Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTRES U ITALIJI

Ljudi u panici proveli noć na ulicama i u automobilima, nova podrhtavanja tla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Niz jakih potresa pogodio je u srijedu središnju Italiju, udar se osjetio i po cijeloj Hrvatskoj.

Po američkom Institutu Geological Survey, prvi potres jačine 5,5 zabilježen je u 19:10 sati blizu Castel Sant'Angela sul Nera, a drugi, jačine 6,1, dva sata kasnije desetak kilometara sjevernije. Potresi su se dogodili u zoni Macerata u središnjoj talijanskoj pokrajini Marche. Osjetio se u i gradovima Pescari, Anconi i L'Aquili koja je 2009. bila pogođena potresom magnitude 6,3 pri čemu je poginulo 300 osoba. Tijekom cijele noći na pogođenom području uslijedio je niz podrhtavanja tla, posljednje se dogodilo oko 4 sata ujutro po lokalnom vremenu.

Pročitajte i ovo Talijanska policija Nakon napada u Rusiji I naši susjedi na oprezu: Još jedna europska zemlja podigla razinu opasnosti od terorizma Pozzuoli Život na vulkanu Tisuće potresa trese regiju u susjedstvu: ''Sve što možemo je vrlo pozorno pratiti što se događa''

Potresi su se osjetili više od 150 km južno od Rima. Oba potresa osjetila su se u velikom dijelu Italije i izazvala su paniku sve do Rima gdje su brojne osobe izašle na ulicu. U glavnom talijanskom gradu potres se osjetio u zgradama gdje su vibrirale stropne svjetiljke, prozori i vrata.

Paradoksalno, prvi potres je možda spasio brojne živote nagnavši stanovnike izvan njihovih kuća prije drugog, razornijeg potresa.

Najviše se osjetilo u gradu Ussita gdje je oštećeno mnogo zgrada. Gradonačelnik Marco Rinaldi rekao je za AP da su najveće oštećenje pretrpjele crkva i župni ured te još neke stare zgrade. Dva snažna podrhtavanja koja su uslijedila tokom noći natjerala su stanovnike da pobjegnu iz svojih domova. 

''Mnoge kuće su se urušile. Naš grad je gotov. Drugi potres je bio dug, puno jači. Osjetio sam puno potresa, no taj ja bio najjači koji sam doživio. Srećom, svi su već napustili svoje domove nakon prvog potresa pa nitko nije stradao'', kazao je za Rinaldi za Sky News.

Slična situacija bila je i u gradiću Visso. ''Ujutro ćemo ljudima morati omogućiti kupanje i dati im nešto za jelo. Tada moramo započeti s izgradnjom šatora'', kazao je gradonačelnik Giuliano Pazzaglini

Mnogi su noć, u strahu od novih podrhtavanja, proveli na ulici ili u automobilima. Tijekom noći i pod kišom, civilna zaštita zbrinula je stotine osoba koje su pobjegle iz svojih domova zbog potresa, iako su brojni stanovnici radije ostali u svojim automobilima, uspaničeni dodatnom trešnjom koja je dosezala jačinu od 4,6 stupnjeva.

"Šteta je velika no zasad se ne organiziraju operacije potrage i spašavanja na ruševinama", stoji u priopćenju civilne zaštite.

Iz predostrožnosti, škole u tom području u četvrtak su zatvorene. Pedesetak pacijenata iz nekoliko bolnica evakuirano je, kao i studentski dom i dom umirovljenika. Zatvorenici u Camerinu, među kojima ih je nekoliko lakše ozlijeđeno ili u šoku, premješteni su u veliki zatvor Rebbibia u Rimu.

Povijesna jezgra Vissa, blizu epicentra potresa, potpuno je zatvorena preprekama i snage reda savjetuju novinarima da se ne približavaju zgradama.

Zasad nema podataka o žrtvama, a pema prvim izvješćima nastala je velika materijalna šteta. No, ne poput one koju je prouzročio veliki potres koji je pogodio Marche, Lazio i Umbriju 24. kolovoza u kojem je poginulo skoro 298 osoba. Materijalna šteta procijenjena je na oko 4 milijarde eura, a gotovo 1400 osoba još živi u privremenom smještaju. (Hina/S.D.M.)

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene