Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proglašeno izvanredno stanje

Serija snažnih potresa pogodila Portoriko: Najmanje jedna osoba poginula, uništeno čudo prirode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Guvernerka Portorika Wanda Vazquez proglasila je izvanredno stanje i aktivirala Nacionalnu gardu u utorak, nakon niza potresa od kojih je najsnažniji bio magnitude 6,4 stupnja po Richteru.

Najmanje jedna osoba poginula je, struja je nestala na većem dijelu otoka te je nanesena značajna materijalna šteta, navode vlasti i mediji. Vazquez je rekla da sve javne službe, osim hitnih službi, neće raditi u utorak, dok se implementiraju planovi za hitne slučajeve.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina Nazvao ga Plenković Župan Komadina o posljedicama potresa: "Pao je krov u Rijeci" Potres Nova podrhtavanja Potres kod Rijeke: ''Kratko, ali žestoko!''

Otok je pogodio niz potresa proteklih dana, uključujući potres u ponedjeljak magnitude 5,8 stupnjeva po Richteru koji je oštetio nekoliko kuća na južnoj obali. U snažnom potresu srušena je i turistička znamenitost i jedno od najcjenjenijih čuda prirode u toj zemlji, potvrdio je gradonačelnik Guaynille Torres Yordan. Punta Ventana, prirodni kameni luk koji je djelovao poput ogromnog prozora smještenog uz obalu bio je jedno od najvažnijih blaga otoka.

Meteorološki laboratorij UPRM objavio je fotografiju Punta Ventane prije i poslije potresa. "Nestao je prirodni prozor", napisali su na Twitteru.

Pridružena država SAD-a još uvijek se oporavlja oporavlja od devastirajućeg uragana iz 2017. koji je ubio oko 3 tisuće ljudi i uništio značajan dio infrastrukture širom otoka.

Portoriko se bori s restrukturiranjem duga od oko 120 milijardi dolara. Vazquez, koja je postala guvernerka nakon što su prosvjednici prisilili prijašnjeg guvernera Ricarda Rossela da odstupi, pozvala je ljude da ostanu smireni. "Želimo da svi budu sigurni. Zato je sav rad u javnim službama danas suspendiran, kako bi mogli biti sa svojom obitelji i implementirati svoje sigurnosne planove", napisala je Vazquez na Twitteru.

Američki pacifički centar za upozorenje na tsunami zabilježio je slabi tsunami visok 20 centimetara. Prvi i najveći potres u utorak magnitude 6,4 stupnja po Richteru, na dubini od 10 kilometara, dogodio se u 4:24 h blizu Poncea na južnoj obali otoka. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene