Obavijesti Video Pretražite Navigacija
oblak pepela visok 4 kilometra

Zbog velike erupcije na Kanarima otok će proglasiti "zonom katastrofe": Zatvorena zračna luka, vulkan u novoj eksplozivnoj fazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na otoku La Palma, na kojem živi oko 80.000 ljudi, vulkan erumpira od nedjelje. Danas je odlučeno da se zatvori aerodrom zbog velikog oblaka pepela koji je dosegnuo visinu od čak četiri kilometra.

Od nedjelje vulkan Cumbre Vieja erumpira i stvara probleme u Kanarskom arhipelagu. Nekoliko četvrti El Pasa su evakuirane, a oblak pepela širi se područjem otoka La Palma. Uništeno je više od 350 domova. Vlada Kanarskih otoka već je najavila prvi krug financijske pomoći za ljude koji su izgubili svoje domove.

U petak su otkazani prvi letovi, a danas je odlučeno da se zatvori i aerodrom. Oblak pepela dosegao je visinu od četiri kilometra i zato su onemogućeno letovi. U tijeku je čišćenje pepela s piste.

Vulkan ulazi u novu eksplozivnu fazu, izbacujući lavu iz novootvorenog otvora, kažu dužnosnici. Zasad srećom nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj. Vatrogasci su u petak objavili da se povlače s područja zbog pojačavanja eksplozivnih pojava, javlja BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna uništeno 166 kuća VIDEO Lava nastavlja izbijati iz vulkana na Kanarskim otocima, evakuirano još ljudi: "Lava je skrenula sa svoga puta prema moru"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Erumpira već danima Lava uništila gotovo 400 kuća, evakuirani stanovnici: Zbog erupcije vulkana na Kanarima prvi put otkazani letovi, odjekuju snažne eksplozije, oblak pepela prekrio grad

Španjolski premijer Pedro Sánchez rekao je u petak da će vlada sljedeći tjedan proglasiti otok "zonom katastrofe".

Glasnogovornik španjolskog Nacionalnog geografskog instituta rekao je za BBC da su prošle erupcije na La Palmi trajale između 24 i 84 dana. Posljednji put je erupcija izbila prije 50 godina, 1971. godine. Trenutno znanstvenici ne mogu predvidjeti koliko će ova trajati.

 

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene