Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaotično jutro

Nadrealne fotografije ''ratnog stanja'' u Cetinju: Suzavci, šok bombe i gas maske

Usprkos protivljenju nekoliko tisuća prosvjednika koji su dva dana držali blokirane ceste prema Cetinju u povijesnoj vjerskoj prijestolnici Crne Gore jutros je ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Mitropolit Joanikije i patrijarh srpski Porfirije na Cetinje su doletjeli helikopterom i u pratnji specijalne policijske jedinice, dok su istodobno policijske snage u samom središtu crnogorske prijestolnice i na cestama razbijali barikade i prosvjede koristeći se suzavcem i šok bombama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićeno nekoliko osoba Ustoličen mitropolit Joanikije: U žestokim sukobima policije i prosvjednika ozlijeđeno nekoliko osoba

U incidentima je, prema službenim podacima, ozlijeđeno sedam policajaca, a desetak prosvjednika zatražilo je medicinsku pomoć.

Među 14 uhićenih osoba je i Veselin Veljović, savjetnik za sigurnost predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je, kako pokazuje snimka objavljena na internetu, u jednom trenutku nasrnuo na policajce.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić kazao je da je napad na policiju napad na državu: "Sve što se događalo jučer i danas na Cetinju je pokušaj terorističkih akcija. Potpuno je jasno da su nalogodavci i organizatori najviše rukovodstvo DPS-a u suradnji sa organiziranim kriminalnim grupama kojima će država stati na put".

Sada je situacija u crnogorskoj prijestolnici mirna, građani su u šetnji ulicama Cetinja, a policija raščišćava ostatke barikada i uspostavlja redovit promet.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUKOBI OD JUTRA VIDEO Napad na novinare: Prosvjednici na Cetinju kamenjem gađali ekipu N1

Prosvjedi jasno pokazuju napetosti u Crnoj Gori između stanovnika koji zagovaraju tješnje veze s Beogradom i Crnogoraca koji se tome protive. Podsjetimo, Crna Gora se od Srbije odvojila 2006. godine, no njezina crkva nije postala autokefalna i pod okriljem je SPC-a što protivnici smatraju simbolom srpskog utjecaja na samostalnu Crnu Goru.

Trećina od 620.000 stanovnika Crne Gore izjašnjavaju se kao Srbi, a neki srpski nacionalisti čak i negiraju crnogorski identitet. Crnogorci smatraju uvredom i provokacijom da poglavar SPC-a bude ustoličen u manastiru gdje po tradiciji počivaju moći svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene