Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mladi podupiru režim

Održan masovni skup u Sjevernoj Koreji: Maknut ćemo SAD s površine Zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja ponovila je svoju prijetnju da će uništiti SAD, ovog puta zaklevši se da će iskoristiti svoju mladež da "makne SAD s površine Zemlje".

Službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA u četvrtak je objavila reportažu o masovnom skupu održanom na Trgu Kim Il Sunga u Pjongjangu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat protiv Ukrajine Sjevernokorejske tvornice steljiva rade punom parom: Rusiji u kontejnerima šalju milijune granata Chun Ki-won s djecom vjerovali su mu Pastor spašavao djecu, a onda ih seksualno zlostavljao: Osudili "azijskog Schindlera"

Prvi tajnik Odbora gradske lige mladeži Pjongjanga Mun Chol tijekom skupa zakleo se da će "mladi ljudi postati pet milijuna ljudskih metaka i bombi i nuklearnih bojevnih glava koje će SAD maknuti s površine Zemlje".

Sudionici su na skupu držali natpise na kojima su pisali slogani poput:

- "Oni koji nas dotaknu neće izbjeći smrt"
- "Nuklearnim gromom uništite SAD"
- "Postanimo metci i bombe posvećeni obrani poštovanog vrhovnog vođe druga Kim Jong Una!"
- "U potpunosti podržavamo izjave vlade Sjeverne Koreje kojom je odbijeno 'rješenje sankcijama' protiv Sjeverne Koreje!"

Član Radničke stranke Koreje Kim Ki Nam također je govorio na skupu. Tijekom svojeg govora osudio je Ameriku koja se ponaša "poput gangstera", ali i njezine saveznike zato što su s njom "zakuhali" sankcije jer su bili "uplašeni moću" nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

Kim je rekao da se SAD pogrešno naziva "jedinom supersilom na svijetu" i natuknuo da će pritisak kojim se nastoji onesposobiti nuklearni program Sjeverne Koreje samo potaknuti njegovo daljnje razvijanje, stoji u reportaži australskog medija news.com.au.

Kim je tijekom svog govora također implicitno zaprijetio američkim saveznicima.

"Susjedne države koje prate SAD poput lutaka... nikada neće pobjeći od odgovornosti za stvaranje situacije koja je ugrozila mir i sigurnost na Korejskom poluotoku", rekao je te dodao da će "Sjeverna Koreja ostati nepokolebljiva jer posjeduje najjače nuklearno oružje i međukontinentalne balističke projektile (ICBM)."

Tenzije na vrhuncu

Tenzije između Sjeverne Koreje i SAD-a dosegle su vrhunac nakon što je Trumpova administracija UN-ovim sankcijama kaznila Sjevernu Koreju zbog lansiranja ICBM-ova.

Nakon što je Sjeverna Koreja odgovorila vlastitim prijetnjama, Trump ih je opomenuo da će njihovo djelovanje biti dočekano s "vatrom i bijesom kakve svijet nikada nije vidio".

Sjeverna Koreja odgovorila je da "samo apsolutna sila" utječe na nekog tko je "toliko lišen razuma" kao što je Trump.

Nedosljedne izjave Trumpove administracije

Američki državni tajnik Rex Tillerson i američki ministar obrane Jim Mattis nisu bili dosljedni kada su komentirali situaciju u Sjevernoj Koreji.

Dok je Mattis ponovio Trumpovu retoriku, upozorivši da bi djelovanje Sjeverne Koreje moglo uzrokovati "kraj režima i uništenje njegova naroda", Tillerson je rekao da se prijetnja te izolirane nacije nije pogoršala i da "Amerikanci mogu spavati mirno".

Tillerson je dodao da je Trump "Sjevernoj Koreji poslao snažnu poruku koju Kim Jong Un može razumjeti jer on, čini se, ne razumije jezik diplomacije",

Unatoč raznovrsnim izjavama glasnogovornica Američkog ministarstva vanjskih poslova Heather Naauert rekla je da su "Sjedinjene Države na istoj valnoj duljini" kada je u pitanju Sjeverna Koreja.

"Neovisno o tome je li u pitanju Bijela kuća, Ministarstvo vanjskih poslova ili Ministarstvo obrane, mi govorimo jednoglasno i svijet govori jednoglasno, što smo vidjeli tijekom zasjedanja Vijeća sigurnosti kada je odluka o sankcijama donesena jednoglasno."
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene