Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Motiv još nije poznat

Policija traga za motivima masakra u Las Vegasu, razgovaraju s djevojkom napadača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraga motiva jednog od najtežih napada u američkoj povijesti u kojemu je život izgubilo 58 osoba okrenula se partnerici američkog umirovljenika koji je pucao po ljudima okupljenima na koncertu u Las Vegasu u nedjelju.

Stephen Paddock, koji se ubio prije nego što je policija upala u njegovu hotelsku sobu koju je pretvorio u snajpersko gnijezdo, nije ostavio naznaka razlozima zbog kojih se odlučio na pokolj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slika koja priča svoju priču Identificiran heroj s fotografije koji je tijekom pokolja u Las Vegasu svojim tijelom zaštitio djevojku od kiše metaka Slika nije dostupna Ubio 58 ljudi Manijak iz Las Vegasa živio tajni život, moguće da je imao pomagača u napadu

Istražna tijela nadaju se da će dobiti neke odgovore od žene koja je živjela s Paddockom Marilou Danley. Ona je doputovala iz rodnih Filipina u Los Angeles u srijedu. Američki izvori priopćili su da nije uhićena, već FBI razgovara s njom.

Policija u Manili kazala je kako je njezin povratak u SAD bio koordiniran s američkim vlastima i da se ona odlučila na povratak u SAD kako bi pokazala da nije imala nikakve veze s napadom.

Filipinska policija kazala je kako im je rečno da je Paddock koristio njezine dokumente kad se prijavio u hotel u Las Vegasu iz kojeg je pucao na posjetitelje koncerta. Danley ima kćer koja živi u Los Angelesu. Ima australsko državljanstvo i živjela je s Paddockom u umirovljeničkoj zajednici u mjestu Mesquite u Nevadi oko 145 kilometara sjeveroistočno od Las Vegasa.

Istražitelji proučavaju iznos od 100.000 dolara koji je Paddock (64) poslao na račun u Filipine za koji se čini da je bio namijenjen njoj kao životno osiguranje. Danley se na društvenim mrežama opisivala kao "profesionalna zaposlenica kockarnice", majka i baka. Istražitelje zanima je li Paddock potaknuo Danley da napusti SAD uoči napada.

Američki dužnosnik kazao je kako su istražitelji otkrili dokaze da je Paddock možda uvježbao planove napada na drugim mjestima prije nego što je napao posjetitelje festivala country-glazbe Route 91 Harvest s 32. kata hotela Mandalay Bay na glavnog ulici u Las Vegasu.

Istraga otkrila čitav arsenal oružja

Svježi detalji o masakru i arsenalu kojim je raspolagao Paddock pojavili su se u utorak.

Policija je kazala da je Paddock pucao po masi između devet i 11 minuta prije nego što si je oduzeo život. Postavio je kamere u hotelski apartman i izvan njega kako bi vidio policiju dok mu se približava.

Istražitelji su na trima lokacijama povezane s Paddockom otkrili ukupno 47 komada oružja – u njegovu hotelskom apartmanu u Mandalay Bayu, domu u Mesquiteu i još jednoj nekretnini koja je povezana s njim u gradu Reno u Nevadi. Dvanaest komada oružja pronađenog u hotelskoj sobi bilo je opremljeno napravama koje ih pretvaraju u automatsko oružje i koje su legalne.

Sve oružje – puške, pištolje i sačmarice – kupio je u četiri države: Nevadi, Utahu, Kaliforniji i Teksasu. Prema navodima pojedinih medija, oružje je u hotel donio u desetak kovčega.

Pretraga njegova vozila otkrila je zalihu amonijeva nitrata, gnojiva koje se može koristiti za izradu eksploziva i koje je korišteno u napadu na saveznu zgradu 1995. u Oklahoma Cityju kada je ubijeno 168 osoba. Počinitelj toga napada bio je mladi Amerikanac Timothy McVeigh.

U napadu u Las Vegasu ozlijeđeno je više od 500 osoba, od kojih su neke stradale u stampedu koji je nastao dok su posjetitelji festivala pokušavali bježati pred kišom metaka. Dvadeset ozlijeđenih još je životno ugroženo.

Ključno pitanje i dalje je neodgovoreno

Što je potaknulo napadača, još nije poznato. Savezni, državni i lokalni istražitelji još nisu pronašli nijedan dokaz da je Paddock imao kontakte sa stranim ili domaćim terorističkim skupinama, a analiza njegova života nije pokazala da je postojao obrazac kriminalnog ponašanja ili govora mržnje, rekao je dužnosnik Domovinske sigurnosti.

Iako istražitelji nisu isključili mogućnost mentalne bolesti ili neke vrste ozljede mozga, "ni za to nema dokaza", kazao je dužnosnik.

Paddockov brat Eric kazao je kako mu je napad potpuno nejasan. "Ima sve manje smisla što ga više pokušavamo otkriti", napisao je u tekstualnoj poruci u utorak Eric Paddock. "Kladim se u koliko god hoćete da neće pronaći nikakve veze ni s čim... on je to učinio potpuno sam".

Rekao je kako obitelj ne planira održati ispraćaj za brata koji nije bio vjernik jer bi to privuklo neželjenu pažnju. Brata je opisao kao dobro zbrinutog entuzijasta te poklonika videopokera i krstarenja koji nije patio od mentalnih bolesti.

Trump u Las Vegasu: ''Ovo je jako tužan dan za mene''

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je stigao u Las Vegas na susret sa žrtvama krvoprolića u kojem je ubijeno 58 osoba i ranjeno više od 500, kao i s policijom koja ispituje partnericu ubojice kako bi odredili njegov, još uvijek nedokučiv, motiv.

"Ovo je jako tužan dan za mene", rekao je američki predsjednik iz vrata Bijele kuće prije polaska u Las Vegas.

U pratnji supruge Melanije sletio je u zračnu luku McCarran nedaleko od mjesta drame. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene