Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

DRUGAČIJI MODEL

Nastavljaju se prosvjedi u SAD-u, traže reformu policije: "Ovako izgleda demokracija"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjedi u nedjelju u SAD-u mnogo su mirniji nego prošli tjedan, usmjerili su se na traženje reforme policije nakon ubojstva Georgea Floyda u Minneapolisu, gradu u kojem je tijekom vikenda donesena odluka da će se policijski odjel rasformirati.

Prosvjedi su buknuli nakon ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda (46) kojemu je policajac gotovo devet minuta držao koljeno na vratu dok je on govorio da ne može disati.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

"Imam policajce u obitelji, vjerujem u policijsku nazočnost", rekao je Nikky Williams, crni veteran koji je marširao u Washingtonu u nedjelju. "Ali vjerujem da mora doći do reformi."

Promjene u karakteru demonstracija tijekom vikenda vjerojatno održavaju osjećaj da su zahtjevi demonstranata za reformom policije dobili odjek u svim sferama američkog društva.

U koraku koji je još prije dva tjedna izgledao nezamisliv, većina članova Gradskog vijeća u Minneapolisu založila se za to da se lokalna policija rasformira i izgradi drugačiji model.

Većina članova gradskog vijeća Minneapolisa složila se s takvom odlukom, rekla je Alondra Cano, članica Vijeća. Devet od 13 vijećnika to je poduprlo u gradu u kojem je policija optužena za rasizam. Aktivisti koji godinama traže takav potez nazvali su odluku prekretnicom.

Jedan od najvećih prosvjeda u nedjelju bio je onaj u Los Angelesu, gdje se, prema lokalnoj televiziji, okupilo oko 20.000 ljudi.

U New Yorku skupine su hodale po Manhattanu noseći transparente poput "Manje sredstava za policiju, više za škole". Jedna je skupina prosvjednika išla prema Times Squareu, ali ju je odvratila policija koja je blokirala pristup.

Bile su to slike puno drugačije od onih u noćima prošlog tjedna kada su interventni policajci pribjegavali čvrstoj taktici pokušavajući nametnuti policijski sat, a televizijske snimke prikazivale su pljačkaše po glavnim avenijama.

Gradonačelnik Bill de Blasio rekao je da je u nedjelju ukinut policijski sat. On je također najavio seriju reformi kako bi se izgradilo povjerenje između stanovnika i policije.

Među najavljenim potezima rekao je da će se određena količina novca preusmjeriti iz policijskog budžeta u proračun za mlade i za socijalne usluge u afroameričkim zajednicama. U glavnom gradu, na okupljanjima blizu Bijele kuće prosvjednici su uzvikivali "Ovako izgleda demokracija" i "Ne mogu disati".

Na novu ogradu postavljenu oko Bijele kuće prosvjednici su postavili transparente poput "Black Lives Matter" i "Nema pravde, nema mira".

Američki predsjednik Donald Trump zapovjedio je u nedjelju povlačenje vojnika Nacionalne garde iz Washingtona ocijenivši da je situacija pod kontrolom nakon više dana prosvjeda.

"Upravo sam naredio našoj Nacionalnoj gardi da se počne povlačiti iz Washingtona DC-ja sada kada je sve savršeno pod kontrolom", objavio je na Twitteru.

"Povući će se, ali mogu se brzo vratiti bude li potrebno. Puno manje prosvjeda od očekivanog jučer navečer!" dodao je, govoreći o prosvjedima u subotu navečer.

Intenzitet prosvjeda počeo je jenjavati u srijedu pošto su vlasti Minneapolisa uhitile svu četvoricu policajaca umiješanih u Floydovu smrt. Derek Chauvin, bijeli policajac koji je koljenom gušio Floyda gotovo devet minuta, premda je on više puta kazao da ne može disati, optužen je za ubojstvo drugog stupnja.

Zajednički tema okupljanja tijekom vikenda bila je odlučnost da se bijes zbog Floydova ubojstva pretvori u široki pokret kojim se traže reforme američkog sustava kaznenog prava i tretmana manjinskih zajednica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene