Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Sukobi eskalirali

Hong Kong tone u kaos: Policija opkolila prosvjednike naoružane molotovljevim koktelima, čuju se i eksplozije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjednici su noć proveli u zgradi sveučilišta. Palili su ulaze kako bi spriječili policiju da uđe. U ponedjeljak ujutro pokušavaju pobjeći iz zgrade, no policija ih je opkolila.

Policija je u ponedjeljak okružila Politehničko sveučilište u Hong Kongu, u kojem su se stotine prosvjednika zabaraikadirale sinoć te palile vatru na ulazu u zgradu kako bi spriječile policiju da uđe. 

Pročitajte i ovo Okupljeni prosvjednici u Rusiji Opresija se nastavlja VIDEO Stotine uhićenih u prosvjedima zbog smrti Alekseja Navaljnog: Privedeni i novinari Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima

Neki prosvjednici pokušavaju pobjeći iz zgrade, no policija na njih ispaljuje suzavce i gumene metke, piše Reuters

Nekoliko prosvjednika koji su izašli iz zgrade odmah je uhićeno. 

Sukobi su eskalirali u nedjelju. Nakon što je jedan policajac ranjen strijelom koju je ispalio prosvjednik, policija je izdala upozorenje da će upotrijebiti prave metke. To je prvo upozorenje tog tipa od početka prosvjeda. Stotine aktivista i prosvjednika od policije su pobjegle na Politehničko sveučilište u Hong Kongu koje su okružili zapaljenim barikadama. Time žele spriječiti policiju da zauzme sveučilište i uspjeti u naumu da zadrže blokadu Cross Harbour Tunnela, cestovnog tunela zatvorenog od utorka. Kampus u Kowloonu posljednjih sati postao je glavna baza prodemokratskih prosvjeda.

Proteklog su vikenda kineski vojnici nakratko izašli iz vojarne kako bi uveli reda na ulicama, podsjeća AFP.

Peking i dalje ne pristaje ni na jedan ključni zahtjev prosvjednika, uključujući onaj o slobodnim izborima. U više su navrata upozoravali da neće tolerirati otpor pa se sve više strahuje od moguće izravne kineske intervencije radi gušenja pobune.

Okidač za prosvjede bio je prijedlog zakona o izručenju osumnjičenika za kaznena djela Kini, koji je u međuvremenu povučen. U međuvremenu su prosvjednici zatražili i istragu o navodnoj policijskoj brutalnosti.

Kineski predsjednik Xi Jinping proteklog je tjedna oštro poručio da kriza u Hong Kongu ugrožava sustav ''jedna zemlja, dva sustava'', na kojem se baziraju odnosi dviju strana od povrata Hong Konga u sastav Kine.

Nakon sukoba s prosvjednicima proteklog vikenda i ranjavanja jednog policajca strijelom policija je zaprijetila da će upotrijebiti prave metke budu li prosvjednici koristili smrtonosno oružje.

Policijska oprema uključuje osobno naoružanje koje je do sada korišteno samo u izoliranim incidentima. U tim je uličnim okršajima ranjeno troje ljudi, ali nitko do sada nije poginuo, navodi AFP. U odvojenim incidentima povezanim s prosvjedima stradalo je dvoje ljudi, dodaje agencija.

Policijske su snage do sada rastjerivale prosvjednike suzavcem, vodenim topovima i gumenim mecima. Prosvjednici pak odgovaraju molotovljevim koktelima.

U ponedjeljak u zoru odjeknulo je nekoliko glasnih eksplozija, a potom je na ulazu u Politehničko sveučilište buknula vatra, javljaju novinari AFP-a, koji procjenjuju da su prosvjednici odbili pokušaj policije da uđe na kampus.

Policija je kampus proglasila "poprištem izgreda", što znači da izgrednicima prijeti kazna zatvora u trajanju od 10 godina.

Procjenjuje se da se na kampusu zabarikadiralo nekoliko stotina prosvjednika.

SAD je danas osudio "neutemeljenu primjenu sile" u Hong Kongu pozivajući Peking da zaštiti slobodu grada. (Hina/A.T.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene