Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Beograđani na ulicama

Prosvjed protiv Vučića: "U Srbiji nema slobode i u njoj se ne može slobodno živjeti, misliti i razgovarati“

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Beogradu je održan peti po redu prosvjed građana pod sloganima “Stop krvavim košuljama” i “Jedan od pet miliona”.

Prosvjedi su počeli prije mjesec dana, a njihov okidač je bio napad na vođu ljevice Srbije Borka Stefanovića i aktiviste te stranke uoči opozicijskog skupa u Kruševcu. Stefanović je zadobio ozljede glave, a napadači su odmah poslije napada uhićeni. Međutim, mjesec dana kasnije na slobodu su puštena sva trojica osumnjičenih, piše Radio Slobodna Evropa.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Prosvjed oporbe u Zagrebu - 7 Prosvjedi uoči izbora FOTO/VIDEO Lijeva oporba na ulicama pet hrvatskih gradova: ''Izgubili smo 30 godina, nemojmo izgubiti i ove četiri pred nama''

Kao i prethodne četiri subote i ove su se građani Srbije okupili na platou kod Filozofskog fakulteta, odakle je krenula šetnja gradskim ulicama.

Branislav Trifunović je umesto uvodnog obraćanja pročitao otvoreno pismo generalnom direktoru Radio televizije Srbije Draganu Bujoševiću u kojem ga poziva da podnese ostavku. “Vrijeme je da vas građani podsjete da je vaša obaveza građanima pružati istinu, a ne voditi propagandu za političare. Nije srpski šutjeti, Dragane Bujoševiću”, poručio je Trifunović.

Protestna okupljanja su, prema riječima organizatora, nestranačka. Njima su se priključile i brojne javne osobe. Uz Beograđane su protekla četiri vikenda, šetali su i lideri oporbenih stranaka, ali bez ikakvih stranačkih obilježja.

Građani okupljeni tijekom prosvjeda kažu da su izašli na ulicu jer u Srbiji nema slobode i da se u njoj ''ne može slobodno živjeti, misliti i razgovarati“.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić također je više puta do sada komentirao prosvjedna okupljanja u glavnom gradu Srbije. Najveće kritike izazvala je njegova izjava poslije prvog prosvjeda kada je poručio da se ''može skupiti i pet milijuna“, on ni jedan zahtjev neće ispuniti.

Uoči Nove godine, Vučić, inače vođa parlamentarno najjače Srpske napredne stranke, govoreći o prosvjedima Beograđana, poručio je oporbi da nudi izvanredne parlamentarne izbore iako se takav zahtjev s prosvjeda do sada nije čuo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene