Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ozlijeđeno više od 50 policajaca

Prizori kakvi nisu viđeni više od 20 godina: Novi sukobi policije i prosvjednika u Belfastu, lete molotovljevi kokteli, pale se automobili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč pozivima na smirivanje iz Londona, Dublina i Washingtona, nova nasilja su izbila u četvrtak navečer u Sjevernoj Irskoj koju posljednjih tjedan dana potresaju godinama neviđeni neredi.

U Belfastu se specijalna policija suočila s republikanskim prosvjednicima i bila zasuta kamenjem i molotovljevim koktelima dok je pokušavala spriječiti masu okupljenih da su uputi prema unionistima, javlja agencija France presse.

Pročitajte i ovo Michelle O’Neill Michelle O'Neill Tko je nova irska premijerka? Otac joj je bio član IRA-e, ostala je trudna s 15, govorili su da je marioneta Slika nije dostupna Dobrodošli u Belfast DNEVNIK NOVE TV U SJ. IRSKOJ Priča o gradu burne povijesti i neugodnih sjećanja

Tjedan dana je britanska pokrajina uzdrmana sukobima neviđenim od 1998., tijekom kojih lete projektili na snage reda i pale se vozila, većinom u područjima s protestantskom većinom.

U nasilju je do sada ozlijeđeno više od 50 pripadnika policije. U tri desetljeća je poginulo 3500 ljudi u sukobima između republikanaca, uglavnom katolika koji su pobornici ujedinjenja s Irskom, i protestantskih unionista, gorljivih pobornika pripadnosti Ujedinjenom Kraljevstvu.

Nova nasilja su izbila iako su tijekom dana britanski i irski premijeri pozvali na smirenje, pridruživši se pozivima čelnika Sjeverne Irske, i unionista i republikanaca, koji osuđuju "neprihvaljivo" nasilje, u ozračju napetosti i ogorčenosti zbog brexita.

Prije izvanrednog zasjedanja lokalnog parlamenta, sjevernoirska vlada, sastavljena od unionista i republikanaca, objavila je zajedničko priopćenje u kojem osuđuje nasilje koje je u potpunosti "neprihvatljivo i neopravdano", te pozvala na prekid "napada na policiju, javne službe i (sjevernoriske) zajednice".

Boris Johnson, koji je na lice mjesta poslao svog ministra za Sjevernu Irsku Brandona Lewisa, razgovarao je poslijepodne s irskim kolegom Michealom Martinom.

"Naglasivši da je nasilje neprihvatljivo, pozvali su na smirenje. "Moramo napredovati razgovorom i radom na institucijama pokrenutim sporazumom na Veliki Petak" (kojim su okončani sukobi 1998.), , priopćio je Dublin.

Bijela kuća je također pozvala na smirenje i istaknula da je "zabrinuta" nasiljem dok je Joe Biden, ponosan na svoje irsko podrijetlo, već izrazio zabrinutost zbog posljedica brexita na mir u toj pokrajini.

"Nakon Sporazuma na Veliki Petak vlada prividan mir", rekla je stanovnica Fiona McMahon, "Nemir je duboko ukorijenjen i to ne samo zbog brexita", dodala je i ocijenila da "premijer Boris Johnson ovdje nema što raditi" .

Brexit je oslabio krhku ravnotežu u pokrajini uvođenjem carinskih kontrola između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene