Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izbacili ljude iz sigurne zone

Vrhovni sud: "Nizozemska je djelomično odgovorna za pokolj u Srebrenici"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizozemski Vrhovni sud u petak je presudio da je nizozemska država djelomično odgovorna za smrt 350 Bošnjaka u Srebrenici koji su 1995. izbačeni iz UN-ove sigurne zone pod kontrolom nizozemskog vojnog kontingenta i potom likvidirani u naletu snaga bosanskih Srba, javljaju agencije.

Kako prenosi AFP, nizozemska država je prema odluci najviše sudske instance imala "vrlo ograničenu" odgovornost u pogibiji više stotina bošnjačkih muškaraca, smanjivši odgovornost Nizozemske u odnosu na presudu Žalbenog suda iz 2014.

Pročitajte i ovo Nizozemska šalje fregatu u Crveno more Odluka vlade Nizozemska šalje fregatu u Crveno more: "Zaštita slobodnog prolaza je izuzetno važna" Jeziva snimka misterioznog objekta Puno nedoumica VIDEO "Koji je ovo ku*ac?!" Ukrajinski vojnici objavili jezivu snimku misterioznog objekta

Sud je presudio da Nizozemska snosi tek 10 posto odgovornosti, izračunavši da je vjerojatnost da nizozemski vojnici spase živote bosanskohercegovačkih muslimana iznosila upravo toliko – 10 posto.

Svekupno su u pokolju u Srebrenici pripadnici Vojske Republike Srpske likvidirali oko 8000 Bošnjaka.

U presudi iz 2014. Žalbeni sud procijenio je odgovornost Nizozemske na 30 posto, no Vrhovni sud to je u današnjoj presudi drastično smanjio, ističe dpa.

Iako je sud potvrdio da su nizozemski vojnici, pripadnici UN-ovih mirovnih snaga u evakuaciji 350 muškaraca djelovali "protuzakonito", također je obrazložio da je "čak i da je Bošnjacima, njih 350, bilo dopušteno ostati u bazi, imali su tek 10 posto šanse da ne padu u ruke bosanskih Srba".

"Stoga bi nizozemska država trebala biti odgovorna samo za taj udio štete koju su pretrpjeli oštećeni", stoji u odluci suda.

Još od pokolja u Srebrenici nizozemske vlade tvrde da su njihovi vojnici bili u "nemogućoj misiji". Izvještaj o ulozi Nizozemske u pokolju u Srebrenici 2002. izazvao je ostavku cijele nizozemske vlade.

Pravni postupak pokrenule su Majke Srebrenice, koje okupljaju rodbinu stradalih.

U siječnju godine ICTY (Međunarodni sud za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji) okarakterizirao je djelovanje srpskih snaga u Srebrenici kao genocid. Europski parlament u siječnju 2009. proglasio je 11. srpnja kao "Dan sjećanja na genocid u Srebrenici". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene