Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Nesloga oko smanjenja zagađenja

Lome se koplja oko klimatskih promjena: "Ne znam zašto se boje suprotstaviti Bolsonarima i Trumpovima ovog svijeta"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su klimatskih promjena svi svjesni, koplja se oko njih ne prestaju lomiti. Konferencija o klimi UN-a je produljena, jer se sudionici ne mogu dogovoriti oko zaključaka. Ne samo da se ne slažu oko pojačavanja borbe protiv zagađenja, nego ima i onih koji žele odustati od već dogovorenih mjera.

Australijom ponovno bjesne požari. Sljedeći tjedan očekuje se toplinski val i temperature do 50 Celzijevih stupnjeva. Veneciju je prošli mjesec pogodila rekordna plima.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Donald Trump Mir u Europi Otkriven Trumpov tajni plan za završetak rata u Ukrajini? "To bi značilo konačni kolaps svjetskog poretka"

Slana voda nepovratno je oštetila povijesne građevine. Klimatske promjene uzrokuju otapanje ledenjaka, sve razornije oluje. No, još uvijek ima onih koji ne vjeruju ni svojim očima ni znanstvenicima. Na UN-ovoj konferenciji o klimi u Madridu, već dva tjedna se razgovara o tome da treba smanjiti zagađenje.

Koliko su razgovori bili uspješni, najbolje pokazuju reakcije na nacrt zaključaka, koje je predstavio Čile, kao predsjedatelj.

"Katastrofalno, iznimno žalosno. Nacrt koji je Čile kao predsjedatelj iznio je sramotan i apsolutno neprihvatljiv“, rekao je Mohamed Adow, iz organizacije "Power shift Africa''.

"Ne znam zašto se boje suprotstaviti Bolsonarima ovog svijeta koji uništavaju Amazoniju i svjetskim Donaldima Trumpovima koji se povlače iz Pariškog sporazuma", kazala je izvršna direktorica Greenpeacea Jennifer Morgan.

Dva prozvana političara najsnažniji su kočničari globalnom djelovanju. Otkako je Bolsonaro na čelu Brazila, najveća tropska prašuma na svijetu sve brže se uništava. Danas je uništavanje čak 103 posto veće nego što je bilo prošle godine. Samo od početka godine, uništeno je gotovo devet tisuća četvornih kilometara Amazonije.

Drugi je Donald Trump, 73-godišnji političar koji se ne ustručava ismijavati 16-godišnju aktivisticu za zaštitu okoliša i njezine poruke. Pridružio mu se i njegov izborni stožer.

Objavili su fotomontažu Trumpove glave na tijelu Grete Thunberg, uz tekst kako je osoba godine po Timeu trebao biti proglašen upravo Trump.

Uz takva dva svjetska lidera, uz Indiju, Kinu ili Saudijsku Arabiju koje prebacuju odgovornost, teško je uskladiti pravila, a još teže riješiti problem. Jedno je sigurno, vremena za usklađivanje je sve manje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 



 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene