Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasniji od TNT-a

Osumnjičeni i dalje u bijegu, pronađeni eksploziv uništen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački grad Chemnitz gotovo je cijeli dan pod opsadnim stanjem zbog sumnje na teroristički napad.

20:00 Stotine policajaca raspoređene su po Berlinu nakon što je 22-godišnji Sirijac pobjegao policiji. 

Pročitajte i ovo Nesreća u Njemačkoj Sve službe na terenu FOTO/VIDEO Objavljene snimke s mjesta strašne nesreće u Njemačkoj: Prevrnuo se Flixbusov autobus, najmanje je pet osoba poginulo 19-godišnjak s nožem, ilustracija Strava u Njemačkoj Mladić nasmrt izbo roditelje i brata: Krvavi pohod preživjela je samo sestra

'Policajaca je najviše na željezničkim postajama i u zračnim lukama', rekao je glasnogovornik policije Winifried Wenzel.

Pojačane mjere sigurnosti uvedene su na berlinskom aerodromu Shoenfeld gdje autobusi ne mogu dolaziti do terminala. Zaustavljaju se i pretražuju svi automobili u potrazi za osumnjičenim. 

Pronađeni eksploziv je deaktiviran i uništen, javljaju njemački mediji. Stručnjaci za eksplozive iskopali su rupu u zemlji i aktivirali ga. Žestoka eksplozija osjetila se na većoj udaljenosti.

'Nije bilo žrtava i nema štete', rekao je glasnogovornik kriminalističke policije.  

18:40 'Policija ispituje uhićene', rekao je Tom Bernhardt, glasnogovornik krim policije u Saskoj.

Bernhardt je rekao i kako policija nije odmah pronašla nekoliko stotina grama eksploziva u stanu u kojem je boravio Jaber Albakr jer je bio jako dobro skriven.

'Pronađeni eksploziv je puno opasniji od TNT-a. Nije samo ležao na kuhinjskom stolu, bio je jako dobro skriven', rekao je Bernhardt i dodao kako su procijenili da 'eksploziv nije dovoljno stabilan' da ga se premješta te da će ga uništiti na licu mjesta nakon što evakuiraju cijelo područje. 

Na stotine policajaca, uključujući i specijalne postrojbe i dalje pročešljavaju stambenu četvrt Fritz Heckert u potrazi za 22-godišnjim Sirijcem. Blokirani su i izlazi iz grada, pregledavaju se automobili i sve autobusne i željezničke linije. Iz predostrožnosti su otkazani i svi letovi u obližnoj zračnoj luci, javlja Focus.

17:35 Uhićene su tri osobe, dvije na obližnjem željezničkom kolodvoru, a treća u četvrti u kojem se nalazi stan koji pretražuje policija. Saska policija je upozorila stanovništvo da još uvijek traga za osumnjičenim 22-godišnjakom.

'Potraga je u tijeku', kratko su objavili na Twitteru. 'U ovom trenutku ne znamo gdje je on i što nosi sa sobom. Budite oprezni'.

Djelomično je blokiran i glavni željeznički kolodvor zbog sumnje da je negdje postavljena bomba. Poseban robot ispituje crveni kovčeg koji je pronađen kod jednog od uhićenih na željezničkom kolodvoru.

 

Policija je potvrdila i da su u stanu u zgradi koju su evakuirali pronašli eksploziv te da su evakuirali još nekoliko zgrada iz preventivnih razloga.

 

Na stotine policajaca i specijalaca od jutra do popodnevnih sati okupiralo je i pretraživalo stambenu četvrt Fritz Heckert koju su prethodno evakuirali zbog sumnji da se u njoj nalazi osoba koja je planirala bombaški napad. Naoružana policija okružila je zgradu, evakuirala stanare, a obližnje ceste su zatvorene. Saska policija je objavila da traži Jabera Albakra, 22-godišnjeg tražitelja azila iz sirijskog Damaska. Nisu ga pronašli u zgradi, pa se krenulo u pretraživanje stambene četvrti i okolice.

 

'Eksplozija, koju su građani čuli, je bila djelovanje policije prilikom ulaska u zgradu', objavila je saksonska policija na Twitteru.

Focus Online je izvijestio da je sumljivac planirao napad na jednu zračnu luku. 22-godišnji Sirijac stigao je iz Damaska u Njemačku s izbjeglicama tijekom prošle godine. Mediji pišu kako je bio pod prismotrom sigurnosnih službi koje su navodno i dojavile policiji da 'nešto se sprema'.

Ljudi koji žive u zgradi u ispričali su za njemačke medije da su ih ujutro probudili policajci s dugim cijevima i kazali da moraju napustiti svoje domove. Odvezli su ih autobusima. One koji žive u okolnim zgradama, policija je zamolila da ne izlaze iz domova kao i da se fotografije ili informacije o akciji ne objavljuju na društvenim mrežama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene