Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAJNOVIJA OTKRIĆA SONDE

Otkriveni detalji o Mjesecu koji su iznenadili znanstvenike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineska lunarna sonda Chang'e-3 u protekle dvije i pol godine je prikupila veliku količinu podataka i fotografija s Mjeseca. Neki su detalji iznenadili i same znanstvenike.

Prvi kineski rover u svemiru, Yutu, sletio je na Mjesec 14. prosinca 2013. godine i još uvijek uspješno radi što je dosadašnji rekord, odnosno najduži boravak jedne takve sonde na površini Mjeseca. U četvrtak je Yutu ušao u svoj period mirovanja nakon 33 radna lunarna dana, odnosno 462 zemaljska dana, tijekom kojih je opet prikupio veliku količinu podataka.

Chang'e-3 je, uz pomoć najmodernije tehnologije, napravio prvu geološku kartu Mjeseca koja je važna znanstvena osnova za pogled u njegovu evolucijsku povijest kao i istraživanje njegovih resursa. Karta prikazuje geološku strukturu 330 metara ispod površine Mjeseca, a otkriven je i novi kamen - mjesečev bazalt.

Radar na Yutuu otkrio je tri sloja bazalta pod zemljom, a samo je najgornji sloj debeo 195 metara. ' To znači da su tamo do prije dva milijuna godina bile velike količine magme koja je eruptirala i da je aktivnost magme trajala duže nego što smo mislili', kazao je znanstvenik s Instituta za geologiju i geofiziku Lin Yangting.

Pročitajte i ovo Filipinski ratni brod Odnosi su na prekretnici Proključalo na Dalekom istoku, SAD je spreman intervenirati: "Nitko nas neće pokoriti, odgovorit ćemo na napade" Jemenski hutisti, ilustracija Zaustavit će rezolucije UN-a Hutisti u Omanu postigli dogovor s moćnim saveznicima: Njihove brodove neće napadati

Osim toga, pokazalo se i da je mjesečevo tlo dublje, gotovo dvostruko od onog što su govorili prijašnji podaci.

Teleskop je donio i najnovije podatke o količinama vode na Mjesecu i po prvi puta je dokazano - tamo nema vode.

'Mjerili smo ima li vode na površini Mjeseca i iznad nje i dobili smo toliko male vrijednosti, što je i u skladu s očekivanjima stručnjaka da tamo nema dragocjene tekućine za ljude', pojasnio je Wei Jianyan, znanstvenik s Nacionalnog opservatorija Kine.

Prvi svjetski skener ultraljubičastih zraka, koji je instaliran upravo na Chang'e-3 prikupio je velike količine fotografija plazmosfere koja je najdublji dio Zemljine magnetosfere.

'Ako nešto ometa magnetosferu, oblik i struktura plazomsfere bit će također pogođeni, odnosno vidjet će se određene promjene. Proučavajući strukturu plazmosfere možemo pratiti utjecaj sunčeve aktivnosti na Zemlju, odnosno solarne oluje, koje bi mogle uništiti komunikacije objekata koji se nalaze oko našeg planeta poput navigacijskih i komunikacijskih satelita ali i letjelice s posadom koje su u svemiru. To je ekskluzivna sposobnost Chang'e-3 sonde - da promatra promjenu plazmosfere kao jedan od indikatora za praćenje solarnih oluja', pojasnio je He Han iz Nacionalnog opservatorija Kine.

Kina je treća zemlja, nakon SAD-a i Rusije, koja je izvela ovakvu svemirsku misiju na Mjesecu, piše Reuetrs.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene