Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ogromna šteta od poplava

Izvanredno stanje u Veneciji, sanacija od poplava koštat će više od milijardu eura: "Vidjeti to uživo je još veća katastrofa"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro najavio je kako će se otvoriti fond za obnovu u koji će moći uplatiti svi. U poplavi je oštećeno više od 50 sakralnih objekata, a u četvrtak je poplavilo 70 posto grada.

Za sanaciju štete od poplave u Veneciji Talijanima će trebati puno više od 20 milijuna eura koliko je izdvojila vlada nakon što je proglasila izvanredno stanje. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro kazao je da je šteta u samo jednom danu porasla na oko milijardu eura te najavio kako će se otvoriti fond za obnovu u koji će moći uplatiti svi.

Pročitajte i ovo Posljedice u Dalmaciji Zbraja se šteta Zbrajaju je štete nakon oborina u Dalmaciji: Više od sto intervencija odradili su vatrogasci Dalibor Bišćan, Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice barijera Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice o uspješnoj obrani: "Inače bismo znali bdjeti noćima i graditi branu"

U četvrtak je more preplavilo 70 posto grada, a u petak je na snazi bila crvena uzbuna u isčekivanju novih poplava i žestokih udara vjetra.

Ministar kulture Dario Franceschini također je posjetio Veneciju u petak i složio se da će zadaća obnove grada biti golema.

"Vidjeti ova mjesta uživo ostavlja dojam znatno veće katastrofe nego što se čini kada se gleda na televiziji", rekao je Franceschini i dodao da je oštećeno više od 50 sakralnih objekata.

Poplavljenu Veneciju obišli su i talijanski političari Matteo Salvini i Silvio Berlusconi.

Stupanj opasnosti blago snižen

Stupanj opasnosti u subotu je u cijeloj Veneciji blago snižen, premda je grad i dalje poplavljen te je na snazi izvanredno stanje nakon plime koja ga je opustošila.

Pripadnici talijanske civilne zaštite snizili su u subotu stupanj opasnosti s "crvenog" na "narančasto", premda još uvijek nije isključena opasnost od nove plime i jakog vjetra. U petak je "acqua alta", kišom i nabujalim morem izazvana plima u laguni koja je dosegnula 1,54 metra prisilila gradsku upravu da na nekoliko sati zatvori Trg svetoga Marka.

U utorak navečer, u Veneciji je zabilježena najveća plima u zadnje 53 godine - 1,87 m, što je drugi povijesni rekord iza onog evidentiranog 4. studenog 1966. kada je voda dosegnula 1,94 metra.

Voda je poplavila crkve, trgovine, muzeje i hotele ovog dragulja svjetske baštine.

Uprava muzeja Guggenheim planirala je otvoriti ga u petak, no poput brojnih drugih ustanova, predomislila se zbog pogoršanih vremenskih uvjeta. (M.R./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene