostatna zaštita. Jutros smo ga opet nazvali, upozoravajući na mogućnost akcije protiv Oswalda i on nas je opet uvjeravao da će Oswaldu biti pružena adekvatna zaštita. Međutim, to nije učinjeno", napisao je Hoover.

Sovjetski savez pribojavao se da bi "neodgovorni" SAD mogao lansirati nuklearni projektil

Čelnici Sovjetskog Saveza smatrali su da je Oswald "neurotični manijak koji je bio nelojalan vlastitoj zemlji i svemu drugom", stoji u memorandumu FBI-ja, koji dokumentira reakcije na ubojstvo JFK-a iz SSSR-a.

Sovjeti su se isto tako pribojavali rata kao posljedice atentata na Kennedyja.

"Naš izvor dalje navodi da su sovjetski dužnosnici u strahu da bi, bez vodstva, neki neodgovorni američki general mogao lansirati nuklearni projektil na Sovjetski Savez", stoji u spomenutom memorandumu.

Reakcija s Kube bila je "sretno naslađivanje"

Kubanski vođa Fidel Castro rekao je američkim dužnosnicima da njegova zemlja nije bila umiješana u plan atentata na JFK-a, kad su istražitelji iz Kongresa posjetili Kubu 1978. godine.

No, 1963. godine kubanski veleposlanik u SAD-u na ubojstvo JFK-a reagirao je vidno sretan i naslađujući se, prema memoradumu iz CIA-e.

Oswald je razgovarao s članom "jedinice za smaknuća u KGB-u"

Prema telefonskom pozivu iz Mexico Cityja, koji su američke vlasti presrele, Oswald je posjetio sovjetsko veleposlanstvo u tom gradu 28. rujna 1963. godine te razgovarao s konzulom Valerijem Vladimirovičem Kostikovom. Kasnije je Oswald nazvao isto veleposlanstvo, 1. listopada, predstavljajući se imenom i prezimenom, govoreći na krnjem ruskom i pitajući stražara koji se javio na telefon ima li "bilo što novog u vezi s telegramom koji je upućen u Washington".

CIA je Kostikova nazvala "identificiranim časnikom KGB-a" i članom odjela 13, koji je bio "zadužen za sabotaže i smaknuća".

FBI je pokušavao pronaći Oswalda prije atentata

FBI-jev odjel iz Dallasa pokušavao je ući u trag Oswaldu u listopadu 1963. godine, prema memorandumima FBI-jevog ureda u New Orleansu.

Agent iz navedenog odjela FBI-ja navodi u jednom od memoranduma da je Oswald osoba od interesa "kubanskim izvorima" te da je on te informacije proslijedio odjelu FBI-ja u Dallasu. "Taj ured trenutno provodi istragu oko boravišta Lee Harvey Oswalda", piše u navedenom memoradnumu.

Oswaldov ubojica imao je "međusobno razumijevanje" s policijom Dallasa

Oswaldov ubojica "imao je bordel gdje se naveliko prodavao alkohol bez upletanja policije", napisao je FBI-jev doušnik u memorandumu samo par dana nakon što je Jack Ruby ubio osumnjičenog Oswalda.

Međutim, doušnik je bio iznenađen da je Ruby "doista ubio Oswalda", a ne ga jednostavno "samo ranio u nogu hicem iz malokalibarskog oružja da dobije publicitet".

FBI su brinule teorije zavjere od samog početka

Već 24. studenog 1963. godine, šef FBI-ja J. Edgar Hoover počeo se pribojavati teorija zavjere. "Najviše me brine da objavimo nešto kako bismo uvjerili javnost da je Oswald pravi ubojica", rekao je tad Hoover.

CIA je planirala atentate posvuda

Novoobjavljeni dokumenti otkrivaju i detalje raznoraznih pokušaja CIA-e u atentatima na strane dužnosnike, a najviše od svih bilo je pokušaja da se smakne Fidel Castro.

Prema "činjeničnom stanju" iz 1975. godine, CIA je isto tako razmatrala ubojstvo lidera Konga, Patricea Lumumbe te indonezijskog predsjednika Sukarna.

Računi, financijski računi i potajni projekti isto tako pokazuju kako je CIA utrošila desetine tisuća dolara na antikomunističe aktivnosti, zalihe i oružje, usmjerenih protiv Kube, Dominikanske Republike, Konga te Sjevernog i Južnog Vijetnama.

25 minuta prije ubojstva JFK-a...

Reporter britanskog lokalnog lista, Cambridge Evening News, zaprimio je anonimni poziv u kojem mu je rečeno da nazove američko veleposlanstvo radi velike vijesti. To se dogodilo 25 minuta prije atentata na JFK-a, a sve to piše u memorandumu zamjenika direktora CIA-e, upućenom direktoru FBI-ja.

Britanska tajna služba MI5 izračunala je da se poziv dogodio 25 minuta prije atentata, a reporter je nakon šokantne vijesti da je Kennedy doista ubijen odmah o svemu obavijestio lokalnu policijsku postaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene