Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gumenim mecima na prosvjednike

Bjesne prosvjedi u SAD-u: Stotine se okupile pred zgradom policije nakon ubojstva mladog Afroamerikanca

Prosvjedi protiv američke policije izbili su u nedjelju u Minnesoti nakon što je policajac ustrijelio mladog crnca po zaustavljanju njegova vozila zbog prometnog prekršaja oko 16 kilometara od mjesta na kojem je ubijen George Floyd tijekom uhićenja u Minneapolisu prošlog svibnja.

Bijesne gomile u stotinama okupile su se ispred zgrade policijskog odjela Brooklyn Centra u nedjelju navečer, policajci u zaštitnoj opremi ispaljivali su gumene metke, omamljujuće granate i puštali oblake kemijskih iritansa.

Rođaci i guverner Minnesote Tim Walz muškarca kojeg je ubila policija identificirali su kao Dauntea Wrighta (20). Walz je u priopćenju rekao da nadgleda prosvjede u Brooklyn Centru, predgrađu Minneapolisa, "dok naša država oplakuje još jedan crni život koji je uzela policija".

Protupolicijski prosvjednici već su proveli prethodne dane prosvjedujući u Minneapolisu, dok suđenje Dereku Chauvinu, bivšem bijelom policajcu, ulazi u treći tjedan suđenja okruženog pregradama i vojnicima iz Nacionalne garde.

Chauvin je osuđen za ubojstvo zbog klečanja na vratu Georgea Floyda, 46-godišnjeg crnca u lisicama, tijekom smrtonosnog uhićenja prošlog svibnja, čiji je video izazvao globalne prosvjede protiv policijske brutalnosti.

Pročitajte i ovo Šokantna snimka uhićenja Georgea Floyda - 5 Policajcu prijeti zatvor Uznemirujuće snimke kamera s policijskih odora otkrile nove detalje o zadnjim trenucima čovjeka čija je smrt izazvala val nereda u svijetu

Wrightova majka Katie Wright rekla je novinarima da je primila poziv od sina u nedjelju popodne, s riječima da ga je policija zaustavila zato što je imao osvježivače zraka koji su visjeli s retrovizora, što je ilegalno u Minnesoti. Mogla je čuti policiju kako govori njezinu sinu da iziđe iz vozila, rekla je.

"Čula sam prepiranje i policajca kako govori 'Daunte, nemoj bježati', rekla je kroz suze. Poziv se završio, a ona je ponovno pozvala sinov broj, na koji je odgovorila njegova djevojka rekavši da je mrtav u vozačkom sjedalu.

U priopćenju policija Brooklyn Centra rekla je da su policajci nešto prije 2 popodne zaustavili muškarca zbog prometnog prekršaja te pronašli da je postojala otvorena tjeralica protiv njega. Dok ga je policija pokušavala uhititi, vratio se u automobil. Jedan policajac ustrijelio je muškarca, koji nije bio identificiran u priopćenju. Muškarac se odvezao nekoliko ulica dalje prije nego što je udario drugi automobil i umro na licu mjesta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Ne mogu disati" Počelo suđenje za ubojstvo koje je potreslo Ameriku: "George Floyd je hodao, disao i govorio dok mu policajac nije pritisnuo vrat"

Policija kaže da su tjelesne kamere obojice policajaca snimale incident. Državni ured kriminalne istrage istražuje pucnjavu.

Ogranak Američke unije za građanske slobode u Minnesoti rekao je da bi slučaj trebala istražiti druga nezavisna agencija i zahtijevati trenutačno objavljivanje bilo kakvih videa koji postoje o pucnjavi. Skupina je kazala da je "duboko zabrinuta što je policija osvježivače zraka iskoristila kao izgovor za zaustavljanje, nešto što policija često radi kad su u pitanju crnci."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POLICIJSKA BRUTALNOST Minneapolis će obitelji Georgea Floyda isplatiti 27 milijuna dolara: "Tješi nas što je George i u smrti pokazao svijetu kako živjeti"

Blizu mjesta ubojstva prosvjednici su bijesno vikali na skupinu policajaca u zaštitnoj opremi koji su ispred sebe držali dugačke pendreke. Neki su prosvjednici vandalizirali dva policijska automobila bacajući na njih kamenje i skačući po njima. Policajci su ispalili gumene metke, pogodivši barem dvije osobe u gomili, zbog čega je barem jedan muškarac krvario iz glave, rekao je Reutersov svjedok, prije nego što su prosvjednici otišli pred zgradu policije.

Pucnjava u nedjelju bila je tragična, rekao je gradonačelnik Brooklyn Centra Mike Elliott.

"Molimo prosvjednike da nastave biti mirni i da se s mirnim prosvjednicima ne ophodi sa silom", rekao je u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene