Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Proučavat će ''pastoralnu situaciju''

Papa Franjo imenovao izaslanika Svete Stolice za Međugorje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo je u subotu imenovao poljskog nadbiskupa Henryka Hosera posebnim izaslanikom Svete Stolice za proučavanje 'pastoralne situacije' u Međugorju.

Poljski nadbiskup Henryk Hoser u Međugorju neće imati znanstvenu, već pastoralnu ulogi, ističu iz Svete Stolice. Naime, neće odlučivati o vjerodostojnosti navodnih Marijinih ukazanja, već će pomoći oko pastoralnih pitanja.

Pročitajte i ovo Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem

Od vjerodostojnosti i zakonitosti navodnih ukazanja odluku mora donijeti Vatikanska Kongregacija za nauk vjere. Očekuje se kako će Hoser svoj mandat posebnog izaslanika završiti do ljeta ove godine.  

Sveta Stolica imenovala je u ožujku 2010. godine posebno povjerenstvo za Međugorje na čelu s kardinalom Camillom Ruinijem koje je nakon višegodinjeg rada završilo svoje istraživanje o međugorskom fenomenu, navodnim ukazanjima Blažene Djevice Marije koja se, po tvrdnjama šestero vidjelaca, ukazuje od 1981. sve do danas.

Sveta Stolica još uvijek istražuje ovaj fenomen. U međuvremenu u ovo hercegovačko mjesto stižu milijuni hodočasnika za koje treba organizirati primjerenu vjerničku skrb, pa se današnja odluka Vatikana vezuje uz ovu pojavu.

Franjevci o imenovanju

Povodom imenovanja posebnog izaslanika priopćenjem se oglasio Provincijalat hercegovačke franjevačke provincije. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Danas, 11. veljače 2017., u podne, na spomendan Blažene Djevice Marije, Gospe Lurdske, Tiskovni ured Svete Stolice priopćio je da je Sveti Otac Franjo imenovao Posebnog Izaslanika Svete Stolice za Međugorje u osobi Njegove ekselencije Mons. Henryka Hosera, SAC, poljskog Nadbiskupa, aktualnog Ordinarija Varšave – Praga.

U ime Hercegovačke franjevačke provincije, čijoj je pastoralnoj skrbi povjerena župa Međugorje, izražavam sinovsku zahvalnost Rimskome prvosvećeniku, Svetome Ocu Franji, na istinskoj pastirskoj brizi i pozornosti koja se očituje ovim imenovanjem.

U isto vrijeme, Njegovoj ekselenciji, Nadbiskupu Hoseru, izražavam srdačnu dobrodošlicu. Ova Provincija i franjevci koji pastoralno djeluju u Međugorju, s poštovanjem i odanošću primaju imenovanoga Posebnog izaslanika Svete Stolice, potvrđujući iskrenu i potpunu suradnju te svoje molitve za plodan i blagoslovljen rad u izvršenju povjerene zadaće.

U Mostaru, 11. veljače 2017.

Fra Miljenko Šteko, provincijal"

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene