Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PADAJU BROJKE

U susjedstvu bolja situacija: BiH ima 62 nova slučajeva zaraze, Slovenija 16

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U BiH nastavlja padati broj novozaraženih. Slovenija bilježi 16 novozaraženih.

Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini nastavlja padati, a u ponedjeljak su prijavljene 62 novozaražene osobe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nove brojke U BiH 188 novih slučajeva zaraze, četvero oboljelih preminulo. U Sloveniji porastao broj hospitaliziranih Slika nije dostupna Dvoje mrtvih U subotu 244 nova slučaja zaraze koronavirusom u BiH, u Sloveniji 24

Prema podacima koje su objavili entitetski zavodi za javno zdravstvo, u protekla 24 sata testirano je nešto više od 800 uzoraka, a zaraza koronavirusom potvrđena je kod 46 osoba s područja Federacije BiH te kod 16 iz Republike Srpske.

To je više nego upola manje od broja osoba kod kojih je zaraza potvrđena u nedjelju, kada je prijavljen 141 takav slučaj. U subotu je pak u BiH zaraza bila potvrđena kod čak 289 osoba, što je bio rekordni broj još od proglašenja epidemije u ožujku.

Zavod za javno zdravstvo RS izvijestio je kako su u tom entitetu u protekla 24 sata umrle još dvije osobe zaražene koronavirusom pa je ukupan broj preminulih u BiH od ožujka od posljedica zaraze sada 194.

Nakon što je potkraj prošlog tjedna zabilježen trend drastičnog dnevnog povećanja broja novozaraženih, u nekim dijelovima BiH poput Sarajeva uvedene su dodatne mjere čiji je cilj ograničiti okupljanja većeg broja osoba, posebice u zatvorenim prostorima, no nema najava posezanja za restrikcijama kakve su ranije bile na snazi poput policijskog sata ili ograničenja kretanja.

Ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković na konferenciji za novinare u Banjoj Luci u ponedjeljak kazao je kako nošenje zaštitnih maski, osobna higijena i fizička distanca i dalje ostaju ključne preporuke za sprječavanje širenja zaraze.

"Apeliramo na sve da se strogo pridržavaju tih mjera jer su one najbolja preventiva", kazao je Zeljković.

U Sloveniji 16 novih slučajeva koronavirusa u 24 sata

U Sloveniji je u posljednja 24 sata, s 530 testiranja, potvrđeno 16 novozaraženih koronavirusom, a nijedan novi smrtni slučaj, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada.

Broj potvrđenih infekcija od početka epidemije tako se povećao na 1716, aktivnih je 195 slučajeva.

U bolnici je zbog COVID-19 trenutačno 11 ljudi, što je pet više nego prethodnog dana, objavilo je ministarstvo zdravstva, a broj umrlih među zaraženima od početka epidemije ostaje 111.

Epidemiologe posljednjih dana brine stanje u domu za starije i nemoćne u Vipavi. Prvi pozitivni slučajevi zaraze zabilježeni su u petak među štićenicima i zaposlenicima te ustanove. Do nedjelje je zaraza bila potvrđena kod sedam zaposlenih i devet štićenika, od kojih su neki prebačeni u bolnicu.

Ostali su zaraženi u karanteni ili samoizolaciji, a danas se nastavlja testiranje preostalih, pa bi se broj inficiranih mogao i povećati, javljaju u ponedjeljak slovenski mediji.

Mediji citiraju i neke od posljednjih izjava infektologinje Bojane Beović i premijera Janeza Janše, koje sugeriraju da se planira daljnje pooštravanje epidemioloških mjera i da se predviđaju neke nove restrikcije kako bi se uspostavila kontrola na novim žarištima koronavirusa

Beović je, kako prenosi ljubljansko "Delo", iznijela mišljenje da bi kontrolu granice s Hrvatskom i restrikcije koje su stupile na snagu krajem prošlog tjedna trebalo još pojačati i tako smanjiti mogućnost unosa virusa iz epidemiološki rizičnih država s crvene liste na Balkanu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene