Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eskalacija sukoba

VIDEO Hamas zasuo Tel Aviv raketama - osvetili se zbog rušenja stambene zgrade u Gazi, ima i poginulih: "Suočit će se s ogromnim udarom." Netanyahu bijesan: "Hamas će platiti visoku cijenu!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinski ekstremisti u Gazi zasuli su raketama Izrael u utorak, drugi dan za redom, na što je Izrael odgovorio zračnim napadima na palestinsko područje. Šef izraelske hitne pomoći Eli Bin je kazao da su u Ashkelonu prilikom raketnog napada palestinskih militanata ubijene dvije žene.

Hamas je priopćio da je u petominutnoj baražnoj vatri ispalio 137 raketa na obalne gradove Ashkelon i Ashdod, južno od Tel Aviva. Na televizijskim snimkama se vide najmanje dvije kuće u plamenu. U Ashkelonu je pogođena škola, a nastava je prekinuta.

Lokalni mediji javljaju da su mete raketa iz Gaze bio Tel Aviv i drugi veliki gradovi. Brigada Al-Kasam, vojno krilo Hamasa, priopćilo je da je lansirano stotine raketa. Palestinci su rekli da je posljednji napad odgovor na uništenje stambenog kompleksa u Gazi u izraelskom raketiranju.

Sirene koje upozoravaju na zračni napad oglasile su se u Tel Avivu u utorak navečer i nekoliko eksplozija čulo se u središtu grada. Upozorenje na raketni napad došlo je nakon što je izraelska vojska uništila višekatnicu Toranj Hanadi, navodno stambenu zgradu, u kojoj su se nalazili i uredi članova Hamasa u Pojasu Gaze. Stanari zgrade upozoreni su prije napada i rečeno im je na napuste zgradu, kazali su očevici.

Zaoštravanje sukoba

"Ako neprijatelj nastavi s raketiranjem stambenih zgrada, Tel Aviv će se suočiti s ogromnim raketnim udarom koji premašuje ono što se dogodilo u Ashkelonu", rekao je glasnogovornik Al-Kasama Abu Ubayda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi zračni napadi VIDEO Hamas raketirao Izrael, devetero mrtvih u Gazi: "Ovo je poruka koju bi neprijatelj trebao dobro razumjeti"

Naime, Izrael je nakon napada odgovorio zračnim udarima na Gazu. Zdravstvene vlasti u Pojasu Gaze tvrde da se sveukupan broj poginulih popeo na najmanje 28, uključujući desetero djece. 152 osobe su ozlijeđene, priopćeno je. Rakete su u Holonu, južnom predgrađu Tel Aviva, pogodile autobus pun ljudi, piše RT.

Izrael osporava brojke

Izrael osporava objavljene brojke i tvrdi da je u uzvratnoj akciji ubijeno 15 boraca Hamasa i troje pripadnika Islamskog džihada te da je trećina od 250 palestinskih raketa ranije eksplodirala što je izazvalo žrtve među palestinskim civilima.

Izraelski Channel 12 prikazao je crni stup dima nad Tel Avivom, dok se fotografija zapaljenog autobusa proširila društvenim mrežama.

Vlada u Tel Avivu potvrdila je da su dvije osobe ubijene u Ashkelonu, a više od 30 ih je ranjeno širom južnog dijela zemlje, dok se proturaketna obrana borila s brojnim raketama ispaljenim iz Gaze.

Premijer Benjamin Netanyahu najavio je nove zračne udare na Gazu koji će biti "snažniji i češći" zbog napada u ponedjeljak.

"Vojska je od jučer izvela stotine napada na Hamas i Islamski džihad u Gazi Dodatno ćemo pojačati snagu naših napada", rekao je premijer Benjamin Netanyahu u videoporuci koju su objavile njegove službe, dodajući da će Hamas "dobiti batine kakve nije očekivao".

"Hamas i Islamski džihad platili su i platit će vrlo visoku cijenu za svoju ratobornost'', rekao je, prenosi Reuters.

Hamas je u ponedjeljak zaprijetio židovskoj državi novom vojnom eskalacijom ako se njezine snage ne povuku s Platoa džamija u istočnom Jeruzalemu - trećem svetom mjestu islama - gdje su od petka u svakodnevnim sukobima Palestinaca i izraelske policije ranjene stotine ljudi.

Optužio Izrael za eskalaciju

Glavni tajnik Arapske lige Ahmed Abul Geit optužio je Izrael za nedavnu eskalaciju nasilja i pozvao Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da intervenira, dok se se sukobi nastavljaju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema primirja Izraelska vojska presrela rakete iz Gaze i napala Hamas: "Snosit će posljedice zbog napada na civile"

"Proteklih tjedana ni jedan nasilni incident nije započet s palestinske strane. Nije bilo ni jednog incidenta u kojem su Palestinci inicirali provokaciju ili eskalaciju", rekao je Abul-Geit na virtualnom sastanku arapskih ministara vanjskih poslova. Optužio je izraelsku "nepromišljenu politiku" i upozorio međunarodnu zajednicu da prestane kriviti i Izraelce i Palestince.

 

"Okupatori imaju vojnu moć i kontrolu, i oni su ti koji provociraju i podržavaju nasilje", kazao je Abul-Gheit. "Ono čemu smo svjedočili je, jasno i iskreno, provokacija izraelskih okupacijskih snaga koje su napale najsvetije islamsko mjesto tijekom najsvetijeg mjeseca za muslimane", izjavio je, misleći pritom na ramazan koji završava ovoga tjedna.

Zaprijetio ako unište Toranj Hanadi

Glasnogovornik Hamasa ranije je zaprijetio snažnim raketnim napadom na Tel Aviv ako Toranj Hanadi bude uništen. Palestinski militanti ispalili su iz Pojasa Gaze stotine raketa prema Izraelu u utorak, dok Izrael provodi zračne napade na Pojas Gaze.

Eskalacija između Izraelaca i Palestinaca "mora se odmah prekinuti", rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u izjavi u utorak, dodavši da je "ozbiljno zabrinut" zbog razvoja situacije.

"Izraelske snage sigurnosti moraju biti krajnje suzdržane i odmjeriti svoju upotrebu sile", rekao je šef UN-a. "Neselektivno ispaljivanje raketa i granata prema izraelskim naseljima je neprihvatljivo", istaknuo je.

Washington moli za poštedu civila

"Iskreno žalimo zbog gubitka života na izraelskoj i na palestinskoj strani. Svaki poginuli civil vrijedan je žaljenja, bez obzira je li riječ o palestinskom ili o izraelskom civilu", rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

"Ne želimo provokacije. One koje smo vidjeli dovele su do gubitka života koji je doista vrijedan žaljenja".

Ministar obrane Benny Gantz odobrio je zahtjev vojske da mobilizira 5000 pričuvnika, ali još nije jasno kada će se odluka provesti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene