Obavijesti Video Pretražite Navigacija
obezglavili ga

Prosvjednici u SAD-u uništavaju kipove Kristofora Kolumba, londonski gradonačelnik najavio uklanjanje kipova trgovaca robljem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjedi protiv rasizma i policijske brutalnosti koje je pokrenula smrt Georgea Floyda ne jenjavaju. Prosvjednici u Sjedinjenim američkim državama, ali i Velikoj Britaniji sad su se okomili na kipove imperijalističkih figura.

Prosvjednici u Minnesoti užetom su povezali i srušili tri metra visok kip Kristofora Kolumba ispred zgrade lokalne vlade. Među prosvjednicima bili su Dakota i Ojibwe Indijanci koji kažu kako je Kolumbo simbol genocida nad Američkim Indijancima. Istaknuli su kako su puno puta pokušali legalnim putem ukloniti kip, ali nije im uspjelo.

Pročitajte i ovo Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

Nastradali su Kolumbovi kipovi i u Richmondu te Bostonu gdje su mu prosvjednici odrubili glavu pa je uklonjen.

Slična situacija je u Velikoj Britaniji, no tamo političari najavljuju uklanjanje kipova. Londonski gradonačelnik Sadiq Khan najavio je kako će ukloniti kipove imperijalističkih figura s ulica nakon što su u Bristolu prosvjednici srušili kip trgovca robljem Edwarda Colstona.

"Tužna je istina da je većina našeg bogatstva potekla od trgovine robljem, ali ne moramo to slaviti u javnom prostoru", napisao je Khan na Twitteru, prenosi News.au.com.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene