Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvorena birališta u Kataloniji

Snimke žestokog policijskog nasilja obilaze svijet, više od 700 ozlijeđenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolska vlada referendum o samostalnosti Katalonije smatra neustavnim, no ondje se glasovanje održalo, no ne na svim biralištima. Naime, španjolska interventna policija nasilno je pokušavala zaustaviti održavanje referenduma tako da dramatične snimke stižu iz Barcelone i Girone, i to najviše putem društvenih mreža.

Najvažnije informacije o stanju u Kataloniji do sada:

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Katalonija odbila mjere iz Madrida Katalonski predsjednik: "Ovo je najgori napad na institucije i narod Katalonije od diktature Francisca Franca" Slika nije dostupna Kriza nezavisnosti na vrhuncu Stotine tisuće prosvjednika na ulicama Barcelone: Mjere iz Madrida znak su "kraja demokracije u Španjolskoj"

- Španjolski premijer Mariano Rajoy na izvanrednoj je konferenciji za medije poručio kako se referendum za samostalnost Katalonije danas nije održao.

- Katalonski vođa Carles Puigdemont je rekao da je njihova regija zaslužila neovisnost nakon problematičnog referenduma

- Španjolska državna policija nasilno je pokušavala zaustaviti održavanje referenduma

- Policija je zapečatila većinu od oko 2.000 biračkih mjesta u regiji, a glasovanje se održavalo na lokacijama koje policija nije zapečatila

- Nogometaši Barcelone izrazili su podršku referendumu

- Katalonske vlasti tvrde kako je policija ozlijedila  761 osobu

- Na društvenim mrežama u nedjelju su se cijeli dan dijelile dramatične snimke sukoba s policijom

 

Građani objavljuju brutalne snimke

Nakon zatvaranja birališta u 20:00 sati, španjolski premijer Mariano Rajoy poručio je kako se referendum za neovisnost Katalonije nije održao. "Za događanja u nedjelju odgovorni su oni koji su se zalagali za podrivanje vladavine zakona. Brojni Katalonci bili su prevareni jer je referendum nelegalan i neustavan", kazao je Rajoy.

Građani su se nakon zatvaranja birališta počeli okupljati na glavnom trgu Barcelone.

Kako je izgledao dan referenduma

U Barceloni je španjolska državna policija u jednom trenutku koristila na ulicama i gumene metke prilikom čega su ozlijeđeni mnogi građani, javlja Guradian. Španjolski novinari i građani na društvenim mrežama objavljivali su snimke policijske agresije.

Katalonske vlasti  tvrde kako je španjolska državna policija ozlijedila 761 osobu.  Španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je kako su zatvoreno više od 300  ilegalnih centra za glasanja te su tri osobe, među kojima je i jedna djevojčica, uhićene zbog građanaskog naposluha i napada na policajca.

"Započeli smo komunikaciju s Europskom unijom zbog kršenja osnovnih prava koji tu istu Europsku uniju stavljaju pod rizik", kazao je Raül Romeva, ministar vanjske politike Katalonije

Soraya Sáenz de Santamaría, zamjenica španjolskog premijera kazala je kako su se snage sigurnosti morale suočiti s "aspolutnom neodgovornošću" katalonske vlade.

"Nije se dogodio referendum niti išta što bi sličilo na njega. Ništa dobro neće izaći iz ovoga", kazala je.
 

Broj ozlijeđenih građana se povećava iz sata u sat, a svijet obilaze snimke nasilja prema građanima. Španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova poručilo je kako je prilikom zaustavljanja referenduma ozlijeđeno 12 policajaca.

Na biračkim mjestima koje nije zapečatila policija odvija se glasovanje, a organizatori referenduma pozvali su birače na miran otpor u slučaju upada policije.

Nogometaši Barcelone izrazili su podršku današnjem referendumu. Bivši kapetan Carles Puyol poručio je jutros: "Glasovanje je dio demokracije", dok je obrambeni igrač Gerard Pique objavio fotografiju na kojoj glasuje.

Lokalni katalonski mediji javljaju da će se vrlo vjerojatno odgoditi planirana utakmica između Las Palmasa i Barcelone nakon što je klub Las Palmas objavio fotografiju španjolske zastave kao znak podrške ujedinjenoj Španjolskoj.

Neke države članice EU-a osuđuju nasilje u Kataloniji, led probio belgijski premijer

Čelnici država članica počeli su osuđivati nasilje u Kataloniji, gdje španjolska policija silom nastoji spriječiti referendum o neovisnosti, dok se europske institucije još ne izjašnjavaju. Belgijski premijer Charles Michel prvi je razbio šutnju. "Nasilje nikad ne može biti odgovor. Osuđujemo sve oblike nasilja i potvrđujemo naš poziv na dijalog", poručio je preko twittera Charles Michel.

Nakon Michela oglasio se i slovenski premijer Miro Cerar porukom: "Zabrinut sam zbog situacije. Pozivam na politički dijalog, vladavinu prava i mirna rješenja". Predstavnik Katalonije pri Europskoj uniji Amadeu Altafaj, inače bivši glasnogovornik Europske komisije i zamjenik šefa kabineta bivše povjerenika Ollija Rehna, zahvalio je Michelu što je probio zid šutnje i pozvao predsjednika i potpredsjednika Komisije Jean-Claude Junckera i Fransa Timmermansa da "interveniraju i zaštite katalonske građane EU-a".

Europska komisija proteklih dana odbijala je izjasniti se o tom pitanju, ističući da se treba pridržavati zakona, čime je zapravo stala na stranu Madrida koji ne priznaje zakonitost referenduma jer bi se on prema sadašnjem španjolskom ustavu trebao provesti na čitavu teritoriju monarhije.

Nasilan ulazak policije na biračko mjesto kod Girone

Španjolska državna policija pokušava zaustaviti održavanje referenduma. Oko 9:20 su nasilno ušli u školu pored grada Girone, gdje se trebalo održati glasovanje i gdje je u 9:30h trebao glasovati katalonski predsjednik Carles Puigdemont koji je iz tog mjesta. On je glasovanje obavio nešto kasnije, ali u selu Cornella del Terri u pokrajini Gironi, a ne na biračkom mjestu na kojem je to bilo planirano.

Prilikom ulaska u školu pored Girone policija je pitala organizatore: Tko je glavni ondje, no svi su zajedno vikali: "Svi smo mi glavni!" Potom su se zagrlili i počeli pjevati. Kazna za sudjelovanje u organizaciji referenduma o neovisnosti Katalonije je 3.000 eura, javlja CNN.

U centru Barcelone španjolska interventna policija nasilno ulazi na dio mjesta gdje se glasuje. "Policija nasilno prolazi do birališta i nema poštovanja niti prema starijim ljudima koji ondje stoje i ima više ozlijeđenih građana", javlja SkyNews.

Vlada u Madridu poslala je na tisuću pripadnika nacionalne policije po Kataloniji u svrhu zaustavljanja glasovanja. Ministarstvo unutarnjih poslova Španjolske tvrdi da je policija zapečatila većinu od oko 2.000 biračkih mjesta u regiji. Katalonska vlada u nedjelju ujutro je pozvala birače da glasaju na drugome mjestu, ako je njihovo biračko mjesto policija zatvorila.

Otvorena birališta u Kataloniji

Reporterka NoveTV Katarina Alvir nalazi se od jutra pred jednom od škola u centru Barcelone gdje su malo nakon 9h otvorena mjesta za glasovanje. Građani su to dočekali s pljeskanjem te su vikali: "Hvala! Hvala!" Na mjesta za glasovanje prvo ulaze stariji građani da ne čekaju dugo u redovima, javlja nam naša reporterka. "Građani su ovdje od ranog jutra. U jednom trenutku prije otvaranja birališta su se pojavila i dva policajca koja su zamolila pristune da im daju svoje osobne iskaznice zbog evidencije. No, kako nitko od par stotina građana nije želio dati svoju osobno iskaznicu, a policajci su mirno - otišli", prepričava nam sitaciju jutros Katarina Alvir.

Nacionalna policija je raspoređena nakon što katalonska regionalna policija nije zatvorila birališta u skladu sa sudskom odlukom. 

Glasnogovornik katalonske vlade Jordi Turull kazao je također da je u primjeni sustav koji će osigurati da niti jedan birač ne može dvaput glasati.

Objava katalonske vlade dolazi istodobno s potezima španjolske vlade koja koristi sva sredstva kako bi spriječila održavanje, po njenim tvrdnjama, "nelegalnog" referenduma.  Policija je tijekom subote ušla u 1.300 od ukupno 2.315 centara predviđenih za glasovanje.

Policija izvršava nalog suda pozivajući se na pravnu državu dok prosvjednici ističu pravo na samoodređenje naroda.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene