Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velike poplave u BiH

Izvanredno stanje: Voda ulazi u kuće, aktivirala se klizišta, naselja su bez struje i vode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obilna kiša u Bosni i Hercegovini prouzročila je poplave u sjevernom i središnjim dijelovima BiH, pojedina naselja na sjeveru zemlje prometno su odsječena, a građani prijavljuju probleme u opskrbi vodom i strujom, javljaju u utorak agencije i lokalni mediji.

Poplave koje haraju Bosnom i Hercegovinom nisu zaobišle ni grad Ključ. Na ulazu u grad vidljivi su visoki vodostaji rijeke Sane, koja se izlila u dvorišta kuća. Podrumi domaćinstava su već bili poplavljeni, a u proteklim satima voda je ušla i u stambeni dio objekata desetak kuća.

Pročitajte i ovo Andrej Pavlović - 2 STANJE U DOLINI RIJEKE Vodostaj Neretve narastao, lokalna cesta kod Metkovića pod vodom i zatvorena, na terenu vatrogasci Poplave u Bosni (Foto: AFP) Poplave u BiH Nastavlja se potraga za dječakom koji je upao u nabujali potok kod Žepča

Kako je zabilježio reporter Avaza koji se nalazi na licu mjesta, riječ je uglavnom o kućama čiji vlasnici ne borave u BiH. U potpunosti je poplavljena i poznata gradska plaža u Ključu.

Vojska spremna pomoći

Ministarstvo obrane BiH oglasilo se priopćenjem u kojem navodi da su oni posljednja instanca za pružanje pomoći i da im se zahtjev za angažiranje Oružanih snaga BiH upućuje tek kada se iscrpe svi resursi ostalih nadležnih institucija.

"Ukoliko postoji potreba za pomoć ugroženima od prirodnih i drugih nesreća, u ovom slučaju od poplava, potrebno je da se javite lokalnim centrima civilne zaštite na broj 121. Ukoliko lokalni centri civilne zaštite nisu u mogućnosti pružiti potrebnu pomoć, oni zahtjev prosljeđuju entitetskim centrima civilne zaštite", navode iz Ministarstva odbrane BiH.

"Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH stavile su raspoložive resurse u stanje pripravnosti, kako bi, kao i do sada, bili na raspolaganju civilnim strukturama vlasti i svim građanima BiH", navode u priopćenju iz ministarstva.

U Banjoj Luci nema nastave

Na području šest banjolučkih naselja i dalje je na snazi izvanredno stanje. Prema informacijama Stožera za izvanredne situacije grada Banja Luka, situacija je bolja u odnosu na proteklu noć. Razina vodostaja se smanjuje, ali se očekuje da će razina rijeke Vrbas na izlazu iz Bočca još rasti. Voda se povlači s poplavljenih prostora.

Napajanje električnom energijom je u prekidu na dvije lokacije, ali je vodoopskrba uredna. Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić rekao je da su u stalnom kontaktu s predstavnicima Hidroelektrane Bočac na kojoj je još uvijek visok pritisak, ali rade na kontroliranom ispuštanju vode. "Imamo problem s kanalizacijom na više mjesta, ali ekipe su već na terenu i rješavaju to. Prijavljeno je da je voda ušla u dvorišta, prizemlje kuća ili pomoćnih objekata u 21 mjesnoj zajednici, ali je broj domaćinstava koja su bila ugrožena mnogo manji. I dalje se očekuju oborine pa će stožer zasjedati još jednom tijekom dana", kazao je Radojičić.

Podsjetio je da je nastava obustavljena kao preventivna mjera, a kako ne bi razmišljali kojim putevima idu djeca i jesu li ugrožena, navodi Klix. Grad Banja Luka će formirati komisiju za procjenu štete kojoj će građani moći prijaviti oštećenja. Sjednica Skupštine Grada, koja je trebala biti održana u utorak, je otkazana.

Na području Prijedora situacija je i dalje teška. Vodostaj Sane raste 10 centimetara po satu, a poplavljeno je više od 200 objekata i više cesta.

Aktivirala se klizišta

Obilna kiša prouzročila je poplave i klizišta u općinama Vitez, Novi Travnik i dijelu općine Travnik, dok u ostatku Srednjobosanskog kantona (SBK) za sada nema većih problema, rečeno je Feni u kantonalnoj Upravi za civilnu zaštitu.

"U naseljima Marosi i Rijeka, u općini Vitez, pojavila su se klizišta i poplave i ugroženo je oko 20-ak kuća, od čega je voda ušla u pet do šest kuća", kazala je šefica operativnog centra Zenada Čaušević.

U općini Novi Travnik, došlo je do izlijevanja rijeke Grlonice, a poplava ima u naseljima Stojkovići, Trenica, Rankovići i Bučići. "U naselju Pečuj pojavila su se dva nova klizišta, u Opari jedno, dok je u selu Orašac ugrožen most", naglasila je Čaušević. Kako je kazala, ekipe civilne zaštite bile su proteklu noć na terenu i u općini Travnik, u kojoj je ugrožen jedan dio naselja Gladnik, piše Klix.

Poplavljene kuće i cesta

Uprkos pripremi Općinskog štaba civilne zaštite, rijeka Grlonica izlila se u novotravničkom naselju Bučići, poplavila nekoliko kuća i lokalnu prometnicu, ali i na još nekoliko mjesta. Na licu mjesta od jutros su članovi Civilne zaštite koji trenutno bagerom pokušavaju probiti čep koji se stvorio te omogućiti normalno odvijanje prometa tim dijelom.

Kako nam je kazao Hamid Migalo, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu, voda se izlila samo u Bučićima, dok je na drugim mjestima riječ o sporadičnim poplavama, piše Avaz. "Imamo dosta i evidentiranih klizišta, Pečuj, Stara Opara i na još nekoliko mjesta, povišen vodostaj imamo i u MZ Nević Polje koji su tražili pijesak da prave branu, a i u Pribilovićima voda je na cesti i teče prema gradu. Osim toga, problem imamo i u Trenici, gdje voda prijeti da obori vrbu, što bi moglo uzrokovati plavljenje kuća", rekao je Migalo.

Izlila se Sana

Zbog izlijevanja rijeke Sane na magistralnu cestu Prijedor – Sanski Most, u mjestu Žeger, potpuno je obustavljen promet, a obilaznica je preko Gomjenice, priopćeno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Navodi se da je zbog aktiviranog klizišta na magistralnoj cesti Banja Luka – Prijedor, u mjestu Ramići, potpuno obustavljen promet, piše Avaz.

Na magistralnom putu Banja Luka – Čelinac, u mjestu Marjanovac, nakon intervencije dežurnih službi povukla se voda, ali je zbog sanacije odrona još neprohodno.

Proglašena prirodna nepogoda

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Banovići, načelnik općine donio je odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode na području općine Banovići.

Sve raspoloživo ljudstvo i mašine su na terenu i rade na uspostavljanju ponovne prometne komunikacije na regionalnom putu Banovići–Zavidovići. Zbog veće količine vode na kolnicima, na toj dionici ceste obustavljen je promet.

Profesionalna vatrogasna jedinica Banovići je imala više intervencija s pumpama u naseljima Seona, Banovići Selo, Smajlovići, gdje su lokalni potoci prerasli u bujice i poplavili zemljište te pravili probleme lokalnom stanovništvu. Na određene lokacije bit će poslana mehanizacija u cilju raščišćavanja i proširenja korita i ispusta.

Građani zvali Civilnu službu

Ranije je javljeno da se rijeka Vrbas u noći na utorak oko 1:30 izlila iz svojeg korita i nivo se povećava, javili su mediji. "Građani su pozvali Civilnu službu tijekom dana koja je imala problema s mehanizacijom. Građani su oko 23:30 počeli napuštati svoje domove", javljaju lokalni mediji.

U Prijedoru se izlila rijeka Sana, a voda je prekrila teniske terene koji se nalaze uz samu obalu. Također, Sana se izlila i lijevo do mosta u Tukovima, piše Radio Sarajevo.

Trenutačni vodostaj Sane u Prijedoru iznosi 460 centimetara, a kritična je točka na 420 centimetara. Sana i dalje raste, i to 10 centimetara po satu. U naselju Gomjenica počelo je postavljanje vreća s pijeskom kako bi se spriječilo izlijevanje rijeke Gomjenice.

U pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine stanje s poplavama znatno se pogoršalo tijekom noći na utorak. U dijelovima Doboja naložena je evakuacija, u dijelovima Banje Luke proglašeno je izvanredno stanje, a u nekim je mjestima otkazana školska nastava.

Općine Bosanska Krupa i Sanski Most proglasile su stanje prirodne nepogode zbog poplava, koje je prouzročila obilna kiša u posljednja dva dana. Na izvanrednoj sjednici Stožera civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK) utvrđeno je da ipak nema elemenata za donošenjem takve odluke za područje cijelog kantona, s obzirom na to da je situacija u drugim gradovima i općinama trenutačno pod kontrolom.

U Bihaću poplavljeni objekti, ceste, vodostaji rijeka u porastu

Izvanrednom sastanku u Bihaću nazočio je i direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, koji je potvrdio značajan angažman pripadnika, mehanizacije i pomoćne opreme u Sanskom Mostu.

"Oko 120 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite stacionirano je u središtu Sanskog Mosta. Na raspolaganju su nam motorni čamci, ekipa za eventualnu evakuaciju, medicinsku pomoć, pumpe za ispumpavanje vode, vreće za pijesak i ostala neophodna oprema. Pratit ćemo situaciju, a spremni smo za reakciju i u drugim gradovima i općinama ako za to bude potrebe", istaknuo je Solak.

Kada su u pitanju vodostaji rijeka, Sana je nadmašila prvu kriznu točku od 380 centimetara, dok je Una u Bihaću tridesetak centimetara ispod kritičnog nivoa od jednog metra. Evidentirano je nekoliko manjih odrona u Bihaću i Cazinu, a trenutačno je zbog izlijevanja rječice Horljave odsječeno naselje Vilenjača u Cazinu.

Doboj je ostao u redovnoj obrani od poplava i nije bilo potrebe za izvanrednim stanjem. I u utorak ujutro stanje je pod kontrolom s tendencijom pada vodostaja u gornjim tokovima Bosne, Usore i Krivaje. Vodostaj Bosne u 7 sati je 394 cm s tendencijom daljeg pada.

Kako je rekao Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, nagli porast vodostaja na području toga grada bio je u noći na utorak između 20 i 21 sata, kada je nivo Bosne povećan za 97 centimetara, prenosi ATV.

S druge strane, policija Općine Doboj Jug naložila je u ponedjeljak navečer evakuaciju stanovništva naselja Matuzići, čiji se domovi nalaze uz rijeku Usoru, koja prijeti izlijevanjem iz korita, javlja Srna. Stanovništvo je obaviješteno da napusti domove, a kao alternativni smještaj navedena je lokalna škola.

Također, u ponedjeljak navečer iz Federalne civilne zaštite potvrđeno je da se rijeka Bosna izlila na području mjesta Mravići, koje graniči s gradom Doboj.

Bujica odnijela dio pješačkog mosta

Nabujala rijeka Vrbanja odnijela je privremeni pješački most u Čelincu, gdje su se tijekom noći oglasile sirene za uzbunu, piše RTRS. Sirene za uzbunu također su se zbog poplave oglasile poslije ponoći i u naselju Trn u opštini Laktaši.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić proglasio je u ponedjeljak navečer izvanredno stanje u dijelu grada, odnosno u naseljima uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća te rijeke u Vrbas.

Ta odluka znači da se podiže kompletan sastav Civilne zaštite i sva raspoloživa tehnika kako bi se odbranile kritične točke na vodotocima. Ministar prosvjete i kulture u Vladi RS Natalija Trivić poručila je da je obustavljena nastava u Banjoj Luci, Tesliću, Novom Gradu, Čelincu, Trnu i Laktašima.

Prekid prometa na dionicama

Rijeke koje su se izlile na sjeveru Bosne i Hercegovine prouzročile su prekid prometa na pojedinim dionicama, a najkritičnije je na području Teslića, Žepča i Zavidovića, javljaju lokalni mediji.

Na području općine Teslić proglašeno je izvanredno stanje, jer su se izlile sve rijeke na tom području. Prekinuta je i sva prometna komunikacija zbog vode, ali i odrona, tako da nije moguće putovati ni prema Doboju, ni prema Banjoj Luci.

U Banjoj Luci od ponedjeljka navečer proglašeno je izvanredno stanje, pripadnici Civilne zaštite u stanju su pripravnosti, raspoređeni na kritična mjesta na području grada zbog eventualnih poplava.

Sirene za uzbunu oglasile su se u ponedjeljak navečer u Čelincu, nedaleko od Banje Luke, a nabujala rijeka Vrbanja odnijela dio privremenog pješačkog mosta, javlja Alternativna televizija.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite upozoravaju na dodatni porast vodostaja Une i Sane u toku noći i u utorak, pa su na područje Sanskog Mosta uputili svoje timove.

Strah od velikih poplava poput onih iz 2014. u Sanskom Mostu raste iz sata u sat, a Sanjane je u ponedjeljka uzbunila sirena koja se čula u popodnevnim satima, objavio je portal Klix.ba. (Hina,M.V.)

Aktualno Jak vjetar i dalje puše u Zagrebu, najjači udar – čak 101 km/h. Vatrogasci imaju važno upozorenje za građane Rijeka Gradna u Samoboru (Foto: Facebook/Ana Dutković Habajec) Rijeka Gradna u Samoboru (Foto: Facebook/Ana Dutković Habajec) Foto: Facebook/Ana Dutkovi? Habajec Rijeka Gradna u Samoboru (Foto: Facebook/Ana Dutković Habajec) Rijeka Gradna u Samoboru (Foto: Facebook/Ana Dutković Habajec) Foto: Facebook/Ana Dutkovi? Habajec Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dino Goleš i Pavle Kalinić (Foto: Dnevnik.hr) Dino Goleš i Pavle Kalinić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Pavle Kalinić (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Jak vjetar i dalje puše u Zagrebu, najjači udar – čak 101 km/h. Vatrogasci imaju važno upozorenje za građane 1/5 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene