Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pred stotinama tisuća vjernika

Papa proglasio svetima Francisca i Jacintu, dvoje pastira iz Fatime

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo predvodio je misu u portugalskom svetištu Gospe Fatimske gdje je kanonizirao brata i sestru vidjelice.

Nakon što se poklonio nad njihovim grobovima u Bazilici Gospe Fatimske, papa Franjo izgovorio je ritualnu formulu proglašenja svetim na portugalskom, popraćenu pljeskom vjernika - među kojima su neki bili u suzama - okupljenim na velikom platou svetišta.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ukrajinci bijesni Rusi likuju zbog papine izjave: "To je poruka Zapadu da prizna da je u krivu" Dmitro Kuleba Osvrnuo se na duhove prošlosti Ukrajinski ministar oštro odgovorio papi: "Naša zastava je žuto-plava, a njega pozivam da izbjegne ponavljanje pogrešaka iz prošlosti"

Francisco i Jacinta, koji su preminuli od španjolske gripe u dobi od deset i devet godina, postat će najmlađi sveci u povijesti Katoličke crkve koji nisu umrli kao mučenici.

Godine 1917. u tragičnom kontekstu Prvog svjetskog rata, Francisco (9), Jacinta (7) i njihova rođakinja Lucia dos Santos (10), pobožni i neuki pastiri izolirana sela, tvrdili su da im se ukazala Marija u šest navrata svakog 13. u mjesecu počevši od svibnja, stoji u reportaži Hine.

Papa Franjo je u Portugal doputovao u petak poslijepodne, a navečer je u Kapeli ukazanja u Fatimi molio u tišini. Na platou u središtu fatimskog svetišta dočekalo ga je mnoštvo od 400.000 hodočasnika, koje je u poruci mira pozvao da mu pomognu "srušiti sve zidove".

"Za svijet, molim za slogu svih naroda", rekao je Papa, pozvavši vjernike da se vode "primjerom Francisca i Jacinte". Tako ćemo "srušiti sve zidove i pobijediti sve granice, idući prema svim periferijama i navješćujući u njima Božju pravdu i mir", istaknuo je papa Franjo.

Treća vidjelica Lucia dos Santos, rođakinja Francisca i Jacinte, umrla je 2005. u 97. godini, a postupak njezine beatifikacije je u tijeku.

Po katoličkoj predaji, Djevica Marija se pojavila u šest navrata od svibnja do listopada 1917. Jacinti, Franciscu i Luciji. Otkrila im je poruku podijeljenu na tri "tajne" koje je Katolička crkva ocijenila proročkim u povijesti 20. stoljeća.

U Fatimu, grad s 12.000 stanovnika u središnjem dijelu Portugala, stiglo je i 2000 novinara, 2000 svećenika, 71 biskup i osam kardinala te 350 teških bolesnika koji se nadaju čudesnom ozdravljenju. Franjo je četvrti papa koji je posjetio Fatimu u posljednjih pola stoljeća. Prvi je stigao Pavao VI., na 50. godišnjicu ukazanja 1967.

Fatimske tajne

Prva tajna se odnosila na viziju pakla, a druga navijestila drugi svjetski rat i uspon komunističke rusije. Treća fatimska tajna ostala je misterij, Vatikan je službeno objavio 5 godina prije Lucijine smrti i zapravo ne govori ništa pa mnogi teolozi i katolički publicisti i poput Vittoria Mesoria i danas sumnjaju u vjerodostojnost vatikanskog priopćenja.

Lucija je umrla 2005 godine, njezina čelija je odmah zapečaćena i u nju mogu ući samo malobrojni predstavnici visokog klera s posebnim dopuštenjem Vatikana. U grob je možda ponijela jedno od najvećih proročanstava u crkvenoj povijesti.

Lucija je u procesu proglašenja blaženom. Francisca i Jacintu će Sveti otac sutra kanonizirati. Crkva je Fatimu, jedan prsten u lancu marijinih ukazanja službeno priznala 1930. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene