Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prisegnula u Strasbourgu

Pejčinović Burić preuzela dužnost glavne tajnice Vijeća Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u srijedu je službeno preuzela funkciju glavne tajnice Vijeća Europe (VE).

Ona je druga žena i prva osoba iz srednje i istočne Europe na tom položaju.

U završnom glasanju pobijedila je belgijskog kolegu Didiera Reyndersa.

Bivša šefica hrvatske diplomacije je u sjedištu VE-a u Strasbourgu iznijela svoju viziju rada i prisegnula kao 14. čelnica organizacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Vladi šute Rupa u vlasti: Odlazak ministrice Pejčinović Burić pada u nezgodno vrijeme, evo i zašto

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Glavna tajnica Vijeća Europe Pejčinović Burić dadiljala je u obitelji Ecclestone, slušala Boba Dylana i Floyde, a Milanovića nazvala haharom

Ranije u srijedu, u gradskoj vijećnici u Strasbourgu, obilježena je 70. godišnjica VE koja okuplja 47 članica iz Europe i šire regije.

Pejčinović Burić je uz odlazećeg glavnog tajnika, Norvežanina Thorbjorna Jaglanda, bila domaćin svečane sjednice u dvorani u kojoj je 1949. osnovana ta organizacija.

VE je međunarodna organizacija koja broji 47 država članica - cijelu Europu osim Bjelorusije i Kosova, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza. Hrvatska joj se pridružila 1996.

Vijeće je osnovalo Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, Venecijansku komisiju koja okuplja stručnjake za ustavna pitanja i instituciju povjerenika za ljudska prava.

Jedan od najvećih zagovornika osnivanja Vijeća bio je britanski čelnik Winston Churchill koji je 1949., kad je osnovano, u Zuerichu poručio: "Moramo izgraditi Sjedinjene europske države... Prvi korak je osnivanje Vijeća Europe", stoji na stranicama organizacije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene