Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pao general konfederacije

Prosvjednici protiv rasizma srušili spomenik u Washingtonu, Trump kritizirao policiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjednici protiv rasizma srušili su noću na subotu jedini spomenik generalu Konfederacije u američkoj prijestolnici Washingtonu, pokazuju snimke koje su prenijeli američki mediji.

Televizijski kanal ABC7 News emitirao je snimke koje pokazuju kako su deseci prosvjednika srušili kip generala Alberta Pikea pomoću konopa i pritom skandirali "Black lives matter" (Crni životi vrijede).

Pročitajte i ovo Predsjednik SAD-a Joe Biden Čeka se reakcija SAD-a Zbog smrti američkih vojnika raste pritisak na Bidena: "Jedini odgovor mora biti razorna vojna odmazda" Ilustracija Danas je Dan D Prijeti li SAD-u unutarnji sukob? Guverner se zainatio, stigla mu je ogromna podrška, čeka se Bidenov potez

Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je taj izgred nazvao "sramotom za zemlju" te pozvao na uhićenje počinitelja. Policiju u Washingtonu Trump je optužio "da ne radi svoj posao već promatra rušenje i paljenje kipa".

Spomenik je srušen na završetku 155. Dana slobode poznatijem kao "Juneteenth" (što je spoj riječi juni za mjesec lipanj i datuma 19. u engleskom jeziku), a u Sjedinjenim Državama obilježava se kao dan ukidanja ropstva u spomen na 1865. kada su i posljednji crni robovi bili oslobođeni u Teksasu.

Brojni spomenici podignuti u čast ljudi koji su se u američkom građanskom ratu (1861.-1865.) borili za secesiju južnih država (ujedinjenih u Konfederaciju SAD-a) srušeni su zadnjih tjedana u SAD-u valu prosvjeda koji se zapalio smrću afroamerikanca Georgea Floyda kojega je pritiskom koljena ugušio bijeli policajac u Minneapolisu krajem svibnja.

To ubojstvo prisililo je SAD da mijenja zakon o policijskom postupanju i suoči se sa sustavnim i strukturnim rasizmom u svome društvu, a pokret se proširio svijetom, pa se kipovi ljudima koji su zastupali rasistička stajališta ili sudjelovali u trgovini robljem ruše i i po Europi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene