Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Hvala, Theresa"

Mantra novog premijera Velike Britanije: ''Provesti Brexit, ujediniti zemlju i poraziti Jeremyja Corbyna''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Boris Johnson rekao je u utorak, nakon što je izabran za novog vođu konzervativaca, da će ujediniti Veliku Britaniju i da će država izići iz EU-a 31. listopada.

Za Johnsona je glasalo 92.153 torijevaca, a za protukandidata Jeremyja Hunta 46.656 članova Konzervativne stranke. Na izbore se odazvalo 87 posto od 159.000 članova s pravom glasa.

Pročitajte i ovo Rishi Sunak nova zvijezda Dugi noćni razgovor riješio problem s Johnsonom? Rishi Sunak potvrdio kandidaturu za britanskog premijera Boris Johnson konzervativci podijeljeni Boris Johnson leti za Britaniju kako bi pokušao dobiti natrag stari posao, izviždali ga putnici u avionu

May će napustiti premijerski položaj u srijedu, nakon odlaska kod kraljice Elizabete u Buckinghamsku palaču, koja će formalno imenovati Johnsona britanskim premijerom prije ulaska u Downing Street. "Provest ćemo Brexit 31. listopada i iskoristiti sve prilike koje će to donijeti", izjavio je 55-godišnji Johnson nakon objave rezultata.

Ponovio je mantru svoje kampanje "provesti Brexit, ujediniti zemlju i poraziti Jeremyja Corbyna". "To ćemo i učiniti", istaknuo je bivši ministar vanjskih poslova u vladi Therese May. Budući se premijer, pred stranačkim kolegama u konferencijskom centru kraljice Elizabete, zahvalio May te je kazao da je bila "čast služiti u njezinoj vladi".

Johnson je bio šef diplomacije do 2018., kada se povukao zbog neslaganja s May u vezi s Brexitom. May je čestitala svom nasljedniku i obećala "punu podršku" iz parlamentarnih klupa. "Bit će sjajan", napisao je američki predsjednik Donald Trump nakon Johnsonove pobjede, a novom vođi konzervativaca čestitao je i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji se nada da će što prije početi surađivati s Johnsonom na Brexitu i drugim međunarodnim pitanjima.

EU: Nema promjene uvjeta Brexita

I Europska je unija čestitala Johnsonu, ali je jasno poručila da njegovo izborno obećanje o novim uvjetima Brexita neće proći.

"Radujemo se konstruktivnom radu s premijerom Johnsonom, kada preuzme funkciju, kako bismo ubrzali ratifikaciju sporazuma o izlasku i postigli uređeni Brexit", rekao je glavni pregovarač EU-a za brexit Michel Barnier.

Nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nada se da će imati dobar odnos s Borisom Johnsonom. "Spremni smo preraditi ugovorenu deklaraciju o novom partnerstvu", rekla je referirajući se na političku deklaraciju koja je popratni dokument sporazuma o povlačenju.

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans istaknuo je da EU neće promijeniti sporazum ugovoren s Theresom May koji je britanski parlament triput odbacio.

"Ujedinjeno Kraljevstvo postiglo je sporazum s Europskom unijom i Europska će se unija držati tog sporazuma", naglasio je Timmermans na konferenciji za novinare. "To je najbolji mogući sporazum", dodao je.

Timmermans je upozorio na pogubnost brexita bez sporazuma, mogućnost koju je spominjao Johnson s obzirom na to da je obećao da će 31. listopada napustiti blok, sa sporazumom ili bez njega.

"Brexit bez sporazuma, tvrdi Brexit, bio bi tragedija za sve strane, ne samo za Ujedinjeno Kraljevstvo", kazao je Timmermans.

"Svi ćemo patiti ako se to dogodi", zaključio je potpredsjednik Komisije.

Kritike britanske opozicije

Vođa laburista Jeremy Corbyn napisao je na Twitteru da je Johnson "dobio podršku manje od 100 tisuća nereprezentativnih članova Konzervativne stranke", ali "nije dobio podršku zemlje".

"Johnsonov Brexit bez sporazuma značio bi smanjenje broja radnih mjesta, više cijene u trgovinama i rizik da Nacionalna zdravstvena služba (NHS) bude prodana američkim korporacijama u ljubljenom sporazumu s Donaldom Trumpom", rekao je laburistički vođa i zaključio da bi "narod naše zemlje" na izborima trebao odlučiti tko će biti novi premijer.

Nedavno izabrana čelnica Liberalno demokratske stranke Jo Swinson poručila je kako je Johnson "ponovno pokazao da nije prikladan da bude premijer".

Škotska premijerka Nicola Sturgeon čestitala je Johnsonu, ali je rekla da je "duboko zabrinuta" činjenicom da će postati premijer.

Johnsonovi konzervativci sami nemaju većinu u parlamentu, pa vlada ovisi o podršci deset zastupnika sjevernoirske Demokratske unionističke stranke koja podupire Brexit. (Hina)

Aktualno Upozorenja nisu slučajna: Vatrogasni zapovjednik otkrio što se nikako ne smije držati na balkonima Vatrogasci gase požar u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vatrogasci gase požar u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sanja Jurišić razgovara s Željkom Šošom (Foto: Dnevnik.hr) Sanja Jurišić razgovara s Željkom Šošom (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Vatrogasci gase požar u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vatrogasci gase požar u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zapovjednik JPV Zadar Željko Šoša (Foto: Dnevnik.hr) Zapovjednik JPV Zadar Željko Šoša (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanja Jurišić o požarima (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Upozorenja nisu slučajna: Vatrogasni zapovjednik otkrio što se nikako ne smije držati na balkonima 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene