Obavijesti Video Pretražite Navigacija
11 mrtvih

Detalji masakra u Njemačkoj: Napadač iz Hanaua ekstremni je desničar, ubio je i vlastitu majku, među žrtvama i trudnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka policija objavila je kako su pronašli muškarca za kojeg sumnjaju da je pobio devet ljudi u gradu Hanauu. U njegovu autu našli su časopise o oružju. Kraj njega je bilo još jedno tijelo. Njemački mediji pišu da je riječ o njegovoj majci. Tako se broj mrtvih nakon napada popeo na 11. Jedna od žrtava navodno je trudnica (35).

Napadač (43) osumnjičen za ubojstvo devet osoba u zapadnom njemačkom gradu Hanauu pronađen je mrtav u svom domu, objavila je policija u četvrtak.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan i Ana Hinić - 2 Ravnateljice nije bilo Roditelj u učionici nasrnuo na profesora: "Ovo nije prvi napad u toj školi, što je poduzela ravnateljica?" Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija Harao ulicama grada Slovačke vlasti podigle dronove kako bi ubile pomahnitalog medvjeda: Ozlijedio je 10-godišnju djevojčicu i još četvero ljudi

U kući napadača u Hanauu, gradu istočno od Frankfurta u kojem su se odvijale pucnjave pronađeno je i tijelo njegove majke (72). Kraj napadača je bilo i oružje kojim je pucao. U stanu je, navodno pronađeno i pismo u kojem se govori o potrebi uništenja određenih naroda jer ih je nemoguće protjerati iz Njemačke, prenosi Bild. Za sobom je napadač navodno ostavio i snimke u kojima je također izrazio ekstremno desničarska stajališta. Pismo je puno navoda o teorijama zavjera i o tome kako ga promatraju i prate.

Jedna od njegovih žrtava (35), piše Bild, pozivajuće se na svoje izvore, bila je trudna. Glasnogovornik turskog veleposlanstva u Berlinu potvrdio je da je među ubijenima pet Turaka. 

Ministar unutarnjih poslova njemačke savezne države Hesse Peter Beuth rekao je u četvrtak da je motiv napada u Hanauu ksenofobija te da su 43-godišnji napadač i njegova majka pronađeni mrtvi s prostrijelnim ranama u njegovu domu.

Istražitelji vjeruju da si je napadač sam oduzeo život. Beuth je kazao kako se istražuje postoji li kakvo pisano priznanje o kojemu je izvijestio list Bild. Dodao je i kako mu nije poznato tko su bili posjetitelji šiša barova u vrijeme napada jer je list naveo list objavio da su neke od žrtava kurdskih korijena.

Savezno tužiteljstvo objavilo je u četvrtak kako postoje naznake da se radi o ultradesnim motivima napada te da je klasificiralo djelo kao terorističko.

"Savezno tužiteljstvo preuzelo je istragu i postoje naznake ekstrenmo desne pozadine", kazao je glasnogovornik tužitelja.

Glasnogovornik turskog predsjednika u Ankari je kazao kako su među ubijenima u Hanauu i turski državljani.

Ankara očekuje od njemačkih vlasti da "ulože maksimalni napor" da otkriju sve detalje slučaja, kazao je Ibrahim Kalin, glasnogovornik Tayyipa Erdogana. 

Nema drugih napadača?

"Nema naznaka da su umiješani i drugi osumnjičeni", objavila je policija na Twitteru.

Komemoracija i knjiga sućuti

"Danas u 18 sati na tržnici ćemo održati javnu komemoraciju. Izložit ćemo i knjigu sućuti u gradskoj vijećnici. Na mjestu događaja položit ću vijence. Također ću kontaktirati rodbinu. Ali to je sada sporedno", najavio je Claus Kaminsky, gradonačelnik Hanaua.

Narastao broj žrtava

Iako je sinoć preminulo osam osoba, policija je u četvrtak povećala broj umrlih na devet nakon što je jedna osoba naknadno podlegla ozljedama.

Informacije policije upućuju na to da je napadač počinio samoubojstvo u svojoj kući nakon što je pobjegao u tamnom automobilu. 

Bild piše kako je muškarac njemački državljanin, da su u njegovu automobilu pronađeni časopisi municije i pištolja te da je imao dozvolu za lov na oružje.

Po pisanju Bilda, napadač je prvo ušao u nargila bar "Midnight". Potom se odvezao u četvrt Kesselstadt, ondje upao u drugi bar istog tipa "Arena". Zvonio je, a kad bi otvorili vrata, nasumično je pucao po njima. 

Na mjestima napada sve je puno policije i vozila hitne pomoći. Grad su nadlijetali i policijski helikopteri. Hanau je grad s 98 tisuća stanovnika, 25 kilometara istočno od Frankfurta.

"Mržnja proizlazi iz ekstremizma"

"U ime cijele Vlade, osuđujemo napad koji se dogodio sinoć u njemačkom Hanauu. Žalimo zbog ljudskih žrtava i izražavamo sućut i obiteljima poginulih i njemačkoj državi. Osuđujemo ovakve oblike ekstremizma koji proizlaze iz mržnje i rezultira ovako groznim činima nasilja", rekao je na početku sjednice Vlade i hrvatski premijer Andrej Plenković

(Hina/A.T.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene