Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izbacili ljude iz sigurne zone

Vrhovni sud: "Nizozemska je djelomično odgovorna za pokolj u Srebrenici"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizozemski Vrhovni sud u petak je presudio da je nizozemska država djelomično odgovorna za smrt 350 Bošnjaka u Srebrenici koji su 1995. izbačeni iz UN-ove sigurne zone pod kontrolom nizozemskog vojnog kontingenta i potom likvidirani u naletu snaga bosanskih Srba, javljaju agencije.

Kako prenosi AFP, nizozemska država je prema odluci najviše sudske instance imala "vrlo ograničenu" odgovornost u pogibiji više stotina bošnjačkih muškaraca, smanjivši odgovornost Nizozemske u odnosu na presudu Žalbenog suda iz 2014.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Slika nije dostupna Nizozemci u Srebrenici MOGUĆA TUŽBA 'Država je te vojnike poslala u nemoguću misiju i ondje ih napustila'

Sud je presudio da Nizozemska snosi tek 10 posto odgovornosti, izračunavši da je vjerojatnost da nizozemski vojnici spase živote bosanskohercegovačkih muslimana iznosila upravo toliko – 10 posto.

Svekupno su u pokolju u Srebrenici pripadnici Vojske Republike Srpske likvidirali oko 8000 Bošnjaka.

U presudi iz 2014. Žalbeni sud procijenio je odgovornost Nizozemske na 30 posto, no Vrhovni sud to je u današnjoj presudi drastično smanjio, ističe dpa.

Iako je sud potvrdio da su nizozemski vojnici, pripadnici UN-ovih mirovnih snaga u evakuaciji 350 muškaraca djelovali "protuzakonito", također je obrazložio da je "čak i da je Bošnjacima, njih 350, bilo dopušteno ostati u bazi, imali su tek 10 posto šanse da ne padu u ruke bosanskih Srba".

"Stoga bi nizozemska država trebala biti odgovorna samo za taj udio štete koju su pretrpjeli oštećeni", stoji u odluci suda.

Još od pokolja u Srebrenici nizozemske vlade tvrde da su njihovi vojnici bili u "nemogućoj misiji". Izvještaj o ulozi Nizozemske u pokolju u Srebrenici 2002. izazvao je ostavku cijele nizozemske vlade.

Pravni postupak pokrenule su Majke Srebrenice, koje okupljaju rodbinu stradalih.

U siječnju godine ICTY (Međunarodni sud za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji) okarakterizirao je djelovanje srpskih snaga u Srebrenici kao genocid. Europski parlament u siječnju 2009. proglasio je 11. srpnja kao "Dan sjećanja na genocid u Srebrenici". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene