Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOMILANJE VOJNIKA I ORUŽJA

Nema smirivanja ukrajinske krize: "Na djelu je snažan hibridni rat. To može riješiti isključivo i samo široki diplomatski okvir"

Nema smirivanja ukrajinske krize. S obje strane ukrajinsko-ruske granice sve je više vojnika i oružja, a usporedno s tim i sve više optužbi Zapada na račun Rusije. Velika Britanija sada tvrdi da Rusija planira u Ukrajini postaviti marionetsku vladu . Dokaze nisu predočili.

Velika Britanija tvrdi da Rusija u Ukrajini planira postaviti proruskog vođu. Navode konkretno ime: Jevhen Murajev - bivši ukrajinski parlamentarac.

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Vladimir Putin Ukrajinci bijesni Rusi likuju zbog papine izjave: "To je poruka Zapadu da prizna da je u krivu"

"Stojimo rame uz rame i poručujemo da će biti ozbiljnih posljedica ako Rusija napravi taj korak i pokuša napasti, ali i instalirati marionetsku vladu", izjavio je Dominic Raab, zamjenik britanskog premijera.

Murajev odgovara da je već četiri godine pod ruskim sankcijama te da mu je zabranjen ulazak u Rusiju. I Moskva kaže da je riječ o dezinformacijama. Britanci za svoje tvrdnje nisu predočili dokaze. Dok optužbe pljušte, u Ukrajinu stiže sve više oružja i opreme sa Zapada. Rusija tvrdi da napad ne planira, ali oko 100.000 vojnika uz granicu, ne povlači.

"Mislim da Putin vjerojatno vrši pritisak na njih zato što može. Zna da izaziva podjele u Europskoj uniji. Ali, ono što stvarno želi je poštovanje", rekao je viceadmiral Kay-Achim Schönbach, zapovjednik njemačke mornarice.

Njemački viceadmiral je rekao da su priče o napadu glupost, ali i da Krim nikada neće biti vraćen Ukrajini. Dva dana poslije zbog ovih izjava podnio je ostavku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna tisuće vojnika na granici Stanovnici ukrajinskog grada pripremaju se za najgore: "Bježati? Ne. Nema šanse! Ovdje sam rođen. Ovdje sam odrastao. Ostajem bez obzira na sve"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odbacili zahtjev za povlačenjem NATO odgovorio na prijetnju Rusije: "Nećemo se odreći svoje sposobnosti da štitimo i branimo jedni druge"

"U Ukrajini zasad neće biti oružanoga sukoba. U Ukrajini je u ovome času na djelu jedan snažan hibridni rat. To može riješiti isključivo i samo široki diplomatski okvir. Isključivo široki diplomatski okvir i zato kažem da se Ukrajina u cijelu tu priču treba uključiti. Dakle, ne može to za nju rješavati neko drugi", objasnila je za Dnevnik Nove TV urednica vanjske politike, Ivana Petrović.

Da do rata neće doći, vjeruje i Aleksej Navaljni, žestoki Putinov kritičar koji u Rusiji služi zatvorsku kaznu. U intervjuu za magazin Time ocijenio je da se Zapad uvukao u klasičnu Putinovu igru: prijetnja eskalacijom - pregovaranje - povlačenje. Time, objašnjava Navaljni, Putin izbjegava sankcije jer prijetnju ne ostvaruje. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene