Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oblak nad cijelom zemljom

Normalizacija: Otvorena i zračna luka u Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otvorene su zračne luke u Splitu, Dubrovniku, Zadru i Zagrebu.

Oblak prašine proširio se tijekom noći na cijeli teritorij Hrvatske na svim visinama, a najveća je koncentracija bila na 7 do 11 kilometara. No, najnovije simulacije pokazuju da će rijetki dio oblaka, koji se sastoji od raspršenih i oku nevidljivih čestica vulkanske prašine, i dalje biti iznad većeg dijela Hrvatske, osim iznad južne Hrvatske, priopćili su iz DHMZ-a. Otvoren je zračni prostor iznad srednjeg i južnog Jadrana, a u skladu s tim, u 9.30 donesena je odluka o otvaranju zračnih luka u Dubrovniku, Splitu i Zadru, rekla je za Dnevnik.hr Olivera Ilijaš iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe. U popodnevnim satima normalizirao se zračni promet u sjevernoj Hrvatskoj, pa je tako otvorena i zračna luka Zagreb. Za sada ostaje zatvoren aerodrom u Osijeku. Najveća je koncentracija vulkanskih oblaka iznad Hrvatske bila jučer oko 20 sati, uz iznimku južnih krajeva (južnije od Makarske i otoka Brača). Na tim dijelovim zemlje oblaci vulkanske prašine proširili su se oko dva sata poslije ponoći.

Croatia Airlines leti u Split i Dubrovnik

Zbog vulkanskog pepela Hrvatska kontrola zračne plovidbe je tijekom noći zatvorila zračni prostor za cijelu Hrvatsku, a zabrana slijetanja i polijetanja odnosila se i na sve zračne luke u RH. Croatia Airlines će danas obaviti let iz Dubrovnika prema Madridu, te redovni i dodatni let između Splita u Rima, priopćeno je iz Croatia Airlinesa. Zbog otvaranja Zagrebačke zračne luke Croatia Airlines obavit će večerašnje letove iz Zagreba u Dubrovnik, u 21,10 sati - let broj OU 664 te Zagreb - Split, u 21,20 sati let broj OU 656, priopćeno je iz službe za odnose s javnošću Croatia Airlinesa.

Putnike za te letove poziva se da što prije kontaktiraju Službu kontakt centra na telefon: 66 76 555, ili da informacije potraže na internetskim stranicama te zrakoplovne tvrtke. Croatia Airlines će obavijestiti putnike i javnost o mogućem obavljanju letova iz Zagreba u Skopje i Sarajevo, ako se u međuvremenu otvori zračni prostor iznad Bosne i Hercegovine. Otvaranje zračnih luka u južnom dijelu Hrvatske omogućuje Croatia Airlinesu obavljanje i leta iz Dubrovnika prema Madridu, koji je planiran za 13,40 sati. I dalje se ne može letjeti iz Zagreba i prema Zagrebu u domaćem i međunarodnom zračnom prometu. U priopćenju Croatia Airlines podsjeća da je već nekoliko dana zatvoren veliki dio europskoga zračnoga prostora zbog vulkanskog pepela s Islanda, koji se proširio i na područje Hrvatske.

Gubici se procjenjuju

Gubici zbog takve situacije u zračnom prometu još se procjenjuju. Na razini Europske udruge zračnih prijevoznika AEA aivokompanije trpe štetu od oko 200 milijuna eura na dan, a procjenjuje se da gubitak za Croatia Airlines iznosi oko 500.000 eura na dan. U međunarodnom prometu Croatia Airlines danas je bio prisiljen otkazati letove iz Zagreba u Frankfurt i Munchen (po dva leta), Amsterdam, Zurich, Pariz, London te također i povratne letove iz navedenih odredišta u Zagreb, kao i let na liniji Dubrovnik - Frankfurt te jutarnji let Split - Rim. Nije se moglo letjeti ni na linijama iz Sarajeva i Skoplja prema Zagrebu. U domaćem prometu otkazani su svi letovi iz Zagreba prema Splitu i Dubrovniku, a zrakoplovi nisu poletjeli ni na liniji Pula - Zadar - Zagreb. Na svima danas planiranim letovima Croatia Airlinesa ukupno je trebalo putovati gotovo 5.000 putnika.

Kompanija će i dalje o svim poreećajima u prometu obavještavati putnike i hrvatsku javnost. Putnici čiji su letovi otkazani u razdoblju do 19. travnja obavještavaju se o promjenama u planiranom redu letenja i preusmjeravaju na alternativne letove u sljedećem razdoblju. U slučaju da otkažu putovanje, putnici imaju pravo na povrat iznosa karte.

>> Vulkan zadržao goste i na Jadranu

>> Oblak vulkanskog pepela tijekom noći stiže nad Hrvatsku

>> HZJZ o utjecaju vulkanskog pepela na zdravlje

>> VIDEO: Snimka kretanja oblaka pepela iz svemira


Zbog zatvorenosti sjevernoga dijela hrvatskoga zračnoga prostora Croatia Airlines bio je prisiljen otkazati i sve jučerašnje letove iz Zagreba u međunarodnom i domaćem redovitom prometu.

Zbog aktualnog stanja u hrvatskome i europskome zračnom prostoru uzrokovanog dolaskom vulkanske prašine s Islanda, Croatia Airlines imala je velike poremećaje u redu letenja i danas. Putnici čiji su letovi otkazani u razdoblju do 19. travnja dobivaju obavijesti o promjenama u planiranom redu letenja i preusmjeravaju na alternativne letove u sljedećem razdoblju. U slučaju da otkažu putovanje, putnici imaju pravo na povrat iznosa karte.

Pozvali građane s kroničnim bolestima dišnih puteva da radije ostanu u kući

Zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama jučer navečer pozvao je građane s kroničnim bolestima dišnih puteva poput astme, plućnih bolesti ili bronhitisa da bez posebnog razloga ne izlaze iz svojih domova do prolaska oblaka s vulkanskom prašinom. U priopćenju su naveli kako najnoviji nalazi Svjetske zdravstvene organizacije govore da vulkanska prašina može uzrokovati probleme osobama koje imaju bolesti dišnih putova. Zamolbi Ureda za upravljanje u hitnim situacijama da kronični plućni bolesnici ostanu u domovima pridružuju se i Gradski ured za zdravstvo i branitelje, Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i Hrvatski zavod za toksikologiju.

U nedjelju otkazano 84 posto letova u Europi

Oblak pepela uzrokovan erupcijom vulkana na Islandu dovest će u nedjelju do otkazivanja 84 posto svih planiranih letova u Europi, objavila je Europska agencija za sigurnost zračnog prometa Eurocontrol. To je najveći broj otkazanih letova od četvrtka kada su počele teškoće u zračnom prometu.

Eurocontrol navodi da se očekuje polijetanje ili slijetanje samo 4.000 od 25.000 letova koliko ih je uobičajeno nedjeljom. Prema podacima agencije, od četvrtka je u europskom zračnom prostoru otkazano ukupno 63.000 letova. Zračni promet ograničen je 'u najvećem dijelu zračnog prostora Europe' i pokriva ukupno 24 zemlje, no zrakoplovi i dalje slijeću i polijeću na jugu Europe, uključujući dijelove Španjolske, Portugala, Balkana, Italije, Bugarske, Grčke i Turske, ističe Eurocontrol.

Slovenija zatvorila zračni prostor

Zbog vulkanskog pepela Slovenija je također u cijelosti zatvorila svoj zračni prostor, objavilo je Ministarstvo prometa. Ministarstvo navodi da zabrana letova do visine 10.500 metara vrijedi do opoziva te da se stanje pažljivo prati.

Zatvoren je zračni prostor u sjeveroistočnom dijelu države, te mariborska zračna luka, trenutačno jedini operativni aerodrom budući da je ljubljanski aerodrom ‘Jože Pučnik’ već desetak dana zatvoren zbog obnove piste.

Srbija: Putnici iz EU mogu se bez putovnica vratiti kući

Zračni prostor iznad Srbije, Crne Gore i dijela Bosne i Hercegovine također je zatvoren zbog širenja oblaka vulkanske prašine. Državljanima EU iz ovog se razloga omogućuje prelazak preko teritorija Srbije uz osobne iskaznice bez putnih isprava. (I.D./T.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene