Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

"nespomenik"

Opet je neprepoznatljiva: Melania Trump dobila novi kip u Sevnici, hoće li opet biti "strašilo za ptice"?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brončana skulptura američke prve dame Melanije Trump u prirodnoj veličini otkrivena je u utorak usred polja blizu njezine rodne kuće u Sevnici te je zamijenila drveni kip koji je ranije ondje postavljen, no zapaljen je i uništen u srpnju.

Drvena skulptura Melanije Trump zapaljena je u noći 4. srpnja, na dan kada Amerikanci slave Dan neovisnosti.

Pročitajte i ovo Melania Trump (Foto: AFP) istraživanje CNN-a Amerikancima je dosta Melanije: Prva dama Bijelu kuću napušta s poražavajućim podacima o popularnosti Slika nije dostupna Slijedi suprugove korake Ne priznaju poraz na izborima: Melania Trump još nije obavila telefonski razgovor s Jill Biden

Novi brončani kip postavljen je na 2,8 metara visokome drvenom stupu, ali zbog grubih crta lica Melania je i ovaj put neprepoznatljiva. Naime, riječ je o kopiji prvog kipa izrađenoj u brončanom odljevu iz originala.

Uz statuu je postavljena ploča s natpisom: "Ovaj je kip posvećen vječnom sjećanju na spomenik Melaniji koji je stajao na istome mjestu".

Izvorni drveni kip u prirodnoj veličini, čiju je izradu naručio američki konceptualni umjetnik iz Berlina Brad Downey, motornom je pilom izrezbario obrtnik i lokalni umjetnik Aleš Zupevc.

Kip je prikazivao američku prvu damu slovenskog porijekla u plavoj haljini s podignutom lijevom rukom, kao da maše. Tako je oponašana poza s inauguracije njezina supruga 2017. godine. Neki su to umjetničko djelo zbog prirode u kojoj je postavljena nazivali "strašilom za ptice".

Izradu brončane "karikature" i ovaj je put naručio Downey, koji je pojasnio da je na taj način želio postaviti "nespomenik, kontrapropagandu".

Za AFP je rekao da je na taj način želio kritizirati politiku stanara Bijele kuće te podsjetiti da je i Trumpova supruga, rođena kao Melania Knavs u Jugoslaviji, zapravo imigrantica.

Svi prisutni na otkrivanju drugoga kipa mogli su uživati u torti nazvanoj po Melaniji, koju proizvode u pekarnici u Sevnici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene