Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MALA LEKCIJA IZ POVIJESTI

Sporazum kojim je završen rat, a koji je složio ovakvu kartu BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Održavanje referenduma u suprotnosti je s Daytonskim sporazumom. Njime je BiH podijeljena na dva entiteta, a funkcije se dijele po etničkom ključu.

Daytonskim sporazumom završen je rat u Bosni i Hercegovina, a zemlja je njime podijeljena na Federaciju BiH kojoj pripada oko 51% teritorija, Republiku Srpsku s oko 49% teritorija i distrikt Brčko koji je jedinstvena administrativna jedinica lokalne samouprave pod suverenitetom BiH.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i Vladimir Putin Planira "ekonomsku uniju" Dodika baš briga za američke sankcije: "Imam druge prijatelje, Vučića, Putina i Orbana..." Milorad Dodik Stigao brzi odgovor Nakon Dodikovog udara na Ustavni sud BiH stigla pljuska iz EU: "Prekid suradnje je za žaljenje"

Federacija BiH je podijeljena na deset autonomnih kantona. U pet većinu imaju Bošnjaci, u tri Hrvati, dok su dva etnički miješana. Svaki od kantona ima svoju vladu.

Republika Srpska, za razliku od Federacije je unitarna i nije podijeljena na kantone.

Posljednji popis stanovništva u BiH obavljen je prije gotovo tri godine, a zbog sporenja oko metodologije, na objavu se čekalo više od dvije i pol godine. Dužnosnici Republike Srpske rezultate ne priznaju. Prema popisu, od ukupno nešto više od 3 milijuna i 530 tisuća stanovnika, gotovo dvije trećine živi u Federaciji, a jedna trećina u Republici Srpskoj.

Prema etničkoj pripadnosti, u BiH živi 50,11% Bošnjaka, 30,78% Srba i 15,43% Hrvata. Usporedbe radi, prema popisu iz 1991. u susjednoj je zemlji bilo 43,47% Bošnjaka , 31,21% Srba te 17,38% Hrvata.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene